Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 pływające wi fi

ROZWIĄZANE

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 16
  • 36
  • 0

Funbox 6 pływające wi fi

Witam. Od kilku dni po latach posiadam orange światłowód 1gb.Ruter stoi 2 m nad ziemią w centralnej części domu pod schodami z drewna przy scanie około 5 cm. Zasięg na dole jest praktycznie pełny wszędzie u góry spada do jednej albo dwóch kresek w zależności od pokoju. Ale ogólnie ma blisko do pokoju u góry bo jest wyżej zamontowany.  Nie wiem co jest przyczyną ale nie jest z tego zadowolony. Download potrafi osiągnąć np na moim s20 fe 800 mb a za chwilę 600 350 a nawet 280 mb i to przy pełnym zasięgu np 2 metry od rutera. Przyjechali oczywiście mądrzy technicy i powiedzieli ze na ich laptopie po kablu jest 920 i jest ok. Pytam ich dlaczego jak podłączam laptop syna np po kablu jest 850 a bez kabla 4 metry dalej od wi fi może być 900 a za chwilę 450. Oczywiście pierd że po wi fi jest słabszy sygnał. Zadałem im pytanie dlaczego upload ma zawsze ponad 300 po wi fi przy nawet 2 kreskach zasięgu. Nie umieli odpowiedzieć na to pytanie. Według mnie na łączu 1gb może też na 600 sa lejki i okradają klientów. Ojcec ma światłowód 300 i przy pełnym zasięgu prawie wszędzie mam na tel 320 jak spadł zasięg prawie do kreski miałem 200. Niby instalacja jest ok. Nie wiem czy w ogóle da sie coś z tym zrobić. Może ten ruter to dziadostwo. Zasięg koło domu praktycznie nie istnieje. Na archer 1200 miałem nawet w garażu w samochodzie ale to było na 2.4 i bardzo wolnym internecie 15 mb. Może spróbować kupić jakiś ruter np tp link ax23 i zrobić jako klienta u góry? Ale raczej to może tylko polepszy zasięg a nie da większej prędkości  bo prędkości będą wychodzić z głównego rutera. Pozostaje montować 2 kable lan do komputerów i jeden do konsoli ps5 co nie będzie takie proste. Próbowałem zmieniać też kanały na 5gz i zauważyłem że na np kanale 44 jest większa prędkość i jak by stabilniej chodzil po wi fi. Na tel miałem 700 800 a nawet 920 i te ponad 700 praktycznie cały czas przy dobrym zasięgu. Ale u góry zasieg wi fi się zmniejszył i syn na laptopie dostawał tylko 200 czyli koło zamknięte. Pingi też słabsze Pozostaje może spróbować kupić ax23 podłączyć kablem do fun box może wybrać kanał 44 lub inny o ile coś to da. Albo kłaść kable lan Ogólnie chodzi to teraz jak niepełne 600 mb po wi fi. Zastanawiam się czy nie zrezygnować z umowy mam może tydzień i wziąć 600.Po co mam płacić za 1gb jak chodzi wolniej niż 600. Tylko czy 600 będzie chodziło jak 600 czy może będę miał 300.Ogólnie nie tak sobie to wyobrażałem. 

* W temacie doprecyzowałem etykiety - Wiktor

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2213
  • 10588
  • 88

Funbox 6 pływające wi fi

@Maverick799 Pobaw się jeszcze ustawieniami w routerze. Na początek koniecznie zastosuj inne SSID dla każdej z częstotliwości. Będziesz miał pewność, że telefon łączy się używając konkretnej częstotliwości a nie przełącza się co chwila pomiędzy radiami. Zrezygnuj z kanałów DFS, ustaw 36 dla 5 GHz jeżeli nie masz nikogo za ścianą. Na moc nadawania routera nie masz wplywu.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

40 ODPOW. 40

• 2213
  • 10588
  • 88

Fun box 6 pływające wi fi

@Maverick799 Chcesz mieć dobre WiFi, zainwestuj we własny sprzęt. Jeżeli możesz przeciągnąć przewód na piętro to podepnij dodatkowy AP. Jeżeli nie chcesz ciągnąć przewodów to kup system mesh.

• 16
  • 36
  • 0

Nie wiem czy dobrze przeczytałeś temat. Mam dobre wi fi na dole a download w odległości metr od rutera jest niestabilny. 

• 2213
  • 10588
  • 88

@Maverick799 Trudno czyta się taką ścianę tekstu. Router od operatora ma trochę ustawień którymi możesz spróbować poprawić stabilność połączenia. Przede wszystkim nie pozwalaj na automatyczny wybór kanału i rozdziel nazwy sieci wifi 2.4 i 5 GHz.

• 16
  • 36
  • 0

Tak może za dużo napisałem ale chciałem dokładnej opisać problem. Co do mesch i tego typu rozwiązań czytałem o tym ale nie będę w to inwestowł bo nie ma sensu skoro słaby sygnał wychodzi z tego.. Rutera. Pozatym powino to chodzić norlamnie ale jak to u nas tylko powinno z nazwy.Pod koniec pisałem że ojcec ma 300 mb ichodzi przy dobrym zasięgu po wi fi tak jak powinno ponad 300.Ma ten sam ruter co ja. Ten test został zdobiony teraz pół metra od rutera. Może rozebrać obudowę rutera i włożyć tel do środka 🤔

Screenshot_20241025-132816_Speedtest.jpg

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14210
  • 58404
  • 705

@Maverick799  sprawdź otoczenie sieciowe wifi na WifiAnalyzerze, aplikacji na Androida. Jeśli niea skoków wykresu dla wifi w danym miejscu, wtedy kiedy jest spadek transferu, to sam sygnał jest ok, ale tak właśnie dziala oprogramowanie FB, czytaj SMART, że dostosowuje prędkość do warunków...

Tego jednak nie pomalujesz, bo to amelinium jest...

Tylko weryfikacja na alternatywnym sprzęcie ( Access Point dobrej klasy) da odpowiedź 

• 2213
  • 10588
  • 88

@Maverick799Jaka była szerokość kanału podczas testu?

• 16
  • 36
  • 0

160 Mhz kanał 100 auto. W tym miescu stoji ruter ma też niedaleko do góry. Jest to centralna cześc domu. Mogę dokupić drogi ruter podpiąć kablem i postawiać 2 metry dalej na słupie u góry. Tylko co to da jak sygnał download koło samego rutera jest niestabilny. U góry też nie jest najgorszy zasięg. W jedym pokoju może tam ma jedną dowie kreski. Wi fi analizier nie chce znlesc mi tej sieci teraz. Może potrzebna aktualizacja na 5ghz. Jescze kilka przykładowych testów. Tam gdzie było 800 i nawet 920 na tel po wi fi mailem ustawiany kanał 44. Tylko zasięg u góry się zmniejszył i ugory spadły transfery. 

20241025_133903.jpg20241025_134006.jpg

Screenshot_20241025-142630_Speedtest.jpgScreenshot_20241025-142643_Speedtest.jpg

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 834
  • 3214
  • 25

@Maverick799 

Jeśli idzie zrobić to ogranicz szerokość do 80MHz, unikniesz zakłóceń że nie ma tyle wolnych kanałów a szybkość i tak będzie około 700Mb. Sam tak zrobiłem to wiem co piszę 😉

• 16
  • 36
  • 0

Screenshot_20241025-142656_Speedtest.jpgScreenshot_20241025-142709_Speedtest.jpg