- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry. Chciałbym skonfigurować bramkę VoIP i podpiąć ja pod własny ruter aby obejść całkowicie funboxa. Problem polega na tym ze bramkę mam skonfigurowaną i jeśli jest podpięta pod funboxa wszystko działa, dzwoni i nie ma problemu. Problem pojawia się przy przepięciu bramki pod mój ruter. Ogólnie dzwonienie działa ale pojawia się problem słyszalności w jedna stronę. Czy potrzebne są jakieś dodatkowe ustawienia? dodam że skonfigurowałem softphone na laptopie (X-Lite). Gdy laptop podpięty jest do sieci z funboxem można dzwonić bez problemu, jak się podłącze pod swój ruter już nie mogę dzwonić. Strasznie to dziwne bo wszędzie opisują ze wystarczy skonfigurować bramkę i podpiąć ja pod internet, a tu wygląda ze wszystko MUSI iść przez funboxa. Testowałem to na dwóch odrębnych ruterach, efekt ten sam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skonfigurowałem od nowa TP-Linka, działa. Na Asusie+bramce nie udało mi się tego skonfigurować. Do tej pory nie wiem co było źle. Nie wiem czy to miało wpływ na działanie bramki wbudowanej w tp-linka ale przekierowałem porty na bramkę PAP2T która miała adres IP 192.168.1.103. Już nie sprawdzałem czy ona działa, nie chciałem mieszać i tak zostało. Ale logicznie myśląc, nie powinno to mieć wpływu. Ale jak by co dodaje te ustawienia:
Tu chciałbym podziękować @Sekator dużo mi pomógł
Wstawiam screena z ustawieniami voipa:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
VoIP konfiguracja z obejściem FunBoxa
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
raczej w bramce. Bramka to PAP2T. dodałem zdj do załacznika
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ew. nie wiem czy w praniu nie masz gdzieś logowania klientem voip na platformie Orange. Spróbuj zmienić pole AuthID: dopisując przez @ literę a,b lub c np. 48399500000a@neofon.tp.pl
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ogolnie jak dostawałem funboxa, babka mi wysyłała jakaś konfiguracje na niego i generowała jakieś dane. Ogólnie telefon voip jest przypisany do konkretnego funboxa i na innym FB nie zadziała. Jestem ciekaw czy to tez jest z tym związane? Ale znowu gdyby tak było, moja bramka w ogole nie połączyła by się. A wiemy ze się łączy. Ciekaw jestem czy to może byc problem z jakimis portami? czy jakiś trzeba odblokować? Tę opcję z dopiskiem na koncu numeru literek a,b,c jeszcze sprawdzę. W samym funboxie sprawy z portami maja się tak: (załącznik)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Obecnie każdy voip jest "prawdziwym voipem". Można go używać także poza domem. Tu jest trochę info. http://www.orange.pl/kid,4002234815,id,4002809342,title,Neofon-Telefonia-Internetowa-konfiguracja-us...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
nie, umowa była podpisywana jakoś w październiku 2016 roku. Co do tego linku co podesłałes to korzystałem z niego prpzy konfiguracji programu X-Lite
EDIT: dodałem literke a przed @Neofon.tp.pl - nic to nie dało jak by kogoś ciekawiło.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
czy udało Ci się w tej sprawie coś wskórać?
Wiemy, że na FunBoksie to hula. W tym układzie skupiłbym się na konfiguracji Twojego routera.
Pytanie: czy konfigurowałeś go [jaki to router?], wpisując w loginie (inaczej: nazwa użytkownika do połączenia z internetem) końcówkę /ipv6??
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
nie, już nie miałem pomysłów.. Modele ruterów na których próbowałem to skonfigurować to: Asus DSL-N14U oraz na ruterze z wbudowaną bramką Voip TP-LINK TD-VG3631. Na obydwu ten sam objaw. Na Asusie próbowałem z różnymi konfiguracjami firewalla, przekierowywaniem portów itd. Opcje z ipv6 sprawdziłem teraz, ale w ogóle nie mogę się połączyć z internetem przy takiej konfiguracji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Prawdopodobnie masz problem z translacją nat na swoich routerach. Skonfiguruj router poprawnie czyli z vlan35 odpal internet potem w bramce uaktywnij serwer stun lub RPORT. Jednostornna transmisja to zazwyczaj problem translacji z nat.
- « Poprzedni
- Następny »