Jak włączyć IPv6 na Funboxie w Orange – krok po kroku

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 14
  • 31
  • 0

Czy jest mozliwosc zebym dostal adres ipv6 na mojej neostradzie? obecnie mam tylko ipv4 co powoduje problemy.

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Ogólnie tak , wystarczy dodać /ipv6 na końcu loginu neostraday i odhaczyć" wymuś IPv4". A jakie masz problemy?

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

• 2842
  • 12101
  • 74

Ogólnie tak , wystarczy dodać /ipv6 na końcu loginu neostraday i odhaczyć" wymuś IPv4". A jakie masz problemy?

• 14
  • 31
  • 0

Jak wlaczyc ipv6 na funboxie?

Jesli dodam /ipv6 to wylacz ipv4 nawet jak odhacze wymus

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@yarowisnienapisał(-a)

Jesli dodam /ipv6 to wylacz ipv4 nawet jak odhacze wymus

A mógłbyś napisać po polsku?

Jeśli dodasz /ipv6 do loginu to będziesz miał globalne adresy IPv6 na wszystkich urządzeniach w LAN. Możesz to sprawdzić np. na stronie test-ipv6.com. Natomiast nie będziesz miał swojego własnego adresu IPv4 na Funboxie. IPv4 jest w tej konfiguracji obsługiwane protokołem DSLite, zgodnie z RFC 6333. Publiczny adres IPv4 jest wspólny dla wielu klientów (z określonymi konsekwencjami). Oczywiście na prywatną adresację IPv4 w LAN (tą definiowaną przez DHCP w Funboxie) nie ma to żadnego wpływu.

Gdybyś napisał jakie problemy masz na myśli, może dałoby się bezpośrednio odnieść do tych problemów, z korzyścią dla Ciebie.

• 14
  • 31
  • 0

Dziękuje za szczegółowa odpowiedź.

Mam tylko pare pytań:

1) Nie jestem widoczny z internetu dla urzadzeń które nie korzystaja z ipv6 i technologi jak DSLite (bo nie mam publicznego ipv4). Czy duzo jest takich sieci czy generalnie dostep jest wszedzie?

2)  Jesli korzystam z sieci komórkowej która korzysta z APN 4in6 (jak siec orange) czy jest jakis sposob zeby polaczyc sie z hostem ktory obsluguje tylko ipv4 tunnelem IPSec/WIreguard?

znalazlem ten post ktory sugeruje ze 4in6 powoduje problemy przy tunelowaniu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3868083.html
ale nie widze u siebie opcji na telefoie zeby zmienic ustawienia apn...

apn.jpg

 Czy jest taka opcja w sieci orange?

• 14
  • 31
  • 0

Jednak nie ma opcji edycji ale moge stworzyc moj wlasny punkt dostepu. Moze ktos wie skad wezme haslo do APN? I czy cos musze zmienic w opcjach w porownaniu internetipv6?

• 8678
  • 35100
  • 293

W telefonie podłączonym do GSM Orange masz domyślnie APN internetipv6. Możesz go zmienić. Nie wiem do końca co chcesz osiągnąć, ale DSLite na obu końcach połączenia dość skutecznie utrudnia zestawienie bezpośredniego połączenia w IPv4. Jakieś tam mechanizmy istnieją, ale z powodów obiektywnych ograniczeń protokołu DSLite nie mogą one być 100% skuteczne.
Bez wyjaśnienia co dokładnie chcesz osiągnąć, trudno się odnieść fo problemu.

• 14
  • 31
  • 0

Chce zestawić tunnel. Ale tak jak mowisz DSLite utrudnia sprawe i o ile po wi-fi mam dobre polaczenie to mobilnie nie dziala.

Dlatego myslalem zeby:

1) Wlaczyc ipv6 na Funboxie.

2) Zmienic APN.

Opcja druga wydaje mi sie lepsza biorac pod uwage ze wazna jest dla mnie dostepnosc adresem ipv4 w sieciach ktore nie koniecznie musza wspierac ipv6 (chociaz nie dokonca wiem jak ta dostepnosc wyglada w praktyce wiec moze moje zalozenie jest bledne)

• 2842
  • 12101
  • 74

@yarowisnienapisał(-a)

Jednak nie ma opcji edycji ale moge stworzyc moj wlasny punkt dostepu. Moze ktos wie skad wezme haslo do APN? I czy cos musze zmienic w opcjach w porownaniu internetipv6?

Hasło APN:. internet.

Możesz zrobić bez problemu tunel. Tylko jeden host powinien mieć publiczne IP, czyli w sieci za Funboxem zrob serwer . Lub użyj rozwiązania typu Zerotier.

• 8678
  • 35100
  • 293

Jeśli chcesz zestawiać tunele w IPv4 to trzymaj się z daleka od IPv6 na Funboxie. Przekieruj port do tego co ma być jednym końcem tunelu i użyj publicznego adresu Funboxa do konfiguracji połączenia na drugim końcu.

PS. W sumie nie do końca rozumiem co ten tunel ma łączyć, bo piszesz też o jakichś innych sieciach do których ten tunel ma niby dawać dostęp. Tunel można też zestawiać w IPv6, tak dokładnie działa DSLite - zestawia tunel w IPv6 i puszcza nim ruch IPv4.