- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Nowa umowa 2Gb/s, nowy sprzęt i nie mam pojęcia co robić, ale to nie działa tak jak trzeba, nie mogę zbliżyć się do warunków umowy o żadnej porze dnia i nocy:
- Prędkość pobierania po WiFi średnio około 1650 Mbps (wysyłanie jest ok tj. 610Mbps),
- Po kablu max 1500Mbps (wysyłanie jest ok tj. 600Mbps).
Moim skromnym zdaniem mam sprzęt, który powinien dać radę i z najnowszymi aktualizacjami. Operator aktualizował oprogramowanie funboxa, ale to chyba nadal nie jest to. Ciężko porozumieć się z konsultantami, nie ogarniają, na mam pojęcia jak to ugryźć.
Może będziecie w stanie pomóc?
Kilka informacji sprzętowych:
Platforma badawcza: Macbook Air M3
- WiFi 6e wg producenta o fizycznej przepustowości dla tego modelu 2400Mb/s, na papierze to nawet 9,6Gb/s (na routerze rozdzielone pasma 2.4 i 5GHz, pomiary na 5GHz 1m od routera, WPA Personal, kanał na auto używany 100 o szerokości 160Mhz, włączone wifi 6 i 7. Dziwne, nie można rozdzielić pasma 6GHz). Na routerze w informacjach systemowych wyświetla się dla pasma 5GHz maksymalna prędkość 5764Mb/s.
- Ethernet port 2,5G - przewód LAN CAT6A 500MHz o długości 15m (testowałem również na CAT8 i bez zmian), stacja dokująca z portem 2,5GLAN obsługującym prędkość 2500Mb/s (model TB4DUALDPDOCKPDPRO) z portem do komputera Thunderbolt™4 (prędkość transferu do 40 Gb/s.), kabel do kompa Thunderbolt 4 o długości 100 cm, w Macbooku podłączenie przez gniazdo Thunderbolt 3, więc z przepustowością wręcz super. Na routerze w informacjach systemowych LAN wyświetla się Prędkość maksymalna i wynegocjowana 2500.
Oczywiście testy robione w warunkach po wyłączeniu innych urządzeń, próbowałem różne zabezpieczenia, niską zaporę itd. Smart wifi i wspólna konfiguracja pasm tragedia, wolno jakbym cały czas był połączony po 2.4. Wyłączenie wifi 7 nic nie daje.
Wersja oprogramowania Funbox 7: g6+-f-sip-pl-gen_2024.04_v1.0.16.
Wersja firmware Funbox 7: ARF7-pl-01.01.04.21.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Panowie,
podaję częściowe rozwiązanie 🙂, może przydać się użytkownikom do osiągniecia oczekiwanych parametrów łącza 2Gb/s. Częściowe, ponieważ dotyczy to tylko połączenia kablowego. Po WiFi nie udaje się osiągnąć pełnej przepustowości, pomimo 1m od routera, znikomych zakłóceń i odpowiedniego sprzętu (testowałem różny sprzęt mobilny na dość sporej próbie). Wygląda na to, że to ograniczenie Funbox 7.
Otóż nabyłem adapter z chipem 8157. Na rynku krajowym jest w tej chwili jedno oficjalne i wspierane urządzenie do kupienia, które działa po USB-C. Nie będę robił darmowej reklamy dla sprzedawcy, ale kto chce to znajdzie po nazwie chipsetu. Bardzo dziwne, ponieważ sterowniki ze strony Realtek dla układu 8156 i 8157 są takie same, jednak widoczne budowa urządzenia z układem 8157 robi różnicę. Należy wspomnieć, że chipset obsługuje przepustowość do 5Gb/s, być może również ma to jakieś znaczenie, choć nie sądzę.
Dla Macos nie trzeba instalować sterowników, działa na wbudowanych w system. Dla Windows trzeba, są na stronie Realtek dla 10-tki i 11-tki.
