- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 2.0 i krótkie zaniki prądu - jaki UPS?
Każdy kabelek da się kupić. Jeśli gniazdko jest w miarę standardowe to pewnie nawet całkiem tanio. FB i spółka używa gniazdek do których wejdzie np. taka wtyczka:
https://allegro.pl/oferta/852-wtyk-cctv-5-5x2-1-mm-zlacze-okragle-meskie-13936400498
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jedyna trudność to aby nie pomylić plusa z minusem bo możesz uszkodzić router. Ale to chyba oczywiste...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)Ktoś wyżej wspomniał, że oryginalny zasilacz to 12V / 2A' czyli maks moc to 24W. Na pewno to jest z zapasem. O spadek napięcia się tak nie martw. Router spokojnie ogarnie zakres 10-14V. No nie możesz używać powerbank z negocjacją napięcia bo router tego nie zrobi i będzie 5V. Mysisz mieć na sztywno ustawione napięcie 12V. Tak naprawdę to po prostu wystarczy mały akumulator 12V i kabelek ucięty od zasilacza.
"mały akumulator 12V"? Jakiś przykład? Samochodowy tylko przychodzi mi do głowy ale to raczej nie są małe rzeczy 🙂
1. Powtarzam - nie dam rady samodzielnie sporządzić przejściówki z usb na wtyczkę do rutera ale jak tu kolega zapodał można coś spokojnie kupić.
2. Mój "power bank" zapewnia moc ale chyba nie gwarantuje 12V z USB (nawet nie wiem jakie może dać) a ruter pewnie nie wynegocjuje 12V
Mam coś takiego, tylko starszy typ:
Może najbezpieczniej byłoby wykorzystać te gniazdo zapalniczki gwarantujące 12V? Tylko trzeba odpowiednią przejściówkę...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Miałem na myśli coś takiego 🙂
Punkty 1 i 2 w Twoim poście się wykluczają. Bo najpierw pierzesz, że nie dasz rady zrobić kabelka, a potem piszesz, że zrobisz. To jest dokładnie ta sama czynność. Po prostu musisz dać 12V na wtyczkę. Do tej czynności potrzebny będzie tylko nóż, śrubokręt i miernik elektryczny.
Bez miernika nawet nie próbuj cokolwieczek podłączać. Oczywiście zwykle jest, tak że że minusem jest zewnętrzna cześć wtyczki, plus to środek, ale już raz kupiłem taki akumulator do zabawki, który miał błędnie oznaczone klemy ... Kolor czerwony to nie znaczy że to plus. To znaczy, że to kolor czerwony:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)Miałem na myśli coś takiego 🙂
Punkty 1 i 2 w Twoim poście się wykluczają. Bo najpierw pierzesz, że nie dasz rady zrobić kabelka, a potem piszesz, że zrobisz. To jest dokładnie ta sama czynność. Po prostu musisz dać 12V na wtyczkę. Do tej czynności potrzebny będzie tylko nóż, śrubokręt i miernik elektryczny.
Rozmawiamy jak ślepy z głuchym 😉
Pisałem, że nie podejmuję się zrobienia przejściówki z USB na DC ale że można takie coś (gotowe w całości - kabelek z wtyczkami!) kupić w sieci. Teraz się rozumiemy?
Akumulatorek ciekawy ale mam pytania:
- czy da 2A prądu?
- jak długo na nim FB pociągnie?
- jak go się ładuje?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bluesmanniakinapisał(-a)- czy da 2A prądu?
- jak długo na nim FB pociągnie?
- jak go się ładuje?
1. Na pewno
2. Nie wiem, pewnie godzinę wytrzyma. Przecież Funbox nie pobiera cały czas 2A .
3. Pewnie koło godziny, zakładając że prąd ładowania 1A
Oczywiście musiałbyś kupić zasilacz 12V. One mają wbudowany system zabezpieczający przed przeładowaniem. Tylko tak jak @j131 wspomniał, trzeba już się bawić i budować system.
Lepiej po prostu kupić coś gotowego, np coś takiego: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/akcesoria-komputerowe/zasilacze-awaryjne-ups/zasilacz...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mi nie chodzi o ups i nie chodzi o podtrzymanie 60 min, bo to już mam w tytułowym urządzeniu.
Mi chodzi o sytuację gdy prądu nie ma przez wiele godzin i wtedy chcę awaryjnie podłączyć coś co zasili ruter na te powiedzmy 10 godzin. Taka prowizorka ale żeby jednak działało 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie, przecież wyraźnie napisałem, że nie potrzebuję ups!