Funbox 7 umowa 2Gb/s i słaba prędkość pobierania

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@Rafalcianapisał(-a)

@atlas_cudow o super, to może dla mnie wypróbujesz 😍. Producent zapewnia na stronie że działa z macOS, nie wspomina o sterownikach dla maca, tylko windows. Może działa na standardowych z maca bez instalacji.

Nie robiłbym sobie na to nadziei. Opinia AI:

czy stacja HP Thunderbolt 120 W G4 zadziała z macOS?

ChatGPT said:

Tak — w większości funkcji HP Thunderbolt Dock 120 W G4 będzie działać z macOS, ale z ograniczeniami i potencjalnymi problemami. Oto co wiadomo:

Co działa

• Zasilanie — stacja dostarcza do 100 W zasilania (lub więcej w zależności od wersji) — to działa jako standard USB-PD i macOS to obsługuje.

• Porty USB, Ethernet (1 Gb/s lub 2,5 Gb/s w zależności od połączenia) — jeśli macOS ma sterownik dla danego układu sieciowego (Intel / Realtek).

• Monitor — możliwe jedno (lub czasem dwa) wyjścia wideo, ale nie wszystkie porty naraz i nie wszystkie tryby rozszerzonego pulpitu.

⚠️ Ograniczenia / problemy

• HP w specyfikacji stwierdza, że nie dostarcza sterowników audio i Ethernetu dla komputerów Mac. HP+1

• Większość portów wideo trafia przez hub DisplayPort MST (Multi-Stream Transport), co macOS nie obsługuje dla rozszerzania obrazu (MST działa dla Windows). Reddit+2Geeky Ramblings+2

• Użytkownicy relacjonują, że gdy podłączą dwa monitory przez porty DisplayPort/HDMI stacji, macOS widzi je jako jeden ekran (mirror), nie rozszerza obrazu. Reddit+2HP Community+2

• Aby obejść to, trzeba podłączyć jeden monitor przez port Thunderbolt/USB-C stacji, a drugi przez jeden z portów DisplayPort lub HDMI stacji. Geeky Ramblings+1

• Aktualizacje firmware stacji często wymagają komputera z Windows. Reddit+1

• Nie wszystkie funkcje HP (np. przycisk zasilania stacji, Wake-on-LAN, zaawansowane funkcje zarządzania) działają z urządzeniami spoza serii HP lub spoza Windows. HP

• 8678
  • 35100
  • 293

Kontynuując zabawę z AI:

Jeśli chcesz, mogę sprawdzić samych docków z potwierdzonym działaniem 2,5 Gb/s na macOS (z wynikami testów) dostępnych w Polsce — wtedy wybór będzie jeszcze bardziej bezpieczny. Robić?

You said:
Tak, proszę.

ChatGPT said:

Thought

Krótka lista sprawdzonych docków Thunderbolt z 2,5 GbE działających na macOS:

• CalDigit TS4 — port 2,5 GbE potwierdzony w specyfikacji; pełne wsparcie macOS ≥ 11.4. CalDigit US Shop+1

• OWC Thunderbolt Go Dock — wprost deklarowane 2,5 GbE; producent podaje wymagania okablowania dla 2,5 Gb/s. OWC+1

• Sonnet Echo 11 Thunderbolt 4 HDMI Dock — 2,5 GbE w materiałach producenta. sonnettech.com+1

• Sonnet Echo 20 Thunderbolt 4 SuperDock — 2,5 GbE w oficjalnej specyfikacji. sonnettech.com+1

• Kensington SD5000T5 EQ (TB5) — nowy dock TB5 z 2,5 GbE, kompatybilny z macOS 14.5+; potwierdzenia w materiałach producenta i recenzjach. Kensington+2Lifewire+2

Uwaga praktyczna: te stacje realizują Ethernet przez PCIe w tunelu Thunderbolt, więc omijają ograniczenia USB-NCM i osiągają pełne 2,5 Gb/s przy właściwym kablu (Cat 5e/6) i switchu 2,5 GbE. Dla „budżetowych” marek (np. Acasis) 2,5 GbE też jest wprost podane, ale rekomenduję priorytet dla CalDigit/OWC/Sonnet/Kensington z uwagi na solidne wsparcie macOS. ACASIS Electronics

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

@Rafalcianapisał(-a)

@atlas_cudow o super, to może dla mnie wypróbujesz 😍. Producent zapewnia na stronie że działa z macOS, nie wspomina o sterownikach dla maca, tylko windows. Może działa na standardowych z maca bez instalacji.

Mogę sprawdzić w sumie. Ale dopiero w przyszłym tygodniu najwcześniej. Tylko jak mam chyba wersję 1GB.  W każdym razie ta stacja jest dedykowana do HP"ka

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 24
  • 29
  • 1

@j131 Bawiłem się z AL ale powiem, często daje nieprawdziwe informacje. Tak ja tutaj np. Sonnet Echo 11 Thunderbolt 4 HDMI Dock ma tylko Gigabit Ethernet. A w ogóle jak sprawdzałem wyniki od chata, to dla jakiegoś urządzenia pisał, że adapter ma układ Marvela, po mocnym grzebaniu w sieci aby to potwierdzić (bo z reguły info nie ma) zawsze kończyło się, że to jednak układ Realtek'a, który ma 95% rynku w kartach sieciowych. Realtek rządzi 🙄

Z ciekawości, poniżej adapter 2,5 G Belkin ze strony Apple. Sprzedają jako kompatybilny z Macbook m3. Oczywiście brak info o chipsecie. Jak dłużej pogrzebałem w sieci, okazało się Realtek 8156. 😂 To na czym polega ta zgodność to nie wiem. A może ten chip nie wszędzie robi problemy, nie w każdym urządzeniu, nie każdego producenta??

