- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ograniczenia przepustowości przy zastosowaniu ONT
@Anonimnapisał(-a)
@mrcodericknapisał(-a)problem jest taki, że jak użyję ONT Orange to mam kaganiec 600 Mb/s a chcę wykorzystać łącze 1 Gb/s. Dlatego chcę swój ONT i swój Router aby nie mieć kagańca od Orange.
Własny ONT czy od Orange, to jak ograniczenia będą, to będą na obu wariant ach, zrozum że nie płacisz za 1Gb/s, lecz za do 1Gb/s, wcale nie musi być 600Mb/s, możesz mieć i więcej, nie mniej jednak niż to w regulaminie ujęte, też mam 1Gb/s, ale tyle nie uzyskuje, pełnej szybkości wysyłania i pobierania, żaden operator nie gwarantuje i umieszcza stosowny zapis w umowie/regulaminie.
Doskonale rozumiem, że płacę do 1 Gb/s. Ale po zamontowaniu samego ONT bez Routera od Orange, z góry operator nakłada kaganiec do 600 Mb/s co jest absurdem. Więc nie mogę mieć więcej skoro operator tak sobie ustawi. Więc co mi po płaceniu za łącze do 1 Gb/s skoro na samym ONT będę miał do 600 Mb/s bo operator ma takie widzi misie?
Pytanie czy jak podłączę inne ONT to bez problemu zadziała czy operator też nałożył jakieś ograniczenia, że tylko ich modem działa?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mrcoderick nie wiem kto ci to powiedział, ale jak już 600Mb/s minimum, przy 1 Gb/s mniej nie będzie, bo tyle Orange gwarantuje, jest plan do 600Mb/s, ale jest taniej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim uzyskałem informację na infolinii i przedstawiciela Orange, że mogę kupić usługę Orange światłowód do 1 Gb/s dla firm z publicznym adresem IP ale... jeżeli będę korzystał z ONT bez ich Routera to Orange nakłada ograniczenia do 600 Mb/s - po mimo umowy na transmisje do 1 Gb/s...
Także co się dzieje z 400 Mb/s???
Router Orange nie pracuje w trybie bridge a sieć w firmie jest rozbudowana na tyle, że Router FunBox 3.0 nie jest w stanie obsłużyć 10 VLANów z zaawansowanym Routingiem i VPNem.
Dlatego chcę łącze 1 Gb/s z ONT + własny Router.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mrcoderick przy takich wymaganiach, faktem jest, że FunBox 3.0 czy nowszy FunBox 6, nie spełnia oczekiwań, trudny temat i nie do rozwiązania na forum, powinien być doradca Orange, co się tym zajmie, ja więcej nie doradzę, może przy podłączeniu internetu, coś się naświetli 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mrcoderick poczytaj to https://imagazine.pl/2020/11/09/orange-swiatlowod-ftth-bez-funbox-z-wlasny-routerem/ może coś Ci pomoże.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie do końca wiem, czy po zastosowaniu samego ONT bez Routera orange dostane ograniczenie do 600 Mb/s? I czy po zainstalowaniu FunBox 3.0 i przy zamianie na ONT będzie działać?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zadzwoń jeszcze raz i dopytaj się. Samo oddzielne ONT nie wprowadza żadnych ograniczeń i powinieneś mieć full prędkość. Dużo osób ma oddzielne ONT i swój router i wyciągają do 950Mb/s. Sporo też było tematów na społeczności, że konsultanci przekazywali informację, a nawet sami technicy, że tylko 600Mb/s pójdzie na oddzielnym ONT, a ludzie podłączali swój sprzęt a i tak mieli full prędkość. Po prostu technologicznie nie jest możliwe, by takie ograniczenie było, jak już, to samo Orange na loginie takie ograniczenie może dać, ale nigdy o tym nie słyszałem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mrcoderick autor artykułu z tego linka nic nie pisze o ograniczeniu prędkości światełka. Według mnie zamówisz internet, przyjedzie monter podłączy neta z ONT i FB 3.0 sprawdzi czy wszystko gra, wypisze papiery i pojedzie, ty odłączysz FunBoxa, do ONT Orange podłączysz swój router i hulasz - tyle moim zdaniem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slav72 zobaczymy, oficjalnie spróbuję aby Orange dało mi FB 3.0 i ONT i sam przełączę na ONT. Za tydzień lub dwa sprawa się wyjaśni. Dam znać o efekcie końcowym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mrcoderick to jest raczej jedyne rozwiązanie, koniecznie daj znać o efektach - powodzenia.