Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 2 widzialność urządzeń w sieci

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 2
  • 0

Witam,

od chwili kiedy zacząłem podejrzewać że ktoś może dostawać się do mojej sieci (zrywanie internetu i wyświetalnie w przeglądarce network changed) zacząłem skanować sieć Bitdefender Home Scanner. Chciałbym zapytać czy normalne jest aby mój funbox był offline a mimo tego działał internet jak na obrazku i czy normalne jest że nie zawsze wykrywa dekodera TV. Dodam że po przełączeniu portu na ruterze i restarcie urządzeń dekoder jest widoczny. (ostatnio wykryło urządzenie jako Unnamed ale MAC adres się zgadzał )

or for.jpg

3 ODPOW. 3

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2764
  • 14636
  • 72

Temat wałkowany lata, FunBix tak ma, nikt ci do sieci raczej wi-fi nie wchodzi, tam w konsoli widma się pokazują, pewnie bug, bo na innych routerach tego nie ma, tak to jest z brandem operatora, jedyne lekarstwo to zakup innego 😎

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14646
  • 60253
  • 742

@sPECTARE  to właśnie dekodery powodują częste przekłamywanie danych z menu modemu. Pojawiają się urządzenia nomame i dziwnie oznaczone. Na to nie ma Rady, te urządzenia tak pracują. Możesz przydzielić stałe IP dla dekodera, czyścić listę urządzeń w menu modemu... I tak może coś wyskoczyć. 

Zmieniaj często hasła, jeśli podejrzewasz włamania ( co jest raczej mało prawdopodobne) czyść menu i listy urządzeń, blokuj czasowo dziwne mac adresy... Przydzielić stale IP. Problem nie zniknie, ale będziesz się czuć bezpieczniej... 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6999
  • 28720
  • 229

@sPECTARE 

Jeśli masz więcej niż jeden ruter w sieci to wszystko jest możliwe. Jeśli chcesz pomocy to napisz spokojnie i dokładnie o co chodzi: jaką masz konfigurację sieci, jaką umowę i na czym polega problem.

Jeśli podejrzewasz włam, to nie dodawaj sobie roboty tylko zmień hasło do WiFi. Ten "skaner" to w sumie dość bezużyteczna zabawka, a to o co pytasz jest dośc typowym artefaktem.

Jeśli coś by się w Twojej sieci działo nie tak, to cybertarcza by zaraportowała. Sprawdź wchodząc na stronę:

https://cert.orange.pl/cybertarcza/