Zte mc889. Problem z prędkością internetu po aktualizacji

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 30
  • 0

Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa również doświadczył takiej sytuacji, że po ostatniej aktualizacji modemu ZTE mc889 do wersji stdmc8891.0.0b08. spadła prędkość internetu? Modem zupełnie inaczej zarządza pasmami. Z 500-770 mb/s spadło do 180-250 mb/s. Na poprzednim sofcie modem zupełnie inaczej zarządzał pasmami. Wszystkie agregowane pasma LTE i pasmo 5g były cały czas aktywne a sinr był stały. Po aktualizacji poziom sygnału pozostał ten sam (mam bezpośredni widok na cały maszt) natomiast zmienił się sposób zarządzania pasmami LTE. Spadł SINR, a pasma zmieniają stan na 2 dopiero przy ruchu sieciowym i dopiero wtedy sinr podnosi się do góry. W efekcie internet chodzi wielokrotnie gorzej. Najdziwniejsze jest to, że wyłączenie wszystkich pasm poza B7 i n78 skutkuje powrotem do prędkości 350-480 mb/s. Jestem ciekaw czy zauważyliście zmianę w pracy modemu w trybie nsa. Ja jestem aktualnie na etapie poszukiwania używki z softem b05, to wtedy wstawię jakieś screeny potwierdzające różnicę.

14 ODPOW. 14

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 544
  • 2628
  • 23

Czy po aktualizacji robiłeś przywrócenie mc889 do ustawień fabrycznych? Może warto spróbować i coś na to poradzi 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1263
  • 5341
  • 46

@Mariano1 

Na początek warto zrobić reset do ustawień fabrycznych.

Potem sprawdzić czy jest ipv4 czy też domyślny ipv6, w Orange lepiej jak jest ipv4.

To że dopiero pod obciążeniem dokłada pasm to normalne działanie i to zależy od nadajnika a nie routera.

Warto wykluczyć pasmo 5G2100 które czasami miesza w ogólnym ruchu.

• 8
  • 30
  • 0

Robiłem reset do ustawień fabrycznych, zmieniałem różne ustawienia, blokowałem pasma. Z 5g od zawsze mam tylko n78 aktywne, bo router nie agreguje dwóch pasm n ze sobą. Efekt jest taki że B7+B1+B3 i n78 daje gorsze wyniki niż B7 i n78. Na poprzednim sofcie wszystkie pasma miały cały czas state 2 i stały SINR. Teraz jest to zależne od obciążenia łącza. Wygląda jakby router miał jakieś bardziej agresywne zarządzanie energią. To może być wina specyficznych warunków bo mam po drodze drugi nadajnik który sieje 800, 1800 i 2100. Wrzucam dwa screeny.

Screenshot_20260102-224817_Chrome.pngScreenshot_20260117-162410_Chrome.png

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3316
  • 14546
  • 81

Czy prędkości internetu przypadkiem nie jest szybsza bezpośrednio po restarcie a potem spada?

• 8
  • 30
  • 0

Wrzucam jeszcze jeden screen bo widzę teraz że na tamtym drugim połączył się z innymi pci. I to też jest sytuacja która nie miała nigdy miejsca. Zawsze były te same stałe pci i zawsze wszystkie na state 2. A mam tych screenów po 2 dziennie z ostatnich dwóch miesięcy. Także z jeszcze większym przekonaniem twierdzę że ta aktualizacja coś zepsuła. 

Screenshot_20260117-164831_Chrome.png

• 544
  • 2628
  • 23

Parametry sygnału są dobre. Na tym modemie nie ma w tej chwili agregacji dwóch pasm 5G i to normalne. Jeżeli na wszystkich pasmach włączonych działa gorzej niż na jednym LTE +5G, to zostaw tak jak działa lepiej. Chociaż może to tylko chwilowe i wszystko wróci do dobrej normy. Download rzędu 480 Mb/s to bardzo dobre osiągi. Jeśli nie masz możliwości pobawienia się ustawieniem kierunku modemu, to zostaw jak jest. Nie ma co się emocjonować cyferkami -czy to 400 Mb/s czy 700 (a nawet 250). Przy tych prędkościach wszystkie streamingi działają znakomicie. Sprawdź jeszcze ewentualnie czy w ustawieniach apn masz zaznaczone korzystanie tylko z ipv4

• 8
  • 30
  • 0

Nie ma znaczenia czy po resecie czy później. Jedyne co trochę poprawia sytuację to wyłączenie wszystkiego poza B7. Ale to trochę wątpliwe, bo mam tylko jeden nadajnik w okolicy i nie chciałbym zostać bez neta kiedy akurat coś na nim zawiedzie. Tzn nie ja tylko inni użytkownicy, co nawet nie znają adresu do panelu😀 Ogólnie parametry się poprawiają podczas ściągania, ale nigdy nie wracają do takich parametrów jak przed aktualizacją i prędkość też nie.

• 544
  • 2628
  • 23

Dlatego ja bym nie wyłączał żadnych pasm LTE i zostawił wszystkie działające. Coś można ewentualnie "poruszać" modemem skoro skacze między różnymi PCI 

• 8
  • 30
  • 0

@arthur napisał(-a)

Parametry sygnału są dobre. Na tym modemie nie ma w tej chwili agregacji dwóch pasm 5G i to normalne. Jeżeli na wszystkich pasmach włączonych działa gorzej niż na jednym LTE +5G, to zostaw tak jak działa lepiej. Chociaż może to tylko chwilowe i wszystko wróci do dobrej normy. Download rzędu 480 Mb/s to bardzo dobre osiągi. Jeśli nie masz możliwości pobawienia się ustawieniem kierunku modemu, to zostaw jak jest. Nie ma co się emocjonować cyferkami -czy to 400 Mb/s czy 700 (a nawet 250). Przy tych prędkościach wszystkie streamingi działają znakomicie. Sprawdź jeszcze ewentualnie czy w ustawieniach apn masz zaznaczone korzystanie tylko z ipv4

Kolego, podczas 14 dni na odesłanie ten router zachowywał się inaczej i dlatego go zostawiłem. Jakby działał tak jak po aktualizacji to bym próbował inne urządzenie. Może wersję pro, albo zestawy od innych producentów. To mnie denerwuje. Kupiłem urządzenie bo trzymało pewne parametry, a po  aktualizacji nie trzyma. Czekam aktualnie na używkę ze starym softem to zamieszczę porównanie zamieniając same urządzenia bez ruszania mocowania na maszcie.