Nie można wyświetlić tego widżeta.

Konfiguracja VPN na Asus AX 88U który jest z Funboxem 3.0. Prośba o pomoc.

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 42
  • 0

@j131  Tak wiem - Tobie chodzi o VPN po wewnętrznej sieci LAN ....hahhaha z duchami jest bardzo zabawne .

Najbardziej mi właśnie było niezbędne żeby mieć VPN w sieci wewnętrznej, bo jest mi to niezbędne żeby sie po sieci LAN łączyć VPN. 

Niestety omawiana kwestia dotyczy łączenia się przez porty 4500 i 500 które z niewiadomych powodów są zamknięte

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2377
  • 11352
  • 94

@WojtestTo czy ruch na przekierowanych portach jest przepuszczany sprawdzisz za pomocą tcpdumpa czy wiresharka. Podepnij się komputerem za FB6 i diagnozuj. Jestem przekonany, że porty 4500/UDP i 500/UDP nie są blokowane, ponieważ sam korzystałem z takich przekierowań, z tym, że na FB3.

PS Routerowi w DMZ nic się nie stanie, chroni go przecież zapora, która normalnie jest wystawiona do Internetu.

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 42
  • 0

@Samotnick - niewykluczone że u Ciebie to działa, może być że nawet na FB6 - problem jest taki, że zgodnie z informacją Infolinii oraz informacją systemową port 4 powinien być zbridżowany - ale nie jest. Więc niewykluczone, że urządzenie ( a raczej firmware ) jest uszkodzony ...itd. itp. dlatego też wezwałem instalatorów. Niestety nie byli w stanie wskazać w jaki sposób mogę się łączyć w trybie przeźroczystym bo go też znaleźć nie mogli 🙂  Także eliminuję błędy po kolei....

ww.png

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 819
  • 3419
  • 18

Dość dziwne rozwiązanie, że tylko 1 port jest mostem, ale ok. Może żadam głupie pytanie, ale czy robiłeś reset drugiego routera (Asusa), żeby złapał publiczne IP?  Ja osobiście tak miałem z tp linkami, że dopiero po restarcie łapało ... I czy dałeś dynamiczne IP , na WAN Asusa?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2377
  • 11352
  • 94