- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Moją nazwą użykownika do logowania się do FunBoxa 6 jest "admin". Manager haseł w Googe jak i w MS Authenticator sygnalizją, że dane do logowania zostaly przejęte - haslo można zmienić w FanBox 6, ale jak zmienić nazwę użytkownika? Proszę o podpowiedź
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBoxy mają trzy różne obszary w których wymagana jest autoryzacja loginem/hasłem.
- WiFi. Tutaj domyślne dane są na plakietce i należy je zmienić. Zarówno SSID jak i hasła. FB może generować kilka różnych sieci WiFi, i każda z nich może mieć inne hasło lub SSID, należy to skonfigurować tak żeby było bezpiecznie i wygodnie. W minimalnej konfiguracji jest tylko jeden SSID i hasło.
- Dostęp do panelu administracyjnego. Tutaj login jest stały (admin), a hasło należy sobie ustawić według uznania. Te dane nigdy nie są używane w internecie, więc ryzyko włamania się tą drogą dotyczy tylko użytkowników w Twojej sieci lokalnej (czyli jest praktycznie żadne). Mimo to lepiej nie kusić losu i ustawić to hasło na przyzwoitym poziomie.
- Dostęp zdalny. To jest domyślnie wyłączone i lepiej żeby tak pozostało. Jeśli jednak koniecznie chciałbyś mieć dostęp do panelu administracyjnego z internetu, to można to włączyć i wtedy można zdefiniować zarówno własną nazwę użytkownika, jak i hasło. Nie należy tego robić bez potrzeby, bo i po co eksponować dodatkową usługę w internecie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 6 - zmiana nazwy uzytkownika
@Kris_Orng tego niestety nie zmienisz...
Z tego co mi wiadomo, to jest zaszyte w sofcie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nazwa użytkownika (admin) nie jest sekretem tak jak hasło, więc nie wiem czy nazwa użytkownika ma wpływ na ten komunikat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mój FB6 obsługuje dwie sieci Wi-Fi - 2,4 i 5,0 GHz
Czy hasło do FB6, czyli do jego "bebechów" hardwareowych i softwareowych, powinno być takie samo jak do jednej lub drugiej sieci Wi-Fi?
Czu hasło do obu sieci Wi-Fi powinno być takie same?
I wreszcie hasło do FB6 i do obu sieci powinno być takie same?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hasło do panelu logowania i do WiFi powinno być różne (hasło do WiFi może ktoś poznać) więc lepiej żeby nie mógł zmieniać ustawień na Twoim urządzeniu.
Hasło do obu sieci (2,4/5 GHz) może być takie samo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBoxy mają trzy różne obszary w których wymagana jest autoryzacja loginem/hasłem.
- WiFi. Tutaj domyślne dane są na plakietce i należy je zmienić. Zarówno SSID jak i hasła. FB może generować kilka różnych sieci WiFi, i każda z nich może mieć inne hasło lub SSID, należy to skonfigurować tak żeby było bezpiecznie i wygodnie. W minimalnej konfiguracji jest tylko jeden SSID i hasło.
- Dostęp do panelu administracyjnego. Tutaj login jest stały (admin), a hasło należy sobie ustawić według uznania. Te dane nigdy nie są używane w internecie, więc ryzyko włamania się tą drogą dotyczy tylko użytkowników w Twojej sieci lokalnej (czyli jest praktycznie żadne). Mimo to lepiej nie kusić losu i ustawić to hasło na przyzwoitym poziomie.
- Dostęp zdalny. To jest domyślnie wyłączone i lepiej żeby tak pozostało. Jeśli jednak koniecznie chciałbyś mieć dostęp do panelu administracyjnego z internetu, to można to włączyć i wtedy można zdefiniować zarówno własną nazwę użytkownika, jak i hasło. Nie należy tego robić bez potrzeby, bo i po co eksponować dodatkową usługę w internecie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za sugestie
ad1: mam dwa SSID do 2,4 i 5,0 GHz, ale jedno hasło. Mój FB obsługuje max 13 urządzeń (gdyby wszystkie włączyć) w ramach lokalnej sieci - na stałe kablem podłączone są 3 urządzenia,, ale poprzez switch może ich być nawet siedem. I takie "ohasłowanie" chyba pozostawię.
ad:2: teraz mam takie samo hasło do FB jak do sieci Wi-Fi - i to zmienię
ad3: w moim przypadku zdalny dostęp do panelu administracyjnego jest nie potrzebny - i tak to pozostanie zgodnie z twoją sugestią.