Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 - nie działa router w porcie port n1 - nr 4

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 2
  • 0

Cześć, Mam Funboxa 6 od miesiąca, pod portem nr 1 miałem podłączony router TP-link Archer C6 ustawiony jako punkt dostępowy (router ustawiony jest dwa piętra niżej) . Do wczoraj wieczorem wszystko działało bez problemu. Nagle internet przestał działać w routerze Archer C6. Przepiołem kabel pod port nr 4- nie działa, pod portem nr 2 oraz 3 działa. Pod Funboxa mam jeszcze podpiętego Switcha, jeśli podłącze kabel z routera Archer C6 przez switcha to działa w każdym porcie w Funboxie. Dla testów podłączyłem laptopa pod kazdy port w Funboxie- na wszystkich działa. Czy ktos jest mi wstanie powiedzieć dlaczego tak się stało ze tak nagle przestał działać port nr 1 do ktorego był podłączony router Archer C6 ? Resetowałem wszystko i nic nie pomogło. Dziękuje za informacje

3 ODPOW. 3

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14223
  • 58462
  • 707

@pozornet Resetowałeś czy restartowałeś? To różnica...

Spróbuj to samo zrobić z Archerem. Zerknij na wtyczki w kablu, czasem to ma znaczenie jak mocno "siedzą" w gniazdku. Skoro na innych urządzeniach ten port działa, to kwestia najprawdopodobniej nie dotyczy FB. Jeśli uważasz, że tak, wymień bezpłatnie modem w salonie po wcześniejszej reklamacji na czacie.

Ciekawostka dość nielogiczna...zastanawia mnie zbieżność tego portu ETH1. On ma również opcję WAN/LAN, więc może w jakimś zakresie Archer zachował się jak uplink i wtedy FB zareagował (nie mam pojęcia jak) i ustawił ETH1 jako WAN? To taka teoria...

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6352
  • 25966
  • 216

@pozornet 

Sprawdź jeszcze raz, dla pewności. IMHO to przypadek, pewnie kabelek Ci nie styknął. Te porty mają diodową sygnalizację stanu połączenia, możesz śledzić stan zestawiania połączenia "na żywo" - jeśli coś nie styka to powinno to być oczywiste już na tym etapie.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 26
  • 122
  • 1

cześć - chyba że - ale to tylko teoria - wpadła Koledze aktualizacja fb6 i coś sie pokrzaczyło ?

pozdro