- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konfiguracja VPN na Asus AX 88U który jest z Funboxem 3.0. Prośba o pomoc.
@j131Absolutnie masz rację jeśli chodzi o kroki postępowania, ale nie jestem w stanie się z Tobą zgodzić odnośnie DDNS. Dla mnie to podstawa, ze względu na zmianne IP. Wg mnie podstawą jest zapewnienie widoczności w sieci a następnie dalszą konfiguracja.
@Samotnick Dobre pytanie. Ja chciałem pomóc i założyłem z góry, że to FB. Sam nie używam FB, więc pojęcia nie mam, jak wygląda GUI.
BTW. Czy wrzuci się coś w DMZ i jednocześnie przekieruje porty, czy nie to bez znaczenia. Można spokojnie dublować rozwiązania bo to działa tak samo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziekuje bardzo za pomoc
@atlas_cudow na razie utknąłem na ddns ASUS - bo aktualnie mi się wywaliło logowanie do routera, ale faktycznie oprócz Firewall, trzeba było odznaczyć dostęp zdalny przez WAN.
Na razie udało mi się połączyć zdalnie z FB, faktycznie update @Samotnick bo to FB6
@j131 - faktycznie popróbuje to na LAN i zobaczymy co dalej - dziękuje za info. Asus ma wbudowanego VPN ale może nie działać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@WojtestProponuję, jeszcze zanim przejdziemy do VPN, osiągnąć widoczność Asusa. Zmień na Asus port logowania, np na 81. Następnie przekieruj ruch na ten port. Wtedy będziesz mógł się zalogować tak: mojadres.ddns.net:81 . Jak to zadziała pójdziemy dalej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow dziękuję i spróbuje , tak z ciekawostek - to łącząc się jeszcze z kompa na router okazało się , że Norton może też blokować połączenia na router ...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No więc okazało się, że ddns asus - jakoś nie odpala - ale to jest jakiś inny problem.
Skonfigurowałem DDNS No-ip i działa, Na router można logować się przez DDNS
Sprawdziłem też logowanie po stałym IP i na tym porcie też działa
Co ciekawe w ramach testów - zacząłem sprawdzać porty Open Port Check Test Tool -
tam port 1025 na którym testowałem, pokazuje jako otwarty, a niestety 500, 4500 nie - czyli coś jest nie tak
Będę wdzięczny za wskazówki
Pozdrawiam i dziękuje za wsparcie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
OP napisał, że ma stałe publiczne IP... Nawet gdyby miał tylko umowę dla klientów indywidualnych FTTH to też IP jest na 100% publiczne i zmienia się rzadko. Natomiast ten FB6 może zabruździć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojtest DDNS na Asusie nie działa prawdopodobnie z powodu chęci rejestracji aktualnego adresu WAN z klasy prywatnej. Przekierowania portów na FB6 mają pierwszeństwo względem DMZ. Port będzie widoczny jako otwarty jeżeli będzie uruchomiona usługa na danym porcie oraz zapora nie będzie blokowała dostępu.
PS Czy na ofercie firmowej masz możliwość przestawienia FB6 w tryb bridge?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojtestnapisał(-a)Ok, w takim razie tylko się upewnię, że chodzi o DDNS do routera Asus, a nie FB.
....
No nie, gdyby Asus miał adres publiczny to by to miało sens. Ale tak, z przekierowywaniami, to jeśli już koniecznie chcesz mieć DDNS (w sumie nie wiem po co: skoro IP się nie zmienia to możesz zarejestrować normalną domenę, albo posługiwać się adresem IP), to musi on wskazywać adres publiczny, ten z którego porty przekierowujesz.
Pomaga rozrysownie sobie schematu połączeń, z adresami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Gdzie jest napisane, że IP ma stałe? Chyba jestem ślepy:(
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojtestnapisał(-a)...
FB jest na firmę, więc jest stały IP
...
Tu.