Konfiguracja WiFi 6E na Funbox 10 – jak włączyć pasmo 6 GHz od Orange?

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

FUNBOX 10 - konfiguracja 6ghz

@jocker_ennapisał(-a)

@atlas_cudownapisał(-a)

@jocker_enPokaż fragment umowy, która gwarantuje działanie wi-fi... W końcu płacisz za to , co jest w umowie . Prawda ?

Parametry urządzenia np mówią o tym iż posiada wifi 7 oraz pasmo 6GHz. Wi-Fi 7: 

1000026508.jpg

 Samo Orange opisuje to jak widać 

No cóż. To co pokazałeś to specyfikacja urządzenia a nie umowa.  Najpierw przytaczasz jakieś frazesy, że oczekujesz usługi za którą płacisz, a potem nie potrafisz wskazać fragmentu UMOWY,  którą zawarłeś z operatorem, że wi-fi ma działać zawsze idealnie. 

* Poprawiłem czytelność wpisu - Wiktor

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

Normalny użytkownik nie rozpozna sporej różnicy między 5 Ghz a 6.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 113
  • 216
  • 0

A jakieś urządzenie dostajesz do umowy? Podstawa do reklamacji jest specyfika urządzenia. A druga sprawa tu nie chodzi o gwarancję działania wifi z pełną prędkością na drugim końcu domu. To chodzi o działanie w ogóle i nie powiesz mi że będąc metr od rutera to nie będzie działać. 

• 113
  • 216
  • 0

I też nie kupi takiego łączą. Już odchodzą od tego że nie rozumiesz istoty problemu to nawet jeśli ktoś tego nie sprawdzi to nie usprawiedliwia to w żadnym stopniu wadliwego działania urządzenia. I skory ktoś się nie zna niech płaci i tak nie wie czy działa 🤣 dobre jak w filmach Barei.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

@jocker_en Prędkość gwarantowana jest po kablu, żaden operator nie gwarantuje prędkości internetu po WiFi, takie roszczenia od razu są odrzucone 😎

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

@IreneuszCDnapisał(-a)

@jocker_en Prędkość gwarantowana jest po kablu, żaden operator nie gwarantuje prędkości internetu po WiFi, takie roszczenia od razu są odrzucone 😎

Na samym zdjęciu co wysyłał jocker prędkość maksymalna Wi-Fi to do 4 Gbps 

• 113
  • 216
  • 0

Mam wrażenie że nie czytałeś i nie znasz problemu. Gdzie ja napisałem coś o prędkości? Problem jest taki że z czasem router przestaje udostępniać pasmo 6GHz dopiero zmiana w panelu sterowania przywraca jego pełną funkcjonalność. I można cieszyć działającym sprzętem. Po upływie około trzech tygodni problem wraca. I tak w kółko więc ewidentnie jest to problem do rozwiązania. Dodam poraz kolejny iż w momencie kiedy router rozgłasza sieć po paśmie 6GHz uzyskiwan prędkości są dla mnie satysfakcjonujące. Składając reklamacje oczekuje aby Orange naprawiło problem nic więcej. 

I co ciekawe póki 6Ghz działa to Średnio w domu mam takie prędkości w najdalszym punkcie około 2gbps 

Więc jak widać póki router samoistnie pasma nie wyłączy nie mam zastrzeżeń. 

1000026523.jpg

* Scaliłem wpisy - Wiktor

• 138
  • 497
  • 0

ptr1_0-1757862326257.png

@atlas_cudow Bardzo błyskotliwa rada...

Czytając takie komentarze widać, że komuna "mentalna" cały czas jeszcze siedzi w głowach wielu osób. Ciesz się człowieku, że w ogóle masz internet i nie narzekaj. Tak, jak w latach 80-tych, kiedy ludzie po 5 (albo i więcej) latach w końcu doczekali się instalacji telefonu stacjonarnego. Nie ważne, że próbując się dodzwonić w godzinach popołudniowych gdzieś dalej niż własny rejon (nie mówiąc już o zagranicy) najczęściej słyszało się komunikat "kierunek aktualne zajęty". Ale jak już po kilkunastu próbach udało się w końcu porozmawiać z drugą osobą - to  była dopiero radocha. Nikt nie narzekał.

A tak wracając do tematu - odpowiedz mi, jak podłączyć własny, "pełnoprawny" router (a nie żaden access point ani przedłużacz sieciowy), jeśli:

- Orange nie daje możliwości instalacji samego ONT

- Nie oferuje (chyba jako jedyny wśród dużych operatorów) trybu "Bridge" w swoich routerach

ptr1_1-1757862424672.png

@deest Normalny użytkownik pewnie nie zauważy. Tylko, że opcji 8 Gbit (a pewnie 2 Gbit też) nie zamawia z reguły użytkownik normalny, tylko zaawansowany! I zwłaszcza dla tych opcji pasmo 6 GHz jest bardzo istotne, chociażby z tego względu, że umożliwia wykorzystanie kanału o szerokości 320 MHz i prędkości adekwatnej do prędkości łącza.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64168
  • 825

@ptr1  zgadzam się co do tego, że powinno działać, ale zastanawia mnie do czego używać takich prędkości ?

Strony czy streaming działają tak samo dla 600Mb/sek 

• 138
  • 497
  • 0

@agat13napisał(-a)

@ptr1  zgadzam się co do tego, że powinno działać, ale zastanawia mnie do czego używać takich prędkości ?

Strony czy streaming działają tak samo dla 600Mb/sek 

@agat13 na przykład do wysyłania filmów na YouTube (dla osób prowadzących swój własny kanał) lub profesjonalnych zdjęć w formacie RAW na serwer. Takie pliki mają po kilka gigabajtów i szybkość ma znaczenie. Do zwykłych zadań typu przeglądanie stron WWW, słuchanie muzyki, czy oglądanie filmów na Netflix-ie 600 Mbit w zupełności wystarcza.

* Poprawiłem czytelność wpisu - Wiktor