Zte mc889. Problem z prędkością internetu po aktualizacji

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3829
  • 17649
  • 95

Historia pokazuje że ZTE czasem robi update modemu i dodaje np kolejne pasmo do agregacji.  Generalnie to jak najbardziej na plus ale może dać właśnie wynik niższych prędkości lub wyższych ( w większości przypadków). W takim wypadku pozostaje ręczny wybór pasm... 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 210
  • 747
  • 1

Właśnie czytam ze downgrade jest niemożliwy a mogą być dodawane nowe aktualizacje zmniejszajace moc nadawania urzadzenia (jakies preteksty norm środowiskowych) i jakies power saving mode z ograniczeniami agregacji. Jestem mocno wkurzona bo wszystko dzialalo perfekcyjnie do czasu aktualizacji. Wyłaczyłam do cholerstwo. O ile spadek z 550 na 360 Mbit/s jeszcze tak nie boli to jednak spadek z 60 na 18 w Upload juz tak.  W szczycie przed aktualizacją nocą było.i 750 Mbit/s.

Na 100% aktualizacja winna. Najwyzej zresetuje do fabrycznych i bede na nowo konfigurować od podstaw. Nigdy nie było przez rok mniej niż 37 Mbit/s na wysylaniu (w szczycie w godz.  17-21). Moj od roku zaliczył 3 aktualizacje automatyczne, żałuje ze mu tego nie zablokowałam jak mi w styczniu zrobił psikusa, teraz już po ptakach. Czlowiek mądry po szkodzie. Zablokowałam aktualizacje teraz. Pierwsza aktualizacja w sierpniu 2025, druga w styczniu po ktorej zaczelo sie walić z pasmami i reczna agregacją dałam radę wrocić a dzis trzecia i kaplica.

By było śmieszniej Xiaomi 15 T Pro trzymany w ręce 1 m nad ziemią w odleglosci 3 km od nadajnika pokazuje lepsze osiągi :).

• 3829
  • 17649
  • 95

Jak coś to chętnie odkupie modem jeżeli jest w zestawie z ZTE T3000 🙂 

• 210
  • 747
  • 1

Nie ma lepszego w Polsce na ten moment. Jesli kupie na probe drugi i porownam wyniki moge sie wtedy zastanawiać. Niestety zazwyczaj moge nie zdazyć nawet przejsc konfiguracji i tez może sie zaktualizowac tak jak zrobił mi po zakupie aktualny. Poza tym wkrótce może być regres jak unia zabroni sprzedaży ZTE.

Nie jest w zestawie to moje urządzenie. Nie lubie umów ani dzierżaw urządzeń.

• 3829
  • 17649
  • 95

W Polsce jest mnóstwo lepszych urządzeń tego typu. Akurat ten ZTE to jeden z gorszych... Ale ok. Jak coś oferta ważna:)

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 36
  • 0

Teoretycznie g51f powinien być chyba lepszy od niego. Jeśli chodzi o nową nieużywaną sztukę 889 to ona może, a zapewne będzie mieć styczniowy update, czyli dla mnie już nieakceptowalne. Ja stanąłem na aktualizacji ze stycznia, kiedy zaczynałem ten wątek i wtedy zablokowałem dalsze aktualizacje. Najlepsze parametry mam na B7 i n78, agregacja czegoś więcej psuje osiągi. Router rozpędza się powoli, jakby obciążała go negocjacja parametrów każdego dodatkowego pasma.W każdym razie to moje ostatnie zte, a może też pierwsza i ostatnia przygoda z Orange. Kupiłem urządzenie które w okresie odstąpienia od umowy miało akceptowalne parametry, które się stały nieakceptowalne po aktualizacji.

• 210
  • 747
  • 1

@atlas_cudow a jakie są lepsze? Mikrotik?

• 210
  • 747
  • 1

@Mariano1 ja nawet nie przypuszczałam że aktualizacja może uceglić upload o 80 %. Też zablokowalam aktualizacje, żałuję że tak późno. Faktycznie styczniowa też mi nieźle dala w kość musialam n1 i n28 w NSA 5 G odznaczyć bo predkosci latały 20-40 Mbit/s zamiast 550+. Teraz ucegliło upload i znow musialam odznaczać pasma. Tym razem wylaczylam na zawsze aktualizacje tak jak robie w kazdym nowym komputerze i telefonie. Xiaomi 15 T pro skonczył z wersją 2.0.9. I u mnie także na B7+n78 działa najlepiej.

• 3829
  • 17649
  • 95

Masz na myśli tego 5G 516? Pewnie tak. On ma antenę kierunkową. Sam preferuje też Zyxele ale prywatnie używam TP-Linka i chyba nawet planuje sklecić za pomocą mwan3 2 x Tp-Link. 

• 210
  • 747
  • 1

@atlas_cudow a istnieje TP link z kierunkową anteną 5G? Nie chodzi o wewnętrzne typu Archer bo tez mam i wlasnie robi za WI-FI tylko.