Nie można wyświetlić tego widżeta.

FunBox 2.0 i krótkie zaniki prądu - jaki UPS?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 337
  • 2170
  • 0

@Samotnicknapisał(-a)

@bluesmanniakiTo już musisz sprawdzić parametry na zasilaczu od FB2. 25W w szczycie powinno wystarczyć. FB3 pobiera u mnie średnio 8W.

Na tabliczce znamionowej FB2 mamy: 12V 2A. Na zasilaczu identycznie. Wtyczka podobna.

Zamówiłem, tak czy siak urządzenie warte posiadania 🙂

ps. w opisach technicznych podają "Maksymalny czas przełączania: 0 ms" 😆

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2257
  • 10806
  • 90

Nie jest to tanie urządzenie w porównaniu z klasycznym UPSem. Napisz, proszę, czy się sprawdza.

• 337
  • 2170
  • 0

Zamówiłem w ME, za 139zł, ma być za 2 dni, dam znać co z tego wyszło. Oby FB2 to przeżył 😉

• 337
  • 2170
  • 0

Urządzenie (UPS DC Zasilacz buforowy!) doszło i przeszło pomyślnie pierwsze testy z FB2. Jutro napiszę więcej... 

• 337
  • 2170
  • 0

Po rozpakowaniu okazało się, że zasilacz jest 2 razy większy i cięższy (210g vs 110g) od zasilacza do FB2. To nie jest wielki problem a gdzieś tą baterię trzeba było upchnąć 😉 W zestawie była też dodatkowa przejściówka (patrz zdjęcie) o której ani słowa w instrukcji i właściwie to nie wiem do czego służy.

UPS_DC_12V.jpg

Pierwsze co zrobiłem to sprawdzenie napięcia podawanego na wtyczce - mój miernik zmierzył równe 12V, zarówno z zasilaniem 220V jak i bez (w trybie UPS). Wtyczka też idealnie pasowała jak w oryginalnym zasilaczu, więc... włączyłem. Nic nie wybuchło, FB2 wystartował normalnie a lampka na zasilaczu sygnalizowała mruganiem, że bateria jest jednocześnie w trakcie doładowywania. Od razu też zrobiłem próbę awarii zasilania - router ani mrugnął, radio internetowe jak grało tak grało, transfer pliku z Chomika (na kompie) też szedł bez żadnego zacięcia, jakby przełączenie faktycznie trwało poniżej 10ms - super! Po ponownym podłączeniu do sieci ładowało baterię jeszcze około godziny...

W instrukcji mamy takie ciekawostki jak pojemność baterii 2600mAh (litowo-jonowa 3.7V) oraz przybliżony czas pracy dla 12V/2.0A - 90 minut. Nie wiem jak oni to wyliczyli ale mi to rybka czy 90 czy 60 minut, u mnie przerwy w zasilaniu są sekundowe. Na razie nie mam ochoty sprawdzać ile wytrzyma na baterii... Pojemnik na baterię zaklejony taką gwarancyjną nalepką, więc na razie nie sprawdzę jak ta bateria wygląda.

Router na tym zasilaczu dzisiaj działa od 7 rano, zasilacz jest ciepły ale nie gorący, całkiem spoko.

W sumie - polecam!!!

Jakieś pytania?

ps. ciekawostka z naklejki na opakowaniu 😉

Skrócona instrukcja obsługi:

- wyjmij urządzenie z opakowania

- zamontuj urządzenie w miejscu do użytkowania

- podłącz urządzenie

- włącz urządzenie i użytkuj zgodnie z przeznaczeniem

Prawda, że to proste? 🤣

• 2257
  • 10806
  • 90

@bluesmanniaki Możliwe, że ta wtyczka zmienia polaryzację. Czy to urządzenie wydaje jakiś dźwięk w przypadku utraty zasilania z sieci?

• 337
  • 2170
  • 0

@Samotnicknapisał(-a)

@bluesmanniaki Możliwe, że ta wtyczka zmienia polaryzację. Czy to urządzenie wydaje jakiś dźwięk w przypadku utraty zasilania z sieci?

Nie, tylko zaczyna szybko mrugać lampka ledowa na zasilaczu.

Sprawdziłem tę dodatkową wtyczkę/przejściówkę - faktycznie zmienia polaryzację. Przy okazji zmierzyłem, że zasilacz FB2 daje 12.1V

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29507
  • 271

@bluesmanniakinapisał(-a)

W zestawie była też dodatkowa przejściówka (patrz zdjęcie) o której ani słowa w instrukcji i właściwie to nie wiem do czego służy.

Spójrz dokładnie na "czoło" tej "przejściówki", a w zasadzie adaptera (na tym zdjęciu tego dokładnie nie widać) ale ma na pewno inny wymiar aby pasowała do innych sprzętów. Nawiasem mówiąc tych różnych rozmiarów jest więcej:

slav72_1-1695980094816.png

Oczywiście może być też tak jak pisze kolega @Samotnick 

• 337
  • 2170
  • 0

Jak już wyżej pisałem - przejściówka (adapter?) zmienia polaryzację. Jest też o 2-3 milimetry dłuższa i ma oznaczenie "C". Średnica zewnętrzna i wewnętrzna jest identyczna jak tej podstawowej wtyczki, za to ma na końcu biały kolor zamiast czarnego 🙂

AdapterC.jpg

• 2257
  • 10806
  • 90

@bluesmanniaki Jeżeli interesuje Cię jakie jest tam ogniwo i ile mniej więcej kosztuje: https://sklep.delta.poznan.pl/zasilacz-ups-12v2-1a2-6ah2-5-25-w-12-v-dc-powerwalker_l1_p9985.html