- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy jest mozliwosc zebym dostal adres ipv6 na mojej neostradzie? obecnie mam tylko ipv4 co powoduje problemy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogólnie tak , wystarczy dodać /ipv6 na końcu loginu neostraday i odhaczyć" wymuś IPv4". A jakie masz problemy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogólnie tak , wystarczy dodać /ipv6 na końcu loginu neostraday i odhaczyć" wymuś IPv4". A jakie masz problemy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak wlaczyc ipv6 na funboxie?
Jesli dodam /ipv6 to wylacz ipv4 nawet jak odhacze wymus
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@yarowisnienapisał(-a)Jesli dodam /ipv6 to wylacz ipv4 nawet jak odhacze wymus
A mógłbyś napisać po polsku?
Jeśli dodasz /ipv6 do loginu to będziesz miał globalne adresy IPv6 na wszystkich urządzeniach w LAN. Możesz to sprawdzić np. na stronie test-ipv6.com. Natomiast nie będziesz miał swojego własnego adresu IPv4 na Funboxie. IPv4 jest w tej konfiguracji obsługiwane protokołem DSLite, zgodnie z RFC 6333. Publiczny adres IPv4 jest wspólny dla wielu klientów (z określonymi konsekwencjami). Oczywiście na prywatną adresację IPv4 w LAN (tą definiowaną przez DHCP w Funboxie) nie ma to żadnego wpływu.
Gdybyś napisał jakie problemy masz na myśli, może dałoby się bezpośrednio odnieść do tych problemów, z korzyścią dla Ciebie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuje za szczegółowa odpowiedź.
Mam tylko pare pytań:
1) Nie jestem widoczny z internetu dla urzadzeń które nie korzystaja z ipv6 i technologi jak DSLite (bo nie mam publicznego ipv4). Czy duzo jest takich sieci czy generalnie dostep jest wszedzie?
2) Jesli korzystam z sieci komórkowej która korzysta z APN 4in6 (jak siec orange) czy jest jakis sposob zeby polaczyc sie z hostem ktory obsluguje tylko ipv4 tunnelem IPSec/WIreguard?
znalazlem ten post ktory sugeruje ze 4in6 powoduje problemy przy tunelowaniu:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3868083.html
ale nie widze u siebie opcji na telefoie zeby zmienic ustawienia apn...
Czy jest taka opcja w sieci orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jednak nie ma opcji edycji ale moge stworzyc moj wlasny punkt dostepu. Moze ktos wie skad wezme haslo do APN? I czy cos musze zmienic w opcjach w porownaniu internetipv6?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bez wyjaśnienia co dokładnie chcesz osiągnąć, trudno się odnieść fo problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chce zestawić tunnel. Ale tak jak mowisz DSLite utrudnia sprawe i o ile po wi-fi mam dobre polaczenie to mobilnie nie dziala.
Dlatego myslalem zeby:
1) Wlaczyc ipv6 na Funboxie.
2) Zmienic APN.
Opcja druga wydaje mi sie lepsza biorac pod uwage ze wazna jest dla mnie dostepnosc adresem ipv4 w sieciach ktore nie koniecznie musza wspierac ipv6 (chociaz nie dokonca wiem jak ta dostepnosc wyglada w praktyce wiec moze moje zalozenie jest bledne)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@yarowisnienapisał(-a)Jednak nie ma opcji edycji ale moge stworzyc moj wlasny punkt dostepu. Moze ktos wie skad wezme haslo do APN? I czy cos musze zmienic w opcjach w porownaniu internetipv6?
Hasło APN:. internet.
Możesz zrobić bez problemu tunel. Tylko jeden host powinien mieć publiczne IP, czyli w sieci za Funboxem zrob serwer . Lub użyj rozwiązania typu Zerotier.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli chcesz zestawiać tunele w IPv4 to trzymaj się z daleka od IPv6 na Funboxie. Przekieruj port do tego co ma być jednym końcem tunelu i użyj publicznego adresu Funboxa do konfiguracji połączenia na drugim końcu.
PS. W sumie nie do końca rozumiem co ten tunel ma łączyć, bo piszesz też o jakichś innych sieciach do których ten tunel ma niby dawać dostęp. Tunel można też zestawiać w IPv6, tak dokładnie działa DSLite - zestawia tunel w IPv6 i puszcza nim ruch IPv4.