Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Najszybszy Orange Światłowód Pro 2.0 stary ONT ktory nie wspiera 2000/600

ROZWIĄZANE
lxxl
Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
Solved!

Heja,

Fajnie ze jest Net Pro 2.0, zamowilem, instalacja 2 dni po zamowieniu. Przed chwila rozstalem sie z technikiem, nie udalo sie zainstalowac poniewaz ONT z ktorym sie pojawil nie umie dzialac w opcji 2000/600 czyli pakiet ktory zamowilem po wczesniejszym sprawdzeniu mozliwosci technicznych.

Co wy na to czy jest planowany ONT z lanem 2.5GB albo 2x1GB z agregacja ?!

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
adrjannn
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
Solution

Ale my to wiemy (są o tym poprzednie posty)

ONT ma przepustowość 1Gb/s. Ta usługa Światłowód 2.0 polega na tym, że pozwala jednocześnie na 2 urządzeniach mieć jednocześnie 1Gb/s (co daje sumaryczne 2Gb/s) oraz jest zwiększony upload (600Mb/s, gdzie przy usłudze 1Gb jest 300Mb/s). Orange nie może zagwarantować na ONT takiej prędkości (nawet pojawił się ostatnio temat, że przez ONT można mieć tylko 600Mb/s, lecz po reklamacjach wróciło do normy).

Dopóki ONT nie ma portu 2.5Gb/s to nie będzie dostępna razem z nim oferta Internetu 2Gb/s. 

Więc ten Światłowód 2.0 to taki chwyt marketingowy, tak samo jak 5G (aukcja na częstotliwości dopiero będzie)

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 ODPOW. 8
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@lxxl  odpowiadam. Nie był planowany szybszy ONT, nie jest i nie będzie. Takie jest stanowisko operatora i nic na to nie poradzimy.

Tak skonstruowano usługę i tak ma działać. Powiem więcej. Nie powinieneś mieć onta zewnętrznego zgodnie z założeniami usługi...

Możesz zagregowac za Funboxem na 2-WAN-owym routerze, ale to troszkę sztuka dla sztuki 

j131
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

@lxxl 

Gdybyś był wcześniej poczytał na NO tematy o "Pro 2.0", to wiedziałbyś że tak to się skończy. Co do planów Operatora to wiem tyle co Ty.

Do tej umowy należało wziąć FB6, jak operator przykazał, a potem kombinować. A tak zostałeś z niczym.

lxxl

A niby czemu z niczym mam dzialajacy net od innego operatora.

A po co mam czytac o ont jesli na infolini mam potwierdzenie ze da rade po 3 konsultacjach.

Gdzies mam fb6, mam router z 2x10 gbtbase plus wifi6 z 160Mhz.

Tak wiec dziekuje wam za dobre rady

Pobawie sie w reklamacje tego.

Jesli by nastapila aktywacja fb6 to juz by nie bylo mowy o ont w przyszlosci.

adrjannn

@lxxl, w sumie po co Ci ONT jak wystarczyłby Ci sam Funbox6? 

lxxl

Po to iz ...

Fb6 nie ma ethernetu 10gb ani nawet 2.5gb ktory w domu uzywam w lanie miedzy nasem a desktopem i laptopem.

Takie opcje mam na obecnym routerze.

Sama specyfikacja fb6 jest slaba i watpie aby polecialo wifi6e. 

A pozatym po co oferowac i dawac mozliwosc zamawiana ont jesli nie moga tego udostepnic. 

Bylo to klasyczne zamowienie na infolini, system przyjmie wszystko ale na miejsch to juz niestety z technikaliami wyglada inaczej.

Post powstal jako info dla innych bardziej zaawnasowanych userow niz ci ktory uwazaja ze FB6 jest najwiekszym luksusem.

adrjannn
Solution

Ale my to wiemy (są o tym poprzednie posty)

ONT ma przepustowość 1Gb/s. Ta usługa Światłowód 2.0 polega na tym, że pozwala jednocześnie na 2 urządzeniach mieć jednocześnie 1Gb/s (co daje sumaryczne 2Gb/s) oraz jest zwiększony upload (600Mb/s, gdzie przy usłudze 1Gb jest 300Mb/s). Orange nie może zagwarantować na ONT takiej prędkości (nawet pojawił się ostatnio temat, że przez ONT można mieć tylko 600Mb/s, lecz po reklamacjach wróciło do normy).

Dopóki ONT nie ma portu 2.5Gb/s to nie będzie dostępna razem z nim oferta Internetu 2Gb/s. 

Więc ten Światłowód 2.0 to taki chwyt marketingowy, tak samo jak 5G (aukcja na częstotliwości dopiero będzie)

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@lxxl  tak między nami...chciałbym zobaczyć neo2Gb/sek z wydanym ONT i własnym routerem...

A najbardziej to speed test 2Gb/sek za tym routerem..

My też jesteśmy tylko użytkownikami, ale są rzeczy nie do przeskoczenia...i to właśnie jedna z nich 

gk2a6
Poziom 21, Odkrywca Przestworzy

Wiadomość zawiera hiperłącze

Temat duplikat było wałkowane, jest też pomysł na który możecie zagłosować https://nasz.orange.pl/t5/Pomys%C5%82y/Wdro%C5%BCenie-ONT-z-portem-co-najmniej-2-5Gbps/idi-p/350480
oraz dla nowego funboxa
https://nasz.orange.pl/t5/Pomys%C5%82y/Wdro%C5%BCenie-routera-z-portem-co-najmniej-2-5Gbps-np-LiveBo...
które logiczne aby mógł jak obecnie mógł korzystać z zewnętrznego jak i wewnętrznego ONT