Smartbox Wifi 6 - rozgłaszanie dwóch sieci WiFi

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 17
  • 52
  • 0

Cześć, 

Czy mogę skonfigurować Samrtbox WiFi tak aby rozgłaszał mi wszystkie sieci WiFi jakie mam skonfigurowane w domu?

Chodzi mi o zwiększenie zasięgu sieci dla IoT, gości i mojej podstawowej, w panelu admina widzę ze smartbox rozgłasza tylko jedną sieć.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@dagedy Podłączanie dekodera przez własny AP było już wielokrotnie poruszane na NO np https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Problemy-z-Funbox-6-i-us%C5%82ug%C4%85-multiroom/m-p/4388... O sprawdzeniu blokady multicast już Ci pisałem.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

24 ODPOW. 24

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@dagedy  on będzie miał po podłączeniu takie same sieci jak Funbox.

• 17
  • 52
  • 0

Dokładnie się tego spodziewałem, ale rozgłasza tylko jedną sieć, w panelu admina smartbox'a widzę 2,4 i 5 Ghz dla podstawowej sieci, nie widzę 2,4 dla IOT i urządzenia podpięte do tej sieci zgłaszają problem z zasięgiem.

Czy możliwe że jest to spowodowane zmianą nazwy sieci z standardowych? 

Zrzut ekranu 2025-09-09 094027.png

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@dagedy  tak właśnie jest. Nazwy muszą być takie same.

• 17
  • 52
  • 0

Nazwy są takie same jak na funbox, ale jak widzicie na zrzucie ekranu Samrtbox rozgłasza jedną sieć UAP_N66, brakuje sieci UAP_IOT.

Robiłem konfiguracje przez aplikacje mój funbox, i po wielu resetach smartbox'a ciągle rozgłasza tylko jedną sieć  UAP_N66 😞

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Dlatego jestem zwolennikiem używania własnych AP i wyłączania WiFi w sprzętach operatora. Dekoder też da się ogarnąć w takiej konfiguracji, choć ja bym się starał go skablować.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64174
  • 825

@dagedy SWB niestety jeszcze nie rozgłasza IoT

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

@dagedynapisał(-a)

Nazwy są takie same jak na funbox, ale jak widzicie na zrzucie ekranu Samrtbox rozgłasza jedną sieć UAP_N66, brakuje sieci UAP_IOT.

Robiłem konfiguracje przez aplikacje mój funbox, i po wielu resetach smartbox'a ciągle rozgłasza tylko jedną sieć  UAP_N66 😞

Nie mam tego urządzenia, ale wydaje mi się że tam logujesz się przez WPS?   Rozdzielając sieci, masz 2 rożne SSID. Logując się do sieci A,  smartbox już nie widzi sieci B. Nie wiem, czy to urządzenie jest w stanie zalogować się do dwóch sieci jednocześnie.... 

• 17
  • 52
  • 0

ehh, straszna bieda z tym smartbox WiFi wychodzi, będę musiał zrezygnować 😞

Jaki zatem AP polecacie do funbox'a tak aby dekoder do TV 4k śmigał bez problemu? Używałem UniFi AP LR, zasięg super ale dekoder nie chciał korzystać z AP tylko usilnie łączył się z funbox'em. 

Macie jakieś sprawdzone rozwiązanie? Czy ma ktoś Ubiquiti U6-LR z podpięta TV Orange? 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Nie do końca wiem o czym mówisz, ale na dekoderze nie możliwości wybrania SSID wi-fi?