- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Help! Chciałabym skonfigurować nowy router tplink archer c50. Dostałam od neostrady login i hasło - wpisuję i nie działa. Zaczęłam sprawdzać te głębsze parametry i problem w tym, że nie mam gdzie tego wpisać. Nie ma tam np. VCI, VPI, enkapsulacja, zupełnie nie wiem gdzie mam to wpisać. Przekopałam z 20 razy wszystko w menu. Router miesiąc działał z netią, bez zarzutów. Poprzedni TP link, stary model, działa OK, połączyłam się danymi z neostrady i nie muszę nic więcej robić. Jestem bezsilna, dzisiaj siedziałam 4h. czy ktoś miał podobny problem z tym routerem?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
z góry pięknie dziękuję.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z routerem Tp Link Archer c50 - POMOCY
@dzesikamisiura: do czego ten ruter podłączyłaś? Tzn. jak jest do Ciebie dostarczany internet? Ten ruter "sam z siebie" Cię do internetu nie podłączy, to tylko ruter, nie wydaje mi się że by zawierał jakikolwiek modem...
Jaką masz umowę? Orange daje (w dzierżawę) modemy skonfigurowane pod swoje usługi. Czemu z tego nie skorzystałaś?
Dlaczego dotychczasowy sprzęt (jaki?) chcesz zmienić?
https://www.tp-link.com/us/home-networking/wifi-router/archer-c50/#specifications
na tej stronie wyraźnie jest napisane że ten ruter wymaga modemu. Jak mógł "działać z Netią" bez tego?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za zainteresowanie, to po kolei.
Router chce zmienić bo poprzedni tp link jest słabszy i nie w każdym pomieszczeniu daje radę, ten jest nowszy, ma 4 antenki, ot cały powód.
Nie mam żadnych modemów, bo od początku nie korzystałam ze sprzętu orange, bo po prostu nie dawał rady w domu 2 piętrowym. Mam 2 kabelki sieciowe, które są podłączone do routera (tego starego) i tak działa. Nowy router podłaczyłam dokładnie tak samo. Masz rację, Netia miała swój modem i z modemu podłączyłam do routera.
Mam normalną umowę o neostradę razem z telefonem komórkowym i podtrzymaniem łącza.
Rozmawiałam też z konsultantem nic mi nie powiedział, że akurat muszę mieć ich modem. Możliwe, ze tak jest tylko dlaczego ze starym tp linkiem takie połączenie działa, a z tym nie 😞 w swoim życiu trochę tych routerów już ustawiłam, ale pierwszy raz mam taki problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
"Normalna neostrada" to może być bardzo wiele różnych rzeczy.
Jeśli c50 podłaczyłaś "dokładnie tak samo" to znaczy jak?
Rozumiem do c50 masz wpięty kabel ethernet (RJ45), ale przez które gniazdko i do czego z drugiej strony jest ten kabel podłączony?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@dzesikamisiuranapisał(-a)Rozmawiałam też z konsultantem nic mi nie powiedział, że akurat muszę mieć ich modem. Możliwe, ze tak jest tylko dlaczego ze starym tp linkiem takie połączenie działa, a z tym nie 😞 w swoim życiu trochę tych routerów już ustawiłam, ale pierwszy raz mam taki problem.
Niekoniecznie ich, ale jakiś koniecznie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie jest to moja umowa, ale udało mi się znaleźć, że jest to orange love, internet domowy do 10mb. pod gniazdo internet wpięłam biały kabelek sieciowy wychodzący z puszczki a pod drugie gniazdo sieciowe inny kabelek czarny tez wychodzący z puszki. to są takie telefoniczne kable. dokładnie identycznie mam wpięty w ten stary tplink
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem rozwiązany zaznaczyłam przez przypadek. Przepraszam. dalej nie wiem jak to ogarnąć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@dzesikamisiuraOK. Bez paniki. Na pewno uda się pomóc.
Masz internet dostarczany zapewne po ADSL. Więc musisz mieć do linii telefonicznej podłączony modem ADSL. C50 nie ma wbudowanego modemu ADSL więc się w tej roli nie sprawdzi.
To po pierwsze.
Po drugie: mogłabyś pokazać te kabelki? Jakaś prosta fotka z telefonu by wystarczyła...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chyba to tylko można zrobić
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam,
Temat wyglada tak: poprzedni router miałaś z wbudowanym modemem, do którego mogłaś wpiąć „kabelek telefoniczny” z końcówka RJ11, natomiast C50 to router „do sieci kablowych”, z końcówka bardzo podobna, ale większa RJ45. Jeśli dostała byś osobny modem od Orange- to możesz użyć C50 jako WiFi - wtedy mniejsza końcówkę wpinasz w modem, a modem z C50 łączysz w port WAN (oznaczony innym kolorem niż 4 pozostale obok). Ewentualnie masz opcje druga, zakup nowego routera z modemem, który będzie miał wejście na tą małą końcówkę RJ11 i odpowiednia dla Ciebie ilość anten np: TP-LINK VR300 lub wiele wiele innych, podaj budżet, to coś Ci podpowiemy
- « Poprzedni
- Następny »