- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć wszystkim,
Planuje kupić Orange światłowód dla Firmy - łącze 1 Gb/s z publicznym adresem IP. Sieć w firmie jest rozbudowana na tyle, że ograniczenia software FunBox 3.0 są niewystarczające i chcę aby Orange zamontowało mi ONT z wyjściem 1xEthernet 1Gigabit.
Wszystko pięknie fajnie ale okazuje się, że w momencie kiedy będę korzystał z samego ONT a nie z FunBox 3.0 to Orange wprowadza ograniczenia łącza do 600 Mb/s (co wydaje się absurdem, skoro mam płacić za łącze 1Gb/s.)
Czy ktoś z was sprawdzał jak ominąć można ograniczenia i co na to UIKOK? Bo skoro płacę za usługę do 1 Gb/s to powinienem mieć do 1 Gb/s a nie do 600 Mb/s z ONT.
Pozdrawiam cieplutko wszystkich 😆
KP
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak jak obiecałem - Podaje rozwiązanie.
1. Umowa.
Orange oferuje światłowód z przepustowością do 1 Gb/s ale pod warunkiem zastosowania ich Routera, w momencie zastosowania ONT łącze jest obcinane do 600 Mb/s. Więcej info w regulaminie.
2. Sprzęt.
Aby podłączyć swój własny router potrzebne jest urządzenie, które obsługuje PPPoE 802.1q
Router, który ja zastosowałem to TP-LINK TL-R605
3. Dane dostępowe.
W pierwszej kolejności potrzebujemy login i hasło do PPPoE, można go uzyskać na dwa sposoby.
- umowa (gdzie login jest zapisany, hasło jest tworzone i podane podczas pierwszej rejestracji)
- sprawdzenie na stronie Mój Orange (mamy tam możliwość podglądu loginu oraz zmiany hasła)
Logujemy się na stronę Mój Orange -> Ustawienia -> Zabezpieczenia -> Pokaż -> Ostatnia zakładka Hasło do Neostrady. Jeżeli nie ma tej zakładki to wybieramy wyżej opcję Przełącz konto i wybieramy internet.
4. Konfiguracja Routera.
Routery są różne, jedne są bardziej zaawansowane inne mniej, ja pokaże to na zaawansowanym routerze z dużymi możliwościami. Na początek uruchamiamy urządzenie i konfigurujemy sieć i podsieć (czyli pierwszy VLAN). Moja adresacja to 10.20.30.0/255.255.255.0.
a) Kabel z ONT wpinamy w port nr. 1 WAN, następnie wchodzimy w zakładkę Network -> WAN Mode -> WAN i wprowadzamy powyższe dane:
Najważniejsze dane: Typ PPPoE, Login, Hasło, MUT 1492 lub 1540 (lub max ile Router obsłuży). VLAN aktywny na VLAN ID: 35
Nazwa i DNS opcjonalnie. Wybieramy Save i Connect.
b) Konfiguracja VLANów
Udajemy się pod zakładkę VLAN i ustawiamy VLANy jak na zrzucie:
c) Zakładka Ports
Ustawiamy Porty jak poniżej, chyba, że mamy rozbudowaną sieć i wiele VLANów - wtedy dopasowujemy to do siebie.
Klikamy save i wszystko powinno już działać bez najmniejszych problemów.
Speedtest 930/310 Mb/s - ale Orange powiedziało, że za kilka dni będę miał do 600 Mb/s bo ktoś na infolinii walnął się i dał 1 Gb/s...
Na pozostałych Routerach konfiguracja powinna wyglądać podobnie, najważniejsze są dane dla PPPoE i port VLAN 35.
To chyba tyle.
Zadowolenie? w 80% bo 400 Mb/s zostało mi skradzione, albo za chwilę skradną na rzecz ONTka 😕
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc!
W razie pytań lub problemów piszcie 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ograniczenia przepustowości przy zastosowaniu ONT
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ograniczenie ma samo ONT czy kaganiec na przepustowość jest nakładany od Orange??? Bo jeżeli Orange nakłada ograniczenia to sprawa skierowana będzie do UIKOK + w którym miejscu w umowie jest zmianka o ograniczeniach związanych z zastosowaniem samego ONT?
Przecież użytkownik powinien mieć wybór czy chcę używać FunBoxa (który jest tragiczny w firmware) czy ma z własnych urządzeń sieciowych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange ma regulamin dla usług i do 1Gb/s to może ograniczyć do 600Mb/s, trochę też cię nie rozumiem, jak jest opcja ONT i FunBox 3.0, to bierz zestaw, potem można pod ONT podłączyć własny router.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli co? Mogę wybrać usługę do 1 Gb/s z ich Routerem i potem podłączyć swój modem ONT? Zadziała to? Nie będzie problemu, że ich internet działa tylko z ich urządzeniami?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mrcoderick ONT musisz mieć od Orange, router z ONT własny nie dostanie autoryzacji, zresztą za ONT Orange można dobry router postawić, dziwnie kombinujesz 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem jest taki, że jak użyję ONT Orange to mam kaganiec 600 Mb/s a chcę wykorzystać łącze 1 Gb/s. Dlatego chcę swój ONT i swój Router aby nie mieć kagańca od Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mrcodericknapisał(-a)problem jest taki, że jak użyję ONT Orange to mam kaganiec 600 Mb/s a chcę wykorzystać łącze 1 Gb/s. Dlatego chcę swój ONT i swój Router aby nie mieć kagańca od Orange.
Własny ONT czy od Orange, to jak ograniczenia będą, to będą na obu wariant ach, zrozum że nie płacisz za 1Gb/s, lecz za do 1Gb/s, wcale nie musi być 600Mb/s, możesz mieć i więcej, nie mniej jednak niż to w regulaminie ujęte, też mam 1Gb/s, ale tyle nie uzyskuje, pełnej szybkości wysyłania i pobierania, żaden operator nie gwarantuje i umieszcza stosowny zapis w umowie/regulaminie.
- « Poprzedni
- Następny »