- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Polecany sprzęt do Orange VPN
Mam skonfigurowaną usługę VPN.
Niestety na 2 modemach (Huawai różne modele) nie udaje mi się skonfigurować przekierowania portów.
Tzn. w modemie mam to prawidłowo ustawione i z innych urządzeń w tej samej sieci jestem w stanie się dostać do wystawionej usługi, natomiast z internetu nie mam takiej możliwości.
Podejrzewam, że chodzi o sprzęt, gdzieś w innym temacie czytałem, że niektóre urządzenia mają problemy z Orange VPN.
Możecie polecić tani modem (może być używka), który jest sprawdzony i działa z Orange VPN?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@l00k jakie masz APN ustawione w routerze? Router nawiązuje połączenie przez VPN, czy przez standardowe ustawienia? Najczęściej w routerach Huwei są ustawione profile. Jeżeli był wpisany nowy profil z parametrami VPN, to trzeba ten profil ustawić jako domyślny, inaczej router nawiąże połączenie na parametrach z innego domyślnego profilu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
APN vpn
Próbowałem różnych kombinacji - tylko vpn ustawiony bez numeru, z numerem, automatyczne uwierzytelnienie etc.
IP dostaje publiczny więc na tyle jest ok.
nmap 188.*.*.* Starting Nmap 7.80 ( https://nmap.org ) at 2022-04-04 19:32 CEST Nmap scan report for public*.cdma.centertel.pl (188.*.*.*) Host is up (0.019s latency). Not shown: 994 closed ports PORT STATE SERVICE 22/tcp open ssh 23/tcp filtered telnet 80/tcp open http 443/tcp open https 631/tcp filtered ipp 8081/tcp filtered blackice-icecap
Co więcej na porcie 80 mam dostępną stronę konfiguracji router.
Niedobrze, ale nie widzę nigdzie opcji wyłączenia - dość słabo to jest rozwiązane w tym routerze.
Ustawiłem do testów przekierowanie na port do swojego "serwera"
W zabezpieczeniach jest coś co wygląda słabo, ale nie ma opcji zmiany (wyłączenia firewalla)
Na drugim routerze wygląda to podobnie. Stąd też pytanie o jakiś inny sprzęt.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Działa, co zresztą widać wyżej bo jestem w stanie sprawdzić swój publiczny adres (ustalić dns).
W międzyczasie kupiłem ZTE MF283+ który był na filmiku instruktażowym Orange. Zobaczymy..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na ZTE MF283+ jest lepiej ale nadal nie do końca 😞
Tzn. teraz widzę, że mam otwarty port i mogę się do niego dostać - ale tylko z innej sieci. Jak na telefonie uderzam pod swój publiczny adres to dostaje prawidłową odpowiedź.
Natomiast jak próbuję to samo zrobić z sieci lokalnej (przez adres internetowy) to otwarty jest tylko port konfiguracji routera (80).
Zakładam, że tutaj to problem już z routerem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@l00knapisał(-a)Na ZTE MF283+ jest lepiej ale nadal nie do końca 😞
Tzn. teraz widzę, że mam otwarty port i mogę się do niego dostać - ale tylko z innej sieci. Jak na telefonie uderzam pod swój publiczny adres to dostaje prawidłową odpowiedź.
Natomiast jak próbuję to samo zrobić z sieci lokalnej (przez adres internetowy) to otwarty jest tylko port konfiguracji routera (80).
Zakładam, że tutaj to problem już z routerem?
To samo czyli co właściwie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To było odnosnie: "uderzam pod swój publiczny adres to dostaje prawidłową odpowiedź."
Wyobraźmy sobie sytuacje:
Orange modem (adres publiczny: 100.0.0.1) -> router -> urządzenie A
Telefon - urządzenie B (własna sieć)
Gdy wchodzę z urządzenia B pod adres 100.0.0.1:[dowolny port] to usługi działają i dostaje odpowiedź.
Ale gdy robię to samo z urzadzenia A (czyli wewnętrznego) to działa tylko port 80, pod którym jest strona konfiguracji routera.
Jak połączę urządzenie B przez wifi routera to też brak odpowiedzi - tylko konfiguracja routera pod 80.
Wygląda to tak, jakby router wyłapywał ruch z wewnętrznej sieci kierowany na publiczny adres i udostępniał tylko port konfiguracji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No tak, to jest zapewne "wina" rutera. Albo taka jego uroda. Rozumiem, że jakoś specjalnie Ci nie zależy na tego typu dostępie? Czy też dążysz do tego żeby także w sieci lokalnej dostęp do usług był? Jeśli tak, to zostaje ci chyba manipulowanie DNS.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na tą chwilę to co jst wydaje się wystarczające.
DNS mam ustawione googlowskie, niestety to nie pomaga.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »