Nie można wyświetlić tego widżeta.

Blokada możliwości zmiany hasła

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 6
  • 0

Mam modem funbox. Założyłem córce blokadę rodzicielską w danych godzinach na dostęp do internetu.

Niestety modem jest w jej pokoju i wchodzi ona sobie na stronę 192.168.1.1, klika przycisk "Zapomniałeś hasła?" i ustawia sobie nowe naciskając przycisk WPS na modemie. Modem Funbox 6.

Jak zablokować możliwość zmiany hasła w ten sposób lub jakie widzicie możliwości ochrony dostępu do panelu administratora?

7 ODPOW. 7

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14662
  • 60318
  • 745

@rafal8523  zablokuj dostęp do menu modemu wpisując własne hasło. 

Jeśli u to obejdzie, to niestety nie ma na to rady, prócz zastosowania zamknięć mechanicznych modemu ( szafka z kluczem) lub zastosowania własnego sprzętu z mocniejszymi zabezpieczeniami. 

Możesz zamknąć możemy i kupić własny AP i zabezpieczyć go bardziej...wyłączając wifi na FB 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7025
  • 28829
  • 230

WPS można wyłączyć...

Ale jeśli latorośl jest w miarę inteligentna, to mając fizyczny dostęp do modemu zawsze sobie jakoś poradzi. Jedyna rada, to poprosić latorośl żeby tego nie robiła.

Te blokady rodzicielskie w FB są całkowitą fikcją, działają wyłącznie na małe dzieci i to raczej te z poprzedniej epoki.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 6
  • 0

A czy jest możliwość zablokowania dostępu do 192.168.1.1?

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2460
  • 11762
  • 100

@rafal8523napisał(-a)

Przychodzi mi do głowy włączenie dostępu zdalnego do zarządzania i zablokowanie na firewallu dostępu z sieci wewnętrznej. Nie wiem tylko czy zapora wbudowana w FB6 pozwala na taką regułę.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14662
  • 60318
  • 745

@rafal8523  zmień zakres adresów. Zmień hasło do samego modemu, wyłącz WPS 

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 1057
  • 4371
  • 19

Na samym kompie możesz edytować plik hosts, przekierowując adres routera na lockalhosta, ale to raczej taka proteza zabezpieczeń:)

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7025
  • 28829
  • 230

@rafal8523napisał(-a)

Pewnie jakoś tam można, ale jeśli latorośl wpadła na to jak włamać się do FB to i te blokady prędzej czy później obejdzie. Musiałyby być zrobione na komputerze latorośli, bo na blokady w FB rada jest prosta: reset do ustawień fabrycznych znosi je wszystkie.

Naprawdę jedyną skuteczną metodą jest przekonanie latorośli żeby tego nie robiła.