Funbox 6 nie łączy się z internetem po dłuższej przerwie zasilania

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5931
  • 57

@maxkel  to sobie diody wyłącz, lub wyłączaj przyciskiem off/on. Z prądu tylko jak twardy reset, albo burza.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@maxkel Będziesz w stanie odczytać w menu FB6 jaką ma zainstalowaną wersję oprogramowania?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12103
  • 74

@maxkelnapisał(-a)

W mojej małej miejscowości są częste awarie prądu, poza tym najchętniej wyłączałbym go na noc (jakoś mimo wszystko lepiej się wtedy śpi). Wg mnie jest to jakiś konflikt lokalnego dostawcy i orange, chat GPT podejrzewa konflikt adresów mac, czyli ONT oczekuje starego maca a mac być może zmienia się w FB z każdym restartem.

Przy autoryzacji nie bierze udziału mac. ONT i FB są autoryzowane przez SN w HEX i Vendor ID. U Ciebie po prostu długo się autoryzuje? Sam user jest autoryzowany przez pppoe, czyli hasło i login.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 20
  • 0

Firmware najnowsze, do autoryzacji nie dochodzi (najpierw kilka restartów, potem miga dioda autoryzacji na biało i wi-fi na pomarańczowo i tak już zostaje), pomaga tylko twardy reset "wykałaczkowy ;)". Chyba skontaktuje się z lokalnym dostawcą ont, może oni coś wymyślą.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12103
  • 74

@maxkelJako klient Orange powinieneś zgłosić usterkę do Orange.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5931
  • 57

@maxkel  ewidentnie to nie wina ONT. Wymień funboxa.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@maxkel  powiem tak: zacznij od wymiany FB, ale według mnie problem może leżeć gdzie indziej. Jaki to operator sieci?

Daj znać po wymianie. 

Swoją drogą zalecam używanie UPS-a jeśli są częste zaniki zasilania

• 12
  • 20
  • 0

Tak zrobię, choć szanse rozwiązania problemu są 50 na 50.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@maxkelnapisał(-a)

W mojej małej miejscowości są częste awarie prądu, poza tym najchętniej wyłączałbym go na noc (jakoś mimo wszystko lepiej się wtedy śpi). Wg mnie jest to jakiś konflikt lokalnego dostawcy i orange, chat GPT podejrzewa konflikt adresów mac, czyli ONT oczekuje starego maca a mac być może zmienia się w FB z każdym restartem.

Na awarie prądu wystarczy prosty zasilacz z bateryjką w środku. Testowałem kiedyś taki:

https://allegro.pl/oferta/ups-dc-powerwalker-zasilacz-buforowy-12v-2-1a-25w-awaryjne-podtrzymanie-11...

i sprawdza się świetnie. Lepszy niż UPS bo nie hałasuje.

Na noc nie wyłączaj, nie warto. Więcej kłopotu z tego powodu niż zysku. Dużo lepiej jest jeśli łącze jest stabilnie utrzymywane.

Jeśli czujesz dyskomfort w związku z WiFi to przecież możesz samo WiFi wyłączyć przyciskiem.

Jeśli przeszkadzają ci diody, to serio możesz je zakleić. A nie było czasem opcji wyłączania tych diod w menu?

ChatGPT niestety w tym wypadku się całkowicie myli. To jest jakaś awaria - trudno powiedzieć co się zepsuło bo nie pokazujesz żadnych parametrów, ale na podstawie wzoru mrugania tych diod coś można powiedzieć. Nie miałem nigdy tego akurat rutera, więc nie pamiętam co ten wzorzec oznacza, ale ktoś powinien to wiedzieć. Jestem też pewien, że gdzieś na forum jest to opisane.

Wreszcie: nie rozumiem Twojej postawy. Płacisz za usługę i zastanawiasz się kto może ci pomóc doprowadzić ją do porządku? Zgłaszasz problem do Operatora z którym masz umowę, żadnej łaski ci nie robią. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to nie czekaj, szkoda nerwów i pieniędzy.

• 12
  • 20
  • 0

Bardzo ciekawy pomysł  i nie ma potrzeby kupować dwóch, ktoś w komentarzach pisze: "zastosowanie do zasilania domowego routera i konwertera światłowodowego (rozgałęzione zasilanie DC na dwa urządzenia)". Wielkie dzięki za pomysł, bo ups mi się nie uśmiechał (za duży kloc) a to jest naprawdę świetne rozwiązanie.