Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox6 i drukarka

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 12
  • 0

Funbox6 i drukarka

Witam

Mam problem z podłączeniem drukarki, a właściwie z korzystaniem z niej, gdyż wydaje się podłączona.

Drukarkę łączę z Funbox za pomocą WPS, drukarka się łączy, drukuje stronę że connection OK.

Widoczna jest jako podłączona w konfiguracji Funbox, panelu klienta Orange oraz aplikacji Mój Funbox.

Niestety żaden z komputerów jej nie widzi.Próbowałem już kilku rzeczy - rozdzielenie pasm (drukarka i komputer łączą sie do 2,4), wyłączenie WIFI6, i nic.

Z tego co widzę drukarka jako jedyne urządzenie otrzymuje IP z zakresu 192.168.0.*

Wszystkie komputery dostają IP 192.168.1.*

Może to jest problemem? Nie mam już pomysłu co dalej.

15 ODPOW. 15

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2373
  • 11333
  • 94

Funbox6 i drukarka

@mbogda1 Sprawdź czy łączysz drukarkę do podstawowej sieci WiFi, nie gościnnej i nie IoT.

• 5
  • 12
  • 0

Funbox6 i drukarka

Są podłączone do tej samej, podstawowej sieci.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2373
  • 11333
  • 94

Funbox6 i drukarka

@mbogda1 Napisałeś, że drukarka otrzymuje adres IP. Zakładam, że sprawdziłeś czy adres na pewno pochodzi z DHCP (i to tego z FB) i nie jest zdefiniowany statycznie?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14499
  • 59568
  • 727

Funbox6 i drukarka

@mbogda1 drukarka nie ma prawa z FB otrzymać takiego IP. Musi mieć albo wpisany na stałe taki, albo łączyć się z innym urządzeniem, jeśli zakres na FB zaczyna się od 192.168.1.1

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 810
  • 3393
  • 18

Funbox6 i drukarka

A  nie jest tak , że drukarka tworzy swoją sieć wifi, aby się z nią połączyć w celu przekazania danych logowania sieci głównej?

• 5
  • 12
  • 0

Funbox6 i drukarka

Olśniło mnie po tym pytaniu, i po pytaniu Samotnicka. Ta drukarka wcześniej była w innej sieci, nie wiem, czy tamten router nadał stałe IP, ale po zresetowaniiu drukarki do ustawień fabrycznych podłączyła się juz poprawnym zakresem. Nie rozwiązało to problemu do końca, bo nadal jest widoczna jako offline, ale komputer już ją widzi, więc jest postęp. Dalsze próby podejmę jutro.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6762
  • 27718
  • 219

Funbox6 i drukarka

@mbogda1 

Drukarka powinna dostawać stały IP, inaczej będą problemy z jej widocznością. Najprościej jest zarezerwować jej jakiś IP w menu FunBoxa.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20066
  • 58017
  • 787

Funbox6 i drukarka

@mbogda1 możesz jeszcze prócz resetowania do ostawień fabrycznych, aby drukarka otrzymywała adres IP z obecnej sieci, wyszukać drukarkę w komputerze i być może na nowo ją wgrać/zainstalować. 

@j131 drukarka w sieci nie musi mieć stałego numeru IP, ale an pewno jest to dużo wygodniejsze, bo w razie potrzeby konfigurację, ustawienia, czy monitoring drukarki można wykonać w sieci LAN po przez wpisanie numeru IP drukarki w przeglądarce internetowej @mbogda1 

• 5
  • 12
  • 0

Funbox6 i drukarka

Postępy są, ale sukcesu nie ma.

Nadałem drukarce stałe IP, drukarka jest widoczna zarówno z poziomu routera jak i komputera.

Z panelu administracyjnego drukarki mogę wydrukować stronę testową, konfigurację sieciową i zmieniać ustawienia.

Niestety od strony Windowska drukarka jest cały czas offline. 

Pingi do drukarki dochodzą.