Funbox 3.0 przerywa WiFi

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2977
  • 12809
  • 75

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@Ronnajpiej jakbyś miał możliwość przeciągnięcia LAN do 2 pomieszczenia. Jeżeli nie masz takiej możliwości to może warto rozważyć wspomniany przez @agat13 repeater.

Ogólnie nie ma problemu, aby połączyć router z routerem lub Access pointem . Po prostu je łączysz kablem LAN.  Z repeaterem jest taka trudność, że on sam w sobie musi być w dobrym zasięgu głównego routera.

Edycja.. ; Czyli między pomieszczeniami jest jakiś korytarz? Jest w tym korytarzu jakieś gniazdko?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15642
  • 64419
  • 827

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@Ron nie jest źle. FB6 ma pozycję pionową, co zapewnia lepszą propagację na jednym poziomie. Na końcu korytarza, lub na ścianie przy urządzeniach na wprost FB  stawiasz SWB i według mnie będzie ok 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 2968
  • 14069
  • 131

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@Ron Rysunek pokazuje, że to nie żadna ściana (jak myślałem) tylko długi korytarz powoduje słaby sygnał w drugim pokoju. Dużo z FB3 już nie zdziałasz bez dodatkowego sprzętu. Posłuchaj kolegów.

• 3512
  • 8790
  • 158

Funbox 3.0 przerywa WiFi

Dzieki za chęci koledzy. Ogólnie jestem wkurzony. Nie wiem czy chce mi się bawić w dodatkowe urządzenia w małym mieszkanku. 

Pomyśle... ale chyba nad zmianami. 

🙂

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2975
  • 12297
  • 125

Funbox 3.0 przerywa WiFi

Cześć @Ron 

Jaki smartfon/telefon posiadasz? Bo jeśli posiadasz smartfon z firmy Apple i twoje połączenie Wi-Fi jest często zrywane, to  znalazłem na stronie Orange że Orange zaleca zmienić tryb szyfrowania na WPA2-PSK/AES, w tym celu:

• Zaloguj się do panelu zarządzania FunBox 3.0 pod adresem 192.168.1.1
  • Kliknij na "Opcje" i wybierz "Moje Wi-Fi"
  • Przejdź do sekcji "zaawansowane ustawienia Wi-Fi"
  • Zmień wartość pola rodzaj zabezpieczeń na WPA2-PSK/AES
  • Potwierdź zmianę klikając "zatwierdź"

Jesli nie posiadasz takiego urzadzenie to czy  próbowałeś zresetować Funboxa do ustawień fabrycznych?

Pozdrawiam 🙂 

• 3512
  • 8790
  • 158

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@Pablo5 Honor 200, iP13 chodzi lepiej. Ale Motorolka stara też słabo. Ja nie chce zastanawiać się nad głębokimi zmianami. 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2975
  • 12297
  • 125

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@Ron a próbowałeś może w ustawieniach Funboxa 3 z kanału nr 1 Auto zmienić na Ręczny na kanał nr 11 lub 6

Był kiedyś taki problem na forum NO ORANGE ŚWIATŁOWÓD FUNBOX 3.0 zrywa połączenie WI-FI 

https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/ORANGE-%C5%9AWIAT%C5%81OW%C3%93D-FUNBOX-3-0-zrywa-po%C5%8... 

Pomogło takie ustawienie i wifi na smartfonie nie zrywa 🙂

Spróbuj jeszcze to zrobić moze się uda rozwiazać Twój problem 🙂

Pozdrawiam 🙂

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15642
  • 64419
  • 827

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@Ron  wpadaj, pożyczę Ci MESH. Pobawisz się 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8764
  • 35545
  • 296

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@Ronnapisał(-a)

47m2. Sorki za rysunek 😂

Kropki to urządzenia. 

11316.jpg

Najprościej byłoby przestawić FB3 do pokoju z urządzeniami, wymieniając kabelek światłowodowy na dłuższy. Chyba że w pokoju z FB3 też są jakieś urządzenia. Generalnie WiFi w tym modelu ma taki sobie zasięg. Jeśli nie ma zbyt wielu konkurujących sieci, to jeszcze jakoś sobie radzi, ale generalnie trzeba je albo zastąpić (inny AP podłaczony przez eth, nawet w tym samym miejscu, WiFI FB3 wyłączone), albo uzupełnić (kabelek eternetowy do drugiego pokoju i tam SWB (lub inny AP, ale lepiej SWB). Rozwiązanie z wzmacniaczem SWB bez kablowej przedłużki też można brać pod uwagę, ale to już takie sobie rozwiązanie.

• 3512
  • 8790
  • 158

Funbox 3.0 przerywa WiFi

Pólnoc

11321.jpg