Po kablu dla oferty 2Gb/s podczas testów jestem w stanie osiągnąć prędkość pobierania powyżej 2000Mb/s a wysyłanie 600Mb/s. Po kablu to dla mnie w układzie: Funbox 7 gniazdo RJ45 2,5GLAN - kabel sieciowy CAT6A - adapter z RTL8157 - wpięty do gniazda Thunderbolt 4 stacja dokująca - wyjście ze stacji po Thunderbolt 4 kablem - komp z gniazdem Thunderbolt 3. Nie wiem jeszcze jak często w ciągu dnia, czy będą jakieś trudności, słabsze godziny, dni, spadki, tego jeszcze nie wiem, to będzie w dalszych testach na żywym organizmie.
Informacje podaję jako aktualne na dzień 09.10.2025, ponieważ nie wykluczone, że może się to zmienić z biegiem czasu np. na skutek zmian w sterownikach lub w systemach operacyjnych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 7 umowa 2Gb/s i słaba prędkość pobierania
@Rafalcia zrób speedtest z poziomu menu modemu. Zawsze możesz zweryfikować to na infolinii ( jest możliwość wykonania testu zdalnego o ile systemy pozwolą)
Zainstaluj aplikację ze strony UKE i zrób pomiar po kablu z pominięciem przeglądarek systemowych. https://pro.speedtest.pl/
Dopiero to jest podstawą do dalszych dywagacji na temat sprzętu i usługi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 te czynności już wykonałem wcześniej.
- Speedtest z poziomu modemu zawsze jest okej, pobieranie powyżej 2000Mb/s, ale tych wartości nie zwraca w kierunku mojego sprzętu po wifi i kablu.
- Wykonałem pomiary z pominięciem przeglądarek za pomocą zainstalowanych aplikacji na macu tj. pro.speedtest j/w i dodatkowo od Ookla. Wyniki pobierania niestety 1,5 do 1,65 Gb/s.
Dodatkowo jeszcze dorzucę, że technik powiedział "wymienić router" na inny egzemplarz. Wymieniłem i to samo, bez zmian. Zauważyłem że te Funboxy 7 są dość ciepłe, systemowo pokazuje 55 stopni 🙂 Wstępnie obstawiam, że coś nie tak jest z softem funboxa. W sieci nie znalazłem też info, że ogóle komuś to działa jak trzeba.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobry wynik jak na WiFi 5GHz (FB7 nie obsługuje 6GHz). Jeżeli chodzi o połączenie przewodowe to nie robiłbym sobie większej nadziei z powodu https://www.reddit.com/r/UsbCHardware/comments/13gzbvo/any_reliable_usbc_25g_nics_not_based_on_realt...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sprawdź na jakimś współczesnym kompie, z kartą sieciową a nie przez USB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
..ale obsługuje wifi 6 i powinno być lepiej. Co do połączenia przewodowego - jaki jest sens wydawać stację dokującą jako nowość i to za sporo kasy deklarując 2,5GLAN z układem 8156, skoro ponoć to nie działa? Jakoś nie do końca opisane problemy składają się w całość.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafalcia Weź inną maszynę do testu lub oddzielną kartę sieciową, najlepiej 10Gb aby był duży zapas wydajności. Możesz również zaakceptować aktualną sytuację i cieszyć się prędkościami grubo ponad 1Gb/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Okej, mogę spróbować z inną kartą sieciową, zwrócę tą i kupię inną (choć producent zapewnia że jest wszystko ok). Najbardziej zależy mi na stacji dokującej o funkcjonalności jak wymieniłem. Możesz coś polecić do Macabooka M3 co się sprawdzi i będzie działać na pełnym gazie?
A co z tym wifi - to już nie da się lepiej z tym Funboxem 7?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafalcia Spróbuj nie robić speed test przez tydzień. Jeżeli zauważysz, że naprawdę Ci brakuje tych 500Mpbs na kablu to wtedy pomyśl o inwestycji:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)@Rafalcia Spróbuj nie robić speed test przez tydzień. Jeżeli zauważysz, że naprawdę Ci brakuje tych 500Mpbs na kablu to wtedy pomyśl o inwestycji:)
+1, szczególnie, że tę ofertę warto brać głownie dla zwiększonego up.
- « Poprzedni
- Następny »