Funbox 3.0 przerywa WiFi

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 28
  • 70
  • 0

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@Ron  

A powiedz jeszcze co to za urządzenia masz w tym drugim pokoju że tak ci zależy na wifi, bo ja mam lepszy pomysł:

- Kupujesz 2 Powerline'y, jeden podpinasz tam gdzie masz ten złom FB-3 a drugi w drugim pokoju

https://www.ceneo.pl/37694363

- Kupujesz drugi router - niech będzie i prosty TP-Link https://www.ceneo.pl/147821777 podłączasz go do P-L w drugim pokoju i on będzie pełnił funkcję wifi uzupełniającego zamiast repeatera

- Można by spróbować połączyć FB-3 i TP-linka w mesh ale jak FB3 co chwilę zrywa (czemu mnie to nie dziwi) to będzie głupiego robota

- Nawet jeśli TP-Link podłączony przez powerline nie wyciągnie pełnej prędkości to w tej sytuacji bardziej liczy się stabilność niż szybkość.

- Problemy z FB (nieważne jaki model) to jak walka z wiatrakami dlatego najlepiej jakbyś zakombinował żeby od Orange dostać tylko prosty ONT i kupił jeszcze jednego Tp-linka jako główny router, wtedy spinasz obydwa TP-Linki w mesh i powinno być git.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2196
  • 16691
  • 3

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@Ronnapisał(-a)

@Arti_Kn_Pl @To faktycznie dobrze, że mnie uświadomiłeś. Na 600 pokazuje FB7 🤔

@Ron , ja do FTTH 600 Mbs mam FB6 z ONT i nie narzekam. Do tej prędkości to podstawowy model, chociaż w zawziętej dyskusji przed umową, próbowano mi wcisnąć FB3. @agat13  polecał Ci FB6 i ja też😊

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2982
  • 12846
  • 75

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@RonCzyli w nocy wyciągnąłeś pełną prędkością a dzień nie możesz?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15651
  • 64462
  • 827

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@Ron  otoczenie sieciowe sprawdzałeś? Jak wygląda to na Wifianalyzerze?

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3515
  • 8811
  • 158

Funbox 3.0 przerywa WiFi

Ogólnie poprawiłem troszke FB3. Jest lepiej. Dziś żona pracowała na WiFi i ani razu nie miała przerwy. Chyba będzie dobrze. 

Jeszcze pare cm obok stoi router  konkurencji... 

• 2982
  • 12846
  • 75

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@RonPowiem tak. Są momenty, że mam obok siebie kilka działających routerów. Nigdy nie zaobserwowałem jakiś specjalnych dropów wi-fi. 

Kiedyś miałem słuchawki BT, które zagłuszały totalnie wi-fi na 2.4, w całej okolicy 🙂

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3515
  • 8811
  • 158

Funbox 3.0 przerywa WiFi

Jade ttlko na 5Mhz chyba dobrze co? 

• 2982
  • 12846
  • 75

Funbox 3.0 przerywa WiFi

Nie ma to znaczenia. 2.4 to zupełnie inne pasmo i nie wpływa na 5ghz. Tylko tyle, że możesz mieć problem z urządzeniami IoT. Większość urządzeń tego typu wymaga 2.4.

Ale oczywiście 5Ghz jest absolutnie wskazane....

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15651
  • 64462
  • 827

Funbox 3.0 przerywa WiFi

@Ron  jeśli sieci połączone, to nawet nie wiadomo na czym się jedzie bez przyjrzenia się...ja czasem na 2,4 mam mniej problemów niż na 5 ( niby szybciej, a krócej)