- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FUNBOX 10 - konfiguracja 6ghz
@jocker_ennapisał(-a)
@atlas_cudownapisał(-a)
@jocker_enPokaż fragment umowy, która gwarantuje działanie wi-fi... W końcu płacisz za to , co jest w umowie . Prawda ?
Parametry urządzenia np mówią o tym iż posiada wifi 7 oraz pasmo 6GHz. Wi-Fi 7:
Samo Orange opisuje to jak widać
No cóż. To co pokazałeś to specyfikacja urządzenia a nie umowa. Najpierw przytaczasz jakieś frazesy, że oczekujesz usługi za którą płacisz, a potem nie potrafisz wskazać fragmentu UMOWY, którą zawarłeś z operatorem, że wi-fi ma działać zawsze idealnie.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Normalny użytkownik nie rozpozna sporej różnicy między 5 Ghz a 6.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jakieś urządzenie dostajesz do umowy? Podstawa do reklamacji jest specyfika urządzenia. A druga sprawa tu nie chodzi o gwarancję działania wifi z pełną prędkością na drugim końcu domu. To chodzi o działanie w ogóle i nie powiesz mi że będąc metr od rutera to nie będzie działać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
I też nie kupi takiego łączą. Już odchodzą od tego że nie rozumiesz istoty problemu to nawet jeśli ktoś tego nie sprawdzi to nie usprawiedliwia to w żadnym stopniu wadliwego działania urządzenia. I skory ktoś się nie zna niech płaci i tak nie wie czy działa 🤣 dobre jak w filmach Barei.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jocker_en Prędkość gwarantowana jest po kablu, żaden operator nie gwarantuje prędkości internetu po WiFi, takie roszczenia od razu są odrzucone 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCDnapisał(-a)@jocker_en Prędkość gwarantowana jest po kablu, żaden operator nie gwarantuje prędkości internetu po WiFi, takie roszczenia od razu są odrzucone 😎
Na samym zdjęciu co wysyłał jocker prędkość maksymalna Wi-Fi to do 4 Gbps
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam wrażenie że nie czytałeś i nie znasz problemu. Gdzie ja napisałem coś o prędkości? Problem jest taki że z czasem router przestaje udostępniać pasmo 6GHz dopiero zmiana w panelu sterowania przywraca jego pełną funkcjonalność. I można cieszyć działającym sprzętem. Po upływie około trzech tygodni problem wraca. I tak w kółko więc ewidentnie jest to problem do rozwiązania. Dodam poraz kolejny iż w momencie kiedy router rozgłasza sieć po paśmie 6GHz uzyskiwan prędkości są dla mnie satysfakcjonujące. Składając reklamacje oczekuje aby Orange naprawiło problem nic więcej.
I co ciekawe póki 6Ghz działa to Średnio w domu mam takie prędkości w najdalszym punkcie około 2gbps
Więc jak widać póki router samoistnie pasma nie wyłączy nie mam zastrzeżeń.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow Bardzo błyskotliwa rada...
Czytając takie komentarze widać, że komuna "mentalna" cały czas jeszcze siedzi w głowach wielu osób. Ciesz się człowieku, że w ogóle masz internet i nie narzekaj. Tak, jak w latach 80-tych, kiedy ludzie po 5 (albo i więcej) latach w końcu doczekali się instalacji telefonu stacjonarnego. Nie ważne, że próbując się dodzwonić w godzinach popołudniowych gdzieś dalej niż własny rejon (nie mówiąc już o zagranicy) najczęściej słyszało się komunikat "kierunek aktualne zajęty". Ale jak już po kilkunastu próbach udało się w końcu porozmawiać z drugą osobą - to była dopiero radocha. Nikt nie narzekał.
A tak wracając do tematu - odpowiedz mi, jak podłączyć własny, "pełnoprawny" router (a nie żaden access point ani przedłużacz sieciowy), jeśli:
- Orange nie daje możliwości instalacji samego ONT
- Nie oferuje (chyba jako jedyny wśród dużych operatorów) trybu "Bridge" w swoich routerach
@deest Normalny użytkownik pewnie nie zauważy. Tylko, że opcji 8 Gbit (a pewnie 2 Gbit też) nie zamawia z reguły użytkownik normalny, tylko zaawansowany! I zwłaszcza dla tych opcji pasmo 6 GHz jest bardzo istotne, chociażby z tego względu, że umożliwia wykorzystanie kanału o szerokości 320 MHz i prędkości adekwatnej do prędkości łącza.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ptr1 zgadzam się co do tego, że powinno działać, ale zastanawia mnie do czego używać takich prędkości ?
Strony czy streaming działają tak samo dla 600Mb/sek
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)
@ptr1 zgadzam się co do tego, że powinno działać, ale zastanawia mnie do czego używać takich prędkości ?
Strony czy streaming działają tak samo dla 600Mb/sek
@agat13 na przykład do wysyłania filmów na YouTube (dla osób prowadzących swój własny kanał) lub profesjonalnych zdjęć w formacie RAW na serwer. Takie pliki mają po kilka gigabajtów i szybkość ma znaczenie. Do zwykłych zadań typu przeglądanie stron WWW, słuchanie muzyki, czy oglądanie filmów na Netflix-ie 600 Mbit w zupełności wystarcza.