- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Blokada możliwości zmiany hasła
Mam modem funbox. Założyłem córce blokadę rodzicielską w danych godzinach na dostęp do internetu.
Niestety modem jest w jej pokoju i wchodzi ona sobie na stronę 192.168.1.1, klika przycisk "Zapomniałeś hasła?" i ustawia sobie nowe naciskając przycisk WPS na modemie. Modem Funbox 6.
Jak zablokować możliwość zmiany hasła w ten sposób lub jakie widzicie możliwości ochrony dostępu do panelu administratora?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@rafal8523 zablokuj dostęp do menu modemu wpisując własne hasło.
Jeśli u to obejdzie, to niestety nie ma na to rady, prócz zastosowania zamknięć mechanicznych modemu ( szafka z kluczem) lub zastosowania własnego sprzętu z mocniejszymi zabezpieczeniami.
Możesz zamknąć możemy i kupić własny AP i zabezpieczyć go bardziej...wyłączając wifi na FB
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
WPS można wyłączyć...
Ale jeśli latorośl jest w miarę inteligentna, to mając fizyczny dostęp do modemu zawsze sobie jakoś poradzi. Jedyna rada, to poprosić latorośl żeby tego nie robiła.
Te blokady rodzicielskie w FB są całkowitą fikcją, działają wyłącznie na małe dzieci i to raczej te z poprzedniej epoki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A czy jest możliwość zablokowania dostępu do 192.168.1.1?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@rafal8523napisał(-a)A czy jest możliwość zablokowania dostępu do 192.168.1.1?
Przychodzi mi do głowy włączenie dostępu zdalnego do zarządzania i zablokowanie na firewallu dostępu z sieci wewnętrznej. Nie wiem tylko czy zapora wbudowana w FB6 pozwala na taką regułę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@rafal8523 zmień zakres adresów. Zmień hasło do samego modemu, wyłącz WPS
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na samym kompie możesz edytować plik hosts, przekierowując adres routera na lockalhosta, ale to raczej taka proteza zabezpieczeń:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@rafal8523napisał(-a)A czy jest możliwość zablokowania dostępu do 192.168.1.1?
Pewnie jakoś tam można, ale jeśli latorośl wpadła na to jak włamać się do FB to i te blokady prędzej czy później obejdzie. Musiałyby być zrobione na komputerze latorośli, bo na blokady w FB rada jest prosta: reset do ustawień fabrycznych znosi je wszystkie.
Naprawdę jedyną skuteczną metodą jest przekonanie latorośli żeby tego nie robiła.