- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 2.0 i krótkie zaniki prądu - jaki UPS?
@Samotnicknapisał(-a)@bluesmanniaki Nie martw się o ogniwo. Li-Ion nie lubi głębokiego rozładowania, może się wtedy uszkodzić. BMS tego urządzenia będzie dbał aby do tego nie doszło. Żywotność takiego ogniwa skraca każdy cykl ładowania (pełny cykl jest liczony jako suma doładowań do 100%) więc nie należy sztucznie go rozładowywać (sztucznie nabijać cykli). Poza tym to jest UPS - ma być cały czas naładowany.
Podczas przedsylwestrowego armagedonu prądu zabrakło przez prawie 10 godzin i okazało się, że nasz wspaniały mini-ups po 2-ch latach trzyma już tylko 2-3 minuty. To wystarcza na takie mini zaniki prądu trwające kilka sekund ale widać że akumulator dostał w kość poprzez ciągłe doładowywanie się do pełna mimo braku rozładowania. Np chyba że trafił mi się jakiś felerny akumulator?
Tak czy siak trzeba będzie pomyśleć o wymianie aku 😞
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok, super. A gdzie kupić dobry aku? Bo jakiś chaos widzę w ofertach na portalach, duże różnice w pojemnościach i pewnie niektóre to ściema...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Większość to ściema. Ale niektóre są OK. Nie pamiętam już, ale jak to rozebrałem to było widać czy tam wejdzie ten taki troszkę dłuższy z dodatkową płytką kontrolną... Jeśli tak, to warto - mam takie XTAR nominalnie 3500 mAh, po kilku latach (oczywiście innego używania), nadal ładują się na 2900 mAh. Ale są ciut dłuższe. OK, widzę już że nie wejdzie - sprawdziłem. No trudno - trzeba coś wybrać, sprawdzić i najwyżej zwrócić.
Trochę można powiedzieć już na podstawie masy. Te podrabiane są znacznie lżejsze. Można też robić recykling z baterii laptopów, odkurzaczy itp. Najczęściej większość ogniw z zepsutych/zużytych baterii nadal ma 1500-2000 mAh użytecznej pojemności. Tylko nieliczne są zepsute (najczęściej zwarcie lub przerwa). Dobra ładowarka pokaże czy ogniwo się do czegoś nadaje, czy już nie.
PS. Zawsze mam pod ręką kilka naładowanych na zapas, bo do latarki rowerowej są potrzebne - zwłaszcza teraz. Więc jakby co to można wymienić i podtrzymywać zasilanie dalej. Na tych zasilaczach (mam trzy) chodzą mi teraz AP i switch.
- « Poprzedni
- Następny »