- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
📢 Nowa domyślna nazwa sieci Wi-Fi na FunBoxie 3.0 (Orange_Swiatlowod_XXXX_(...) )
Zmieniliśmy domyślną nazwę sieci (SSID) dla modemu FunBox 3.0, więc jeśli macie tę wersję FunBoxa już od jakiegoś czasu i z jakichś przyczyn przywrócicie urządzenie do ustawień fabrycznych to na liście dostępnych sieci nie znajdziecie tej, której nazwa widnieje na modemie. Zamiast FunBox-XXXX szukajcie czegoś takiego:
Orange_Swiatlowod_XXXX_5GHz
Orange_Swiatlowod_XXXX_2.4GHz
„XXXX” to tak jak do tej pory cztery ostatnie znaki MAC, które znajdziecie na naklejce i to po nich rozpoznacie która sieć jest Wasza, a nie sąsiada. Np. dla modemu poniżej będzie to nazwa Orange_Swiatlowod_8918.
Nowa nazwa jest bardziej intuicyjna i powinna być łatwiejsza do wybrania, a dzięki domyślnemu rozdzieleniu sieci na częstotliwości - wybór sieci będzie bardziej świadomy i kontrolowany. Jeśli Wasze urządzenie pozwala na połączenie się z siecią 5 GHz to co do zasady - powinniście ją wybrać 🙂
Dodatkowe informacje:
- Zmiana dotyczy wyłącznie modemów FunBox 3.0.
- Jeśli nie będziecie przywracać modemu do ustawień fabrycznych to nazwa sieci nie zmieni się.
- Zwykły reset czy chwilowe odłączenie urządzenia od zasilania też nie zmieni nazwy sieci.
- Jeśli zamówiliście Orange Światłowód z FunBoxem 3.0 w grudniu 2017 r. lub później - na naklejce możecie mieć już "nową" domyślną nazwę sieci.
- Jeśli urządzenie, na którym szukacie Wi-Fi wyświetla tylko nazwę z częstotliwością 2.4 GHz to najczęściej oznacza, że urządzenie nie wspiera sieci 5 GHz.
- Oczywiście tak jak do tej pory, w panelu admina możecie ustawić własną nazwę sieci (SSID), a także ukryć ją przed sąsiadami.
Jakieś pytania? 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
📢 Nowa domyślna nazwa sieci Wi-Fi na FunBoxie 3.0 (Orange_Swiatlowod_XXXX_(...) )
Jestem świeżo po resecie i się mocno zdziwiłem. Teraz już wiem o co chodziło
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A u mnie po resecie do fabrycznych zniknęły oba wybory 2,4 i 5 co robić by powróciły ?
ps. sam dopisałem w nazwie ssid
Orange_Swiatlowod_XXXX_5GHz
Orange_Swiatlowod_XXXX_2.4GHz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim musisz zalogować się do Funboxa - 192.168.1.1, hasło masz na routerze.
Przechodzisz do zakładki Moje Wi-Fi, następnie zaawansowane ustawienia Wi-Fi i odznaczasz Wspólna konfiguracja Wi-Fi dla 2,4GHz i 5GHz.
Następnie ustawiasz sobie nazwę sieci i hasło według preferencji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam pytanko, czy połączenie sieci 2,4 GHz i 5 Ghz przy konfigurowani wifi u mnie w domu to dobry pomysł. Mianowicie bede miał Smart WiFi Box, informują, iż należy połączyć sieci 2,4 GHz i 5 GHz w jedną nazwę jeśli ma się je osobno (ja mam osobno od samego początku - tak już było jak monter go podłączył).
czy urządzenie (komórka) która obsługuje oba pasma, jak połączy sie z ta (połączoną siecią 2,4 i 5GHZ), będzie ściągać dane z najlepsza prędkością tą która jest w paśmie 5 GHZ ? Bo przy rozłączonych sieciach to sprawa jest jasna, łącze z siecią 5GHz i tu ściąga szybciej niż przy 2,4GHz. A jak jest przy połączonych?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za wyjaśnienie sprawy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Urządzenie wcale nie musi wybrać 5. Np ę windows na sterowniku karty sieciowej ustalsz priorytety dla danej częst.
Trzeba by poruszyć temat band stearing po stronie routera ale o to Sagem nie podejrzewam