- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konfiguracja VPN na Asus AX 88U który jest z Funboxem 3.0. Prośba o pomoc.
Dzień Dobry, mam serdeczą prośbę o pomoc z konfiguracją VPN IPsec, bo jestem amatorem.
Mam zewnętrzny adres IP i FB 3.0 działa w trybie routera i ma podsieć 192.168.1.xx
Router ma ustawiony stały IP 192.168.1.32, i port forwarding UDP 4500, 500
Dalej jest router Asus AX 88U i server VPN ma podsiec 192.168.10.xx i tutaj mam podłączone wszystkie urządzenia i włączyłem VPN Server z konfiguracją IPSec,
Teoretycznie myślałem, że VPN powiniem działąć ale niestety na telefonie próbuje zestawić połączenie VPN i mam ciągle bład.
1. Pytanie czy jeśli Router jest za FB, to translacja stałego IP zadziała ?
2. Być może mam zupłenie blędną konfigurację ( dzwoniłem do Orange i teoretycznie żadne porty przychodzące nie powinyy byc blokowane.
Z góry dziękuję za Pomoc
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jest na to kilka sposobów, ale jak nie chcesz się bawić to wrzuć 2 router w DMZ funboxa. Ponadto używaj ddns a nie IP, bo IP masz zmienne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuje za wiadomość
Wrzuciłem router w DMZ ale niestety nie działa VPN , na FB mam zew. stały adres IP , ale nie wiem czy to coś zmienia jak ustawię WAN na routerze Asus.
FB jest na firmę, więc jest stały IP
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To od początku. Zacznij od ddns. Niech twój router będzie w ogóle widoczny w sieci.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok, w takim razie tylko się upewnię, że chodzi o DDNS do routera Asus, a nie FB.
Asus oferuje jakiegoś swojego DDNS - ale na razie pomimo uruchomiania usługi i odblokowania portu 80 - nie mogę się dostać do Asus.
Próbuję bo wcześniej korzystałem z QNAP ddns dla dysku i działało
Dziękuje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak naprawdę wszystko jedno. Jeżeli zrobisz to na Asus to po prostu przekieruj port 80 i 443 na Asusa. Pamiętaj też, że nie możesz mieć 2 usług na tym samym porcie.
Inne podejście to takie, że lepiej dać ddns na FB. Wtedy będzie łatwiej debugować.
BTW. Dla tych co będę krzyczeć, że głupoty robimy. Ja wiem, ze to co wyżej jest nie służy do nawiązania połączenia VPN. Celem na razie jest osiągnięcie widoczności routera z zewnątrz:).
@WojtestJak uda ci się nawiązać połączenie z ddns, to dla testu ustaw sobię zarządzanie routerem z WAN"na.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok dziekuję bardzo,
myślę, że zrozumiałem - bo właśnie dziwne - ale jest jakby router nie był wystawiony na zewnątrz, na razie walczę z ddns i jak tylko się uda dam znać,
Porty są przekierowane, ale na razie ddns nie działa - spróbuje na NO-IP.
Pozdrawiam i dziękuję
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@WojtestJesteś pewny, że ASUS wystawia serwer www na HTTPS? Pamiętaj, że routery zwykłe, mają wyłączoną opcję zdalnego zarządzania, czyli mają regułę na Firewallu, która blokuje dostęp z WAN.
Swoją drogą ja bym wywalił NAT, DHCP i WAN z asusa i całą sieć oprał na FB. Ale to jak chcesz..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja bym jednak zaczął od drugiej strony. Skąd wiesz że w ogóle serwer VPN działa? Jak go skonfigurowałeś? Rozumiem że ten ASUS ma go wbudowane, ale jakaś konfiguracja chyba jest? Możesz sprawdzić czy on w ogóle słucha w LAN? Czy protokół i porty się zgadzają?
To generalnie powinno działać, kwestia cierpliwego zweryfikowania wszystkich kroków. Przekierowania na FB3 działają zgodnie z oczekiwaniem, ja bym sobie odpuścił DMZ, a już na pewno nie powinno być jednocześnie jedno i drugie. Kwestię DNS zostawił bym na sam koniec - to jest prawie trywialne do ogarnięcia i niepotrzebne do sprawdzenia czy serwer działa i jest widoczny, tym bardziej jeśli publiczny IP się nie zmienia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja bym chciał się wtrącić do dyskusji z pytaniem czy Ty na pewno masz FB3?
- « Poprzedni
- Następny »