- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam
Jak zwiększyć zasięg światłowodu z orange w pokoju u brata gdzie jest router smiga jak ta lala u rodziców tez . Tylko w moim pokoju , na przeciw pokoju brata internet zwalnia po wi fi znaczy się . Czytałem że smartbox wi fi bedzie dobrym rozwiazaniem ale co wy na ten temat sadzicie ?
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @Marcin411
Słaby zasięg WIFI często jest związany z murami (ścianami), które są zbrojone co powoduje dużą barierę dla sieci bezprzewodowej. Np. sygnał może być na tyle zakłócony ze może powodować spadek prędkosci poprzez wifi. Pomocne może okazać się zmiana miejsca położenia Funboxa 3 jak najbliżej centrum mieszkania, połączenie kabelkiem zamiast wifi albo wypożyczenie Smartbox Wi-Fi 6 który teraz jest w promocji 4.99 zł/miesięcznie https://www.orange.pl/view/modemy-dekodery-Orange#wifi-extender
Również warto rozważyć rozdzielenie sieci WiFi 2,4 GHz i 5 GHz. Dodatkowo dobrze do nazwy sieci WiFi dopisać _5G. Spacje najlepiej zastąpić podkreślnikami "_" Jak rozdzielić pasmo w Funboxie 3 znajdziesz w tym linku Orange https://www.youtube.com/watch?v=lw8tIGRnSQw
Dobrze jest też wybrać kanał WiFi, który jest najmniej obciążony innymi sieciami WiFi. Jak to zrobić znajdziesz w tym linku https://www.youtube.com/watch?v=PE0LnkKQ1qA
W szyfrowaniu sieci WiFi najlepiej zmienić z WPA2/MIX, na WPA2/PSK.
Po tych zabiegach należy ponownie router zrestartować i ponownie połączyć się do sieci WiFi w skonfigurowanym routerze.
Przesyłam Ci również najnowszy poradnik Orange na temat Czy wiesz, jak wzmocnić sygnał Wi-Fi? https://www.orange.pl/poradnik/czy-wiesz-jak-wzmocnic-sygnal-wi-fi/
Zerknij do tego poradnik tam również znajduje się kilka ważnych wskazówek 🙂
Natomiast jeśli te sugestie nie pomogą to pozostanie Ci wypożyczenie Smartbox Wi-Fi 6 lub połączenie kabelkiem.
Daj znać czy udało się rozwiązać Twój problem
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
słaby zasieg wfi fi
IMHO to nie ma sensu. Zyskasz większą siłę sygnału ale stracisz prędkość transferu przez repeater. Pytanie do ilu spada prędkość i czy połączenie jest stabilne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
słaby zasieg wfi fi
@Marcin411napisał(-a)Jak zwiększyć zasięg światłowodu z orange w pokoju u brata gdzie jest router
przestawić router. Dokąd? Poeksperymentować. Jak Jaś Fasola z anteną.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
słaby zasieg wfi fi
Pobieranie mam na poziomie 6.20 wysyłanie 11.13 po wi fi .Sprawdzałem teraz. Co to jest IMHO ?
A czy smart wi fi box od orange pomógł cos ?
Router moge ewentualnie przestawic na komode która jest wieksza o jakies poł metra od obecnego mebla na którym stoi obecnie router .A no i moge jeszcze pokombinowac z kanałami na którymi pracuje teraz funbox, na mniej oblegane .
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
słaby zasieg wfi fi
Natomiast ja bym polecał wifi box 6, koszt 5 zł mc. jak się nie sprawdzi możesz oddać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
słaby zasieg wfi fi
Wzmacniacz Wi-fi zadziała jeżeli on sam będzie w dobrym zasięgu routera. Obecnie na rynku są bardzo cienkie przewody LAN, więc można je wykorzystać, ...kabel to kabel... Jeżeli masz ONT to zawsze możesz zainwestować w jakiś router, który ma lepsze wi-fi od FB... czyli każdy inny:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
słaby zasieg wfi fi
@Marcin411 według mnie SWB ma sens. Wiesz dlaczego? Jeśli dobrze ustawisz nic na transferze nie tracisz, a wypożyczyć na testy za kilka złotych i oddać po testach zawsze możesz.
Naprawdę warto przetestować, wiem to z doświadczenia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
słaby zasieg wfi fi
@Marcin411napisał(-a)Pobieranie mam na poziomie 6.20 wysyłanie 11.13 po wi fi .Sprawdzałem teraz. Co to jest IMHO ?
Co to są za jednostki? Wrzuć zrzut z jakiejś strony/aplikacji, plz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaby zasięg wifi na Funboxie 3
@Marcin411Spróbuj rozdzielić sieci 2.4 od 5Ghz i połącz się z każdą z nich oddzielnie. Sprawdź transfery.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaby zasięg wifi na Funboxie 3
Ale poza liczbami jest jakiś problem? Coś ci nie działa? Telefon potrzebuje więcej transferu?
Jeśli masz IPTV to tam jest informacja na kanale 88 o tym jak sobie radzić z WiFi.
Ten modem to FB6 czy FB3?
Ja bym na pewno nie płacił dodatkowo za wypożyczenie SWB, prędzej kupiłbym własny AP i wyłączył WiFi FB zupełnie. Ale jest też duże prawdopodobieństwo że nic nie musisz robić bo jest wystarczająco dobrze.
- « Poprzedni
- Następny »