- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 2.0 i krótkie zaniki prądu - jaki UPS?
@bluesmanniaki Potrzebujesz akumulatora 30Ah 😄 Czyli w zasadzie musisz kopić UPS'a + akumulator a wszystko właśnie pod bardzo dużą pojemność.
// Tak , wiem, że upierasz się, że nie chcesz UPS. Ale UPS to tylko obudowa i zasilacz. Jak zwał tak zwał...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bluesmanniakinapisał(-a)...
chodzi o sytuację gdy prądu nie ma przez wiele godzin i wtedy chcę awaryjnie podłączyć coś co zasili ruter na te powiedzmy 10 godzin.
...
No jak chcesz to możesz podłączyć FB nawet bezpośrednio do klem akumulatora samochodowego.
Ale opisany scenariusz ("awaryjnie podłączyć..") to definicja UPSa. Nic na to nie poradzisz. Nie lubisz nazwy UPS, ale chcesz coś co będzie funkcjonować jako UPS.
Sam nie wyprodukujesz całej otoczki która zapewni niezbędne minimum bezpieczeństwa i funkcjonalności, nawet na poziomie prowizorki, skoro deklarujesz że nie podejmiesz się zrobić nawet kabelka z odpowiednimi wtyczkami na końcach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
UPS to zamiana prądu stałego z baterii akumulatora na prąd zmienny a to są straty energii i niepotrzebny dodatkowy nakład finansowy.
Wystarczy coś z pojemnym akumulatorem ze stabilnym 12V 🙂 I ja to chyba mam, to co wcześniej opisywałem i może wyjście z gniazda zapalniczki da mi to co trzeba. A w sieci