- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przekierowanie portów w MikroTik ATL LTE18 kit ATLGM&EG18-EA PoE
Witam Jak przekierować porty w tym modelu jak w temacie krok po kroku jestem niestety bardzo zielony? Jakie porty orange blokuje a jakie nie? chciałbym z poziomu fun box 3.0 dostać się do kamer?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbba skoro z poziomu funboxa to po co Ci MikroTik?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbbanapisał(-a)Witam Jak przekierować porty w tym modelu jak w temacie krok po kroku jestem niestety bardzo zielony? Jakie porty orange blokuje a jakie nie? chciałbym z poziomu fun box 3.0 dostać się do kamer?
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/Firewall/NAT
Rozdział dotyczący "Destination NAT".
Jeszcze konkretniej, chodzi o ten fragment:
Port mapping/forwarding
If you would like to direct requests for a certain port to an internal machine (sometimes called opening a port, port mapping), you can do it like this:
/ip firewall nat add chain=dstnat dst-port=1234 action=dst-nat protocol=tcp to-address=192.168.1.1 to-port=1234
This rule translates to: when an incoming connection requests TCP port 1234, use the DST-NAT action and redirect it to local address 192.168.1.1 and the port 1234
Co w tłumaczeniu na polski mniej więcej tak by wyglądało:
Jeśli chciałbyś przekierować pakiety przychodzące na określony port do konkretnej maszyny w LAN (co czasem nazywane jest otwieraniem portu), to możesz to zrobić tak:
(nie kopiuję polecenia, bo jest oczywiście nieprzetłumaczalne)
Ta reguła przekłada się na: kiedy połączenie przychodzące zarząda portu TCP 1234, użyj akcji DST_NAT i przekieru je na adres lokalny 192.168.1.1, na port 1234
Orange nie blokuje połączeń wychodzących. Żadnych, chyba że podpadnie się pod CERT.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Ja mam podłączone kamery do microtika i chce z niego przekierować porty a potem z poziomu fun boxa 3.0 mieć podgląd z kamer.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Czyli jak dam jakikolwiek port to mi przyjmie np. 80 czyli np. adres 192.32.75:80 ? To co mi przesłałeś do microtika to dla mnie czarna magia nic z tego nie wiem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbbanapisał(-a)@j131 Czyli jak dam jakikolwiek port to mi przyjmie np. 80 czyli np. adres 192.32.75:80 ? To co mi przesłałeś do microtika to dla mnie czarna magia nic z tego nie wiem.
No to poproś o pomoc na miejscu kogoś kto wie.
PS. Konfiguracji FunBoxa nie ruszaj bo tylko sobie krzywdę zrobisz. Nic tam nie musisz grzebać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Ja nie chciałem grzebać w konfiguracjii fun box ja chce tylko w przeglądarce internetowej wpisać http:// adres ip: port i dostać się do kamer tylko tyle... skoro orange nie blokuje portów.. ale póki co mam problem przekierować porty w microtiku... Może ktoś tutaj ma microtika podobny model i będzie wiedział jak przekierować porty..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak to nie zadziała, bo obie sieci mają NAT i adresy prywatne.
Możesz połączyć oba LANy w jeden VPN, ale do tego musiałbyś postawić serwer. Instrukcja jak to ewentualnie zrobić była już Tobie kilkakrotnie udzielana.
Znacznie prościej byłoby doradzać, gdybyś w końcu napisał o jakie kamery chodzi.
PS. Co do przekierowywania portów na mikrotiku to napisałem tak jasno jak się tylko da. Nie wydaje mi się żeby to było skomplikowane. Ledwie jedna linijka tekstu.
PS2. Po przekierowaniu portu na mikrotiku, jeśli znałbyś jego (mikrotika) publiczny IP, to być może z sieci FunBoxa faktycznie dałoby się w przeglądarce otworzyć stronę serwowaną przez kamerę. Z akcentem na "być może" i z jeszcze mocniejszym akcentem na "jeśli". Składnia byłaby wtedy:
"publiczny adres IP mikrotika:port który przekierowałeś na mikrotiku (zamiast tego pierwszego 1234)"
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 To są te kamery kupione na allegro ale z tego sklepu , ale wiesz menu microtka jest po angielsku i nie wiem gdzie mam wejść nawet a co dopiero przekierować.
https://www.dobre-systemy.pl/product-pol-3432-Kamera-obrotowa-IP-Wi-FI-EUROLOOK-HV-2036B-WIFI.html
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W przypadku tych kamer najsensowniejszy byłby zakup rejestratora NVR a następnie użycie apki Hiplus do podglądu. W instrukcji powinno być opisane dokładnie co i jak zrobić. Apka jest po polsku.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »