Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 pływające wi fi

ROZWIĄZANE

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 16
  • 36
  • 0

Funbox 6 pływające wi fi

Czyli ustawić w 5ghz coś miedzy 36 a 48?. Robiłem tak ale nie wiem czemu wtedy sygnał jest trochę słabszy i zasięg spada u góry. Wtedy może jakoś ruter ap miał by sens. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14211
  • 58416
  • 706

Funbox 6 pływające wi fi

@Maverick799  zrób testy przez aplikację, a nie przeglądarkę. Ściągnij że strony UKE soeedtesty certyfikowany i dopiero rób testy 

https://pro.speedtest.pl/

Nie musi być od razu certyfikowany, ale na pewno z apki może wyjść imaczej 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2213
  • 10588
  • 88

Funbox 6 pływające wi fi

@Maverick799 Może u Ciebie występuje podobna sytuacja jak w tym wątku?

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1810
  • 2466
  • 104

Funbox 6 pływające wi fi

@Maverick799  a ja muszę odnieść się do jednego twierdzenia, że operator okrada klientów na transferze.

Takie twierdzenie jest krzywdzące....jeżeli chcesz mieć gigabity po Wi-Fi przy routerze to zainwestowałbym jednak w własny sprzęt                           Krótki test Wi-Fi6 na Orange Funbox 6               

5 metrów od routera wartości oscylują w okolicy 1000 Mbps.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6319
  • 25811
  • 216

Funbox 6 pływające wi fi

@Maverick799 

Najwyraźniej nie rozumiesz jak działa WiFi skoro formułujesz argument że upload nie jest obcięty a download jest obcięty więc ktoś cię okrada z downloadu. Łącze WiFi jest symetryczne, więc w obie strony będzie podobnie. Łącze internetowe masz asymetryczne. Ostatecznie decyduje najwolniejszy element. Osobiście nie widzę nic niezwykłego w tych osiągach które pokazałeś. WiFi tak ma: jest zależne od warunków (których najwyraźniej nie potrafisz ocenić, mimo sugestii kolegów), i zawodne. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać przepustowość łącza to oczywiście tylko po kablach. Jeśli chcesz pokryć WiFi cały dom, to raczej FB6 nie wystarczy, ten ruter ma AP wystarczający na średnie mieszkanie, ale nie dom. U siebie wyłączyłem WiFi w ruterze operatora i kupiłem wlasne AP, co załatwiło kwestie zasięgu i niezawodności.

Radzilbym Ci też ograniczyć rzucanie bezsensownych oskarżeń, to nie doprowadzi do poprawy Twojej sytuacji. Oczywiście jeśli umowa Ci nie odpowiada to ją rozwiąż, przymusu nie ma.

• 16
  • 36
  • 0

Funbox 6 pływające wi fi

Krzywdzące dla kogo dla  firmy czy klientów? Co znaczy własny sprzęt mam kupić inny ruter do świetlowdu na wolnym rynku? 

• 14211
  • 58416
  • 706

Funbox 6 pływające wi fi

@Maverick799 wifi to tylko dodatek i żaden operator nie uwzględnia reklamacji czy zerwania umowy z powodu słabego transferu, czy zasięgu...

Ten kij ma dwa końce, a nawet trzy. Pierwszym jest router, który ma system analizy otoczenia sieciowego po wifi, drugim jest Twój sprzęt, który też może kaprysić, a trzecim wykonywanie pomiarów, które nigdy nie będą miarodajne wykonywane metodą chałupniczą. 

Możesz narzekać ile tylko chcesz...jeśli po kablu ethernet masz pełna prędkość, wifi nie ma znaczenia jako argument przetargowy z operatorem...

Poza tym wifi jest tak zależne od wielu czynników, że tylko profesjonalne pomiary to wyłażą, jeśli coś jest nie tak...reszta to tylko testy dla zaspokojenia własnej ciekawości 

• 16
  • 36
  • 0

Funbox 6 pływające wi fi

Tak samo jak w umowie jest napisanie że możesz mieć od 200 do 1000. Może jak byś miał 200 i płacił za 1gb nie stawał byś tak w obronie tej uciśnionej firmy. Nie muszę rozumieć jak działa wi fi z punktu zwykłego użytkownika. Gdby w umowie było zapis że max osiągnąć można tylko po kablu a połowę albo mniej po wi fi przy pełnym zasięgu miało by to przełożenie pewnie na sprzedaż. Ale ok skoro tak ma to działać nie nie ma sensu dalej tego drążyć. Ok dziękuję niektórym za porady i zainteresowanie tematem. Pewnie będę musiał ogarnąć to sam albo po tyg zapomnę o tym i będę korzystał z internetu jak dawniej. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6319
  • 25811
  • 216

Funbox 6 pływające wi fi

@Maverick799 

W umowie nie masz żadnych gwarancji co do WiFi. Dlatego technicy sprawdzili tylko czy po kablu jest zgodnie z umową a resztę Twoich pretensji zignorowali. Oczywiście, sieć od rutera jest Twoja i od Ciebie zależy jak ją sobie zbudujesz i skonfigurujesz, od operatora kupujesz tylko dostęp do internetu; więc tak, jeśli chcesz to mieć zrobione porządniej to musisz zainwestować. Nie rozumiem co w tym widzisz krzywdzącego. To tak jakbyś od dostawcy energii wymagał żeby zapewnił ci żarówki. Albo krany od przedsiębiorstwa wodociągowego.

• 14211
  • 58416
  • 706

Funbox 6 pływające wi fi

@j131 ma rację...

Do modemu jest, a więc dostarczone zgodnie z umową.

Jeśli masz wątpliwości, zrób speedtesty z poziomu modemu, z jego menu...

Swoją drogą widziałem reklamację czy to na ethernet z kartą fast ethernet przy usłudze 300Mb/sek, czy to na 1Gb/ sek z laptopem z wifi klasy b+g..

Zawsze można kombinować dlaczego nawet Ferrari po mieście.w korkach się wlecze...grunt to racjonalne podejście do tematu