- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 nie łączy się z internetem po dłuższej przerwie zasilania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Włożyłem kij w mrowisko zdaję sobie sprawę, mowa głównie o technikach, czyli spora grupa osób. W cudy największym plusem jest lepszy zasięg 2.4 ghz, kamery zewnętrzne działają dużo lepiej. 5 ghz zapewnia pełną prędkość (w moim przypadku 636 Mbit) na niskich kanałach 36 - 44. W fb6 pełna prędkość uzyskiwałem na kanale 100 czyli dfs, który nadaje z 5krotnie wyższą mocą (wpływ na zdrowie), o dłuższym włączaniu się nie wspomnę (router wykrywa czy są radary w pobliżu).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@maxkel dla FTTH nie ma centrali i portu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@maxkel Nikt nie neguje Twojego wyboru. Sam też nie używam FBksa. Co do dostępu zdalnego do routera, to się nie wypowiem, bo to temat rzeka... W każdym razie nie jest to żadnym zagrożeniem dla Klienta. Już prędzej bym podejrzewał "chinolków" o inwigilację.
Te routerki Cudy mają fajną zaletę, sporo z nich wspiera OpenWRT... To jest mega...
Miałem na myśli to, że z Twojego opisu wynika, że dalej zrywa połączenia. Analiza logów przez AI jest ok, ale w tym przypadku napisała ci to , co chciałeś przeczytać...
Net musi działać stabilnie. Zrywa połączenie? Zgłoś do Orange... Dla przykładu, mam net FTTH od Orange od ponad roku. Od kiedy mam łącze SI, ani razy nie zerwało połączenia....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli to nie ruter był problemem, skoro nadal zrywa. Nie powinno zrywać. Chyba że mówimy o regularnym resecie który w okolicach 3 w nocy co 10 dni się odbywa. Tylko po tym resecie FB powinien wstać automatycznie - z Twoich postów nie wynika czy tak było czy nie. Jeśli tak było, to jest to zupełnie normalne zjawisko i nic z nim nie zrobisz. Nowy ruter najwyraźniej nie radzi sobie z restartem sesji PPPoE po stronie Operatora. AI w tym wypadku halucynuje na całego.
Jeśli problemy zdarzają się częściej niż napisałem, to reklamuj.
PS. Jeśli chodziło ci tylko o lepsze WiFi, to wystarczyło kupić własny porządny AP do WiFi, nie było potrzeby zmieniać rutera na gorszy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Wyjaśnię raz jeszcze, Fb6 nie wieszał się ale nie łączył się z internetem gdy nie było prądu ponad pół godziny. Musiałem wtedy resetować do ust. fabrycznych. Nowy router stracił połączenie raz, dokładnie o 4.44 rano. Po restartowaniu ont i nowego routera nadal się nie łaczył. Pomogło podłaczenie fb6 i jego reset, wtedy internet ruszył też na routerze cudy. Mam logi jeżeli ktoś się zna. To jest 100% problem u operatora lokalnego i/lub orange. Tak wiem trudno w to uwierzyć ale Cudy jest lepszy, mniejszy, pobiera max 6 watów, lepsze wifi, działającą izolacja klientów, wifi 7, stabilny, szybko się uruchamia, zarządzanie przez https, długo by wymieniać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem dlaczego próbujesz nas przekonać do Cudy. Router jest Twój i ma tobie odpowiadać. Ja np, kiedy słyszę router bezprzewodowy, to mówię "nie, dziękuję". Wracając do tematu generalnie to musi działać zawsze... Wiadomo, że jeżeli tylko jeden raz coś się przywiesiło to nie ma co panikować. Jeżeli sytuacja się powtórzy to po prostu zgłaszaj do operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@maxkelnapisał(-a)...
to jest 100% problem u operatora lokalnego i/lub orange.
...
Umowę masz z Orange. Zgłaszałeś problem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, procedura na infolinii jest taka: reset funbox lub jego wymiana. Nie wiem jak się skontaktować z technikiem, bo na infolinii pracują przeważnie osoby z bardzo małą wiedzą, kiedyś przełączali do technika gdy temat był bardziej zaawansowany, teraz to niemożliwe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
- Następny »