Nie można wyświetlić tego widżeta.

Słaby zasięg wifi na Funboxie 3

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 18
  • 63
  • 0

a polecasz jakoś dobra karte wi fi na usb do lapka 

• 18
  • 63
  • 0

słaby zasieg wfi fi

atlas_cudow chodziło mi o to ze zasięg jest bardzo dobry to miałem na myśli pisząc jak ta la la . To była przenosnia  . A tak w  ogóle pisząc "Jednostka miary "jak ta lala" jest dla większości z nas do nie końca zrozumiała" piszesz w imieniu wszystkich ludzi ,czy tylko siebie ?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14860
  • 61039
  • 756

słaby zasieg wfi fi

Kolejny przykład jak to konkretna informacja o problemie jest ważna .

Możemy dziesiątki postów napisać, a w praktyce wystarczy może apka i głupia karta wifi na USB, czy test na SWB w trybie RE lub mostu....

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7241
  • 29614
  • 234

słaby zasieg wfi fi

Dwie uwagi.
FB3 ma kiepskie WiFi, ale twój laptop ma jeszcze gorsze.
TV i komputery najlepiej podłączyć do sieci kablem. Laptop to też komputer.
To najtańsze i najpewniejsze rozwiązanie wszystkich twoich problemów.

• 18
  • 63
  • 0

słaby zasieg wfi fi

"Test SWB w trybie RE lub most,,," Sorry uzywasz terminów dla mnie nowych i nie wie co masz na mysli ?

• 18
  • 63
  • 0

słaby zasieg wfi fi

Cóz mój laptop ma juz swoje lata , ale jego słaba strona jest jednynie jak dla mnie karta wi fi  bo pracuje z tego pamietam tylko w sieci 2.4 Ghz . A jego maksymalna predkosc pobierania to 78 mb/s przy routerze  .A dlaczego twierdzisz , ze FB3 ma kiepskie wifi ?

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1322
  • 5366
  • 26

@Marcin411Jeżeli się upierasz i zostajesz na wifi to najlepiej wymienić kartę sieciową w lapku na taką z obsługą 5Ghz. Koszt samej karty to kilka zł, ale trzeba do niej się dostać. W niektórych laptopach taka karta jest pod jedną pokrywą, a w innych trzeba szarpać całą płytę główną na wierzch. Wszystko jest do zrobienia... A jeżeli nie chcesz wymieniać sieciówki w lapku to kup coś na USB . Efekt będzie podobny, ale cały będziesz musiał mieć wpięte urządzenie w USB. Osobiście doradzam wymiane karty w lapku.

• 18
  • 63
  • 0

Zamówiłem sobie karte sieciowe do usb obslugujaca 2.4 i 5 Ghz .Jak przyjdzie to sobie ja po testuje  od razu w miejscach w których mam słaby zasieg . A jak to nie pomoze to wezme od orange smart box wi fi od orange lub przeprowowadze sobie kabel ethernet do pokoju swojego. i tyle 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7241
  • 29614
  • 234

Robisz sobie maksymalnie pod górkę. Kabel by wystarczył i nic więcej nie potrzebujesz.
A że FB3 ma słabe WiFi to wiem stąd że go mam. Wszystko co tu wypisuję piszę wyłącznie na podstawie własnych doświadczeń.

Poziom 34, Ekspert Galaktyczny
  • 2785
  • 11548
  • 116

Cześć @Marcin411 

Słaby zasięg WIFI często jest związany z murami (ścianami), które są zbrojone co powoduje dużą barierę dla sieci bezprzewodowej. Np. sygnał może być na tyle zakłócony ze może powodować spadek prędkosci poprzez wifi. Pomocne może okazać się zmiana miejsca położenia Funboxa 3 jak najbliżej centrum mieszkania, połączenie kabelkiem zamiast wifi albo wypożyczenie Smartbox Wi-Fi 6 który teraz jest w promocji 4.99 zł/miesięcznie https://www.orange.pl/view/modemy-dekodery-Orange#wifi-extender

Również warto rozważyć rozdzielenie sieci WiFi 2,4 GHz i 5 GHz. Dodatkowo dobrze do nazwy sieci WiFi dopisać _5G. Spacje najlepiej zastąpić podkreślnikami "_" Jak rozdzielić pasmo w Funboxie 3 znajdziesz w tym linku Orange https://www.youtube.com/watch?v=lw8tIGRnSQw

Dobrze jest też wybrać kanał WiFi, który jest najmniej obciążony innymi sieciami WiFi. Jak to zrobić znajdziesz w tym linku https://www.youtube.com/watch?v=PE0LnkKQ1qA

W szyfrowaniu sieci WiFi najlepiej zmienić z WPA2/MIX, na WPA2/PSK.

Po tych zabiegach należy ponownie router zrestartować i ponownie połączyć się do sieci WiFi w skonfigurowanym routerze.

Przesyłam Ci również najnowszy poradnik Orange na temat Czy wiesz, jak wzmocnić sygnał Wi-Fi? https://www.orange.pl/poradnik/czy-wiesz-jak-wzmocnic-sygnal-wi-fi/ 

Zerknij do tego poradnik tam również znajduje się kilka ważnych wskazówek 🙂

Natomiast jeśli te sugestie nie pomogą to pozostanie Ci wypożyczenie Smartbox Wi-Fi 6 lub połączenie kabelkiem.

Daj znać czy udało się rozwiązać Twój problem

Pozdrawiam 🙂