- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
HomeAssistant + Matter Server na Funboxie 7
Dzień dobry,
Czy ktoś był w stanie uruchomić Matter Server i sparować jakieś urządzenie do Home Assistanta?
Poświęciłem kilkanaście godzin, niestety bezskutecznie i nie byłem w stanie sparować żadnego urządzenia Matter z serwerem Matter. Próbowałem dwóch platform:
- macOS Tahoe + python matter server dzialajacy bezpośrednio na maszynie (bez rockera)
- Windows + HomeAssistant OS na Hyper-V działający w VMce
W obu przypadkach parowanie urządzenia matter (np. Eve Thermo Control) kończy się niepowodzeniem z powodu "Discovery failed".
AI sugerowało problem z routerem, wiec próbowałem bardzo wielu rzeczy (otwieranie wszystkich portów tcp/udp, wyłączenie firewalla, nie dotykałem ustawień NAT/PAT). IGMP chyba się na funboxie nie da wyłączyć wiec tego nie próbowałem.
Uruchomilem IPV6 przez dodanie loginu ipv6, otwarłem porty ipv6 i protokół ICMP dla router Apple TV, telefonu, maszyny na której działał home assistant. Dokonałem (wydaje mi się) poprawnej konfiguracji IPV6, bo strona test ipv6 działała i widziałem ze mam przypisane ipv6.
Czy ktoś wogole był w stanie skonfigurować sobie HomeAssistant + Matter z Funboxem bez własnego routera? Jeśli tak, to co musieliście zmienić w konfiguracji routera - jeśli cokolwiek.
Z góry dziękuję za pomoc, ponieważ ja już nie zamierzam inwestować w to czasu dopóki nie dowiem się ze taki setup jest wogole możliwy. Swoja droga to niesamowite ze w 2026 roku "najnowocześniejszy" protokół Matter powoduje takie problemy, żeby wogole go uruchomić na PC/Macbooku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
HomeAssistant + Matter Server na Funboxie 7
Zarządzanie HA odbywa się całkowicie w LAN, także protokół Matter. Ruter do internetu nie ma absolutnie nic do tego. Połączenie z interentem w ogóle nie powinno być potrzebne żeby HA mógł zarządzać. Czegoś po prostu brakuje w twoim LAN, to wszystko. FB mógłby mieć ewentualnie coś do rzeczy jeśli jest też centralnym elementem LAN, ale on w LAN raczej niczego nie blokuje ani nie izoluje, więc nie sądzę żeby grzebanie w ruterze miało coś zmienić. Nie wiem na tyle o protokole Matter żeby doradzać konkretnie, ale chyba potrzebujesz jakiejś bramki u siebie, między HA a urządzeniem. One muszą być w jednej sieci.
Jeśli nie masz odpowiedniego rutera brzegowego matter-thread (z radiem 802.15.4), to oczywiście że niczego co nadaje jako thread HA nie wykryje, bo przecież sam nie ma radia w tym standardzie. FB oczywiście też nie ma takiego radia, to jest ruter i punkt dostępu WiFi, nic więcej. BTW: protokół IPv6 używany w internecie czy w twoim LAN, i protokół IPv6 używany przez Thread łączy tylko nazwa, to są dwie różne adresacje i nie należy ich mieszać.
Ale jeśli to jest tylko kwestia "Matter", przez WiFi albo po kablach, a nie "Thread", to parowanie odbywa się telefonem podłączonym do tego samego LAN (z włączonym BT), z poziomu apki HA... Jeśli takie coś ci nie działa, to pewnie mDNS nie przechodzi do VM.
Jeszcze raz, dużymi literami: zostaw połączenie z internetem w spokoju, ono nic nie ma do rzeczy.