Adnotacja 2025-10-01 134015.jpg

• 8678
  • 35100
  • 293

Masz 100% rację co do wiarygodności AI, trzeba zawsze ich rewelacje sprawdzać niezależnie. Podałem to tylko z lekkim przymrużeniem oka. Ale jako punkt wyjścia, z jakimiś tam odnośnikami nie jest najgorszy. Jak się go mocniej pogrilluje to często mżna użyteczne informacje wydusić.

Akurat w przypadku stacji o której piszesz, info o 2,5Gb jest wprost od producenta:

https://www.sonnettech.com/product/echo11-thunderbolt4-hdmi-dock/overview.html

Rozwiązania na USB omijałbym szerokim łukiem.

• 24
  • 29
  • 1

@j131 I teraz zobacz, z Twojego linku 😂🤣

Zrzut ekranu 2025-10-1 o 21.04.05.png

• 8678
  • 35100
  • 293

Precyzując: link nie mój tylko ChatGPT znalazł. Chipset zresztą to tylko jeden z elementów układanki. Sam mam kartę z chipsetem RTL8125B i wyrabia spokojnie. Tyle że to Windows i karta jest PCIe. Kupiłem u Chińczyków za 60PLN.

• 24
  • 29
  • 1

Panowie,

podaję częściowe rozwiązanie 🙂, może przydać się użytkownikom do osiągniecia oczekiwanych parametrów łącza 2Gb/s. Częściowe, ponieważ dotyczy to tylko połączenia kablowego. Po WiFi nie udaje się osiągnąć pełnej przepustowości, pomimo 1m od routera, znikomych zakłóceń i odpowiedniego sprzętu (testowałem różny sprzęt mobilny na dość sporej próbie). Wygląda na to, że to ograniczenie Funbox 7.

Otóż nabyłem adapter z chipem 8157. Na rynku krajowym jest w tej chwili jedno oficjalne i wspierane urządzenie do kupienia, które działa po USB-C. Nie będę robił darmowej reklamy dla sprzedawcy, ale kto chce to znajdzie po nazwie chipsetu. Bardzo dziwne, ponieważ sterowniki ze strony Realtek dla układu 8156 i 8157 są takie same, jednak widoczne budowa urządzenia z układem 8157 robi różnicę. Należy wspomnieć, że chipset obsługuje przepustowość do 5Gb/s, być może również ma to jakieś znaczenie, choć nie sądzę.

Dla Macos nie trzeba instalować sterowników, działa na wbudowanych w system. Dla Windows trzeba, są na stronie Realtek dla 10-tki i 11-tki. 

Po kablu dla oferty 2Gb/s podczas testów jestem w stanie osiągnąć prędkość pobierania powyżej 2000Mb/s a wysyłanie 600Mb/s. Po kablu to dla mnie w układzie: Funbox 7 gniazdo RJ45 2,5GLAN - kabel sieciowy CAT6A - adapter z RTL8157 - wpięty do gniazda Thunderbolt 4 stacja dokująca - wyjście ze stacji po Thunderbolt 4 kablem - komp z gniazdem Thunderbolt 3. Nie wiem jeszcze jak często w ciągu dnia, czy będą jakieś trudności, słabsze godziny, dni, spadki, tego jeszcze nie wiem, to będzie w dalszych testach na żywym organizmie. 

Informacje podaję jako aktualne na dzień 09.10.2025, ponieważ nie wykluczone, że może się to zmienić z biegiem czasu np. na skutek zmian w sterownikach lub w systemach operacyjnych.

• 8678
  • 35100
  • 293

Czyli to jednak Orange dowozi, a Twój sprzęt nie dowoził po kabelku. Wypadałoby przyznać, że trochę się było zagalopowało w ferowaniu wyroków. A co do WiFi to nie wydaje mi się abyś dysponował sterylnym środowiskiem do przeprowadzania testów. Ten wynik który osiągasz po WiFi jest bardzo przyzwoity i "winienie" o cokolwiek AP wbudowanego w FB7 nie ma większego sensu. Tak samo jak nie miało sensu pisanie o tym że FB7 się przegrzewa i dlatego "Orange nie dowozi".

• 24
  • 29
  • 1

@j131 Żeby było jasne. Wyrok postawił "Technik Orange". Pisałem o tym i wyjaśniałem wcześniej. To człowiek pracujący dla Orange po kontakcie ze mną przekazał informacje, że FB7 jest kiepskiej konstrukcji. Druga osoba to "Doradca" w największym salonie w mieście, który te informacje potwierdził. Dodatkowo przez tydzień faktycznie FB7 chodził gorzej niż FB6, dwukrotnie reinstalowano zdalnie soft. Nawet przyznano mi odszkodowanie z tego tytułu! 😔

Po takich akcjach nie sposób mieć nadzieję, że dostarczony sprzęt da radę. 🙄 Przyszłość pokaże również jak będzie dalej. 

Tak czy siak, uprzejmie dziękuję wszystkim pracownikom Orange, a także Kolegom na tym forum za zaangażowanie i pomoc! 

------------------------------------

wpis edytowany żeby poprawić czytelność

Mikołaj