Konfiguracja WiFi 6E na Funbox 10 – jak włączyć pasmo 6 GHz od Orange?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

FUNBOX 10 - konfiguracja 6ghz

Albo nextcloud.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64167
  • 825

@ptr1  RAW nie ma znów takich wielkich plików, chyba, że ślesz setki fotek...a chcąc być pewnym przesyłu ja bym nie korzystał z wifi...a z ciekawości jakie te fotki i ile , na jakiego typu serwer przesyłasz taką prędkością? Troszkę mnie to hobbystycznie interesuje, gdzie takie serwery można wykupić na taką gigantyczną przestrzeń 

Dlaczego ten typ plików? Z telefonu? 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 113
  • 216
  • 0

Dzięki za ten głos rozsądku 🙂 

Reszta jak widać zaczyna dywagacje rodem z elektrody. 

A po co a na co itd. 

Nie jest to niczyją sprawą po co. 

Temat jest o takim a nie innym problemie i tego się trzymajmy a jeśli nie ma konkretnej rady proszę o powstrzymanie się o niestosownych komentarzy nie wnoszących nic do tematu. 

Zrobiłem wiele porównań ale jak kolega zauważył niektórzy tkwią w latach 80

Dodam ponownie że kiedy rotuer działa poprawnie to prędkości po wifi są naprawdę bardzo dobre. 

I problem nie jest po co mi to ale czemu bez przyczyny pasmo 6Ghz się wyłącza tylko tyle i aż tyle. 

Warto dodać że czasem trzeba korzystać i po kablu i po wifi różnie bywa że w moim przypadku liczy się upload a w rozsądnej cenie mogę mieć tutaj tylko takie łącze. Reszta jak sprawdzałem wymaga bardzo kosztownej rozbudowy. Tak jak więc widać potrzeby są różne 🙂 

Rozwiązaniem nie jest zakup własnego sprzętu i płacenie za funboxa gdzie logika ? 

Na marginesie widziałem sporo testów wifi 7 i o dziwo Funbox 10 udowodnił że jest w ścisłej czołówce. 

Do tego inny użytkownik zaraportował iż z nowym softem wskoczyła obsługa MLO to jak mam z niej skorzystać skoro jedno z pasm przestaje działać ? 

Orange dokładnie podał specyfikację Funboxa i jeśli coś się nie zgadza to nie gonimy sklepu i nie kupujemy routera itd tylko zgłaszamy iż sprzęt jest nie sprawny. 

I nie nie chodzi o to że im dalej tym wifi działa gorzej nikt się tutaj w tym momencie o prędkości nie czepia. To tak samo jak by zdechł jedne z portów ethernet co kwalifikuje go do reklamacji. 

Opisywałem kontakt z BOK gdzie zaproponowano mi rozdzielenie pasm i tak też zrobili efekt taki że telefon nie chcę automatycznie przełączać się na niższe zakresy gdy jest dalej a jak to wymuszę to jak jestem bliżej nie łączy się z automatu z siecią na wyższym paśmie. Totalnie bez sensu to jak ratowanie tonącej łodzi srebrną taśmą oraz wiadrem i mówienie że tak jest być powinno. 

Przełączanie się pomiędzy pasmami powinno odbywać się automatycznie tak jak korzystanie z MLO 

Nie mamy pisać pracy doktorskiej z obsługi tego sprzętu. 

@atlas_cudow czekaj piszesz że nie wiesz nawet jaki tam jest upload czyli nawet nie masz tego w domu a się wypowiadasz ? 

@agat13 To że tobie coś wystarcza do netflixa to nie znaczy że inni nie mają innych potrzeb jeśli tobie starcza 600 czyli też nie masz łącza 8 gifga to co czemu się wypowiadasz naprawdę nie chcę cię urazić 🙂  ale jak chcesz pomóc w sprawie ? Jeśli jest osobny temat w temacie po co komu takie łącze lub go nie ma to może warto je założyć i tam prowadzić takie dyskusje ? 

* Poprawiłem czytelność wpisu - Wiktor

• 113
  • 216
  • 0

Jestem po rozmowie z Orange kontakt z ich strony. 

Zauważyli problem dotarli do tematów tutaj i Jak wynikało z rozmowy widzą że problem nie jest jednostkowy.  

Był też wniosek iż podzielenie pasm nie jest dobrym pomysłem

samo MLO i dzielnie pasm to już nie pasuje 😉 zresztą to też po pewnym czasie przestaje działać. 

Po dłuższej rozmowie widzę szansę na zajęcie się tematem na poważnie przez Orange.

Rozmowę uważam za wreszcie konstruktywną, zobaczymy jakie będą tego wyniki.

Mogę poczekać nawet kilka miesięcy aż znajdą problem i ogarną. 

Ważne i tak powinno być bo mam wrażenie że podeszli poważnie do tematu. 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 688
  • 1323
  • 5

Patologia, tyle miesiecy i odrzuconych reklamacji a tam widac że logika tych ustawień jest wadliwa po pierwszych 5 min uzywania. I nie mam pretensji ze ktos sie pomylił. Ale to ze jest jakis organizacyjny beton uniemozliwiajacy poprawienie oczywistych bledow tyle czasu to jest dramat.

• 113
  • 216
  • 0

Może dołącz się do zgłoszenia jak chcesz na priv dam ci nr zgłoszenia. I wiem jak to wygląda ale na to nic nie poradzimy 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@gk2a6napisał(-a)

Patologia, tyle miesiecy i odrzuconych reklamacji a tam widac że logika tych ustawień jest wadliwa po pierwszych 5 min uzywania. I nie mam pretensji ze ktos sie pomylił. Ale to ze jest jakis organizacyjny beton uniemozliwiajacy poprawienie oczywistych bledow tyle czasu to jest dramat.

nie beton, tylko outsourcing i kult scrum-sprintów

• 113
  • 216
  • 0

Ciekawe czy coś z tego wyniknie. Samo Pisemko już coś znaczy ale mam nadzieję że Orange na poważnie zajmie się sprawą. 

Reklamacja.jpg

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Oddechu bym nie wstrzymywał.

• 138
  • 497
  • 0

@j131 No to jednak wstrzymaj oddech, bo.........

........

......

....

dostałem właśnie na swój modem nowy firmware! 😀😀😀

ptr1_0-1758271834585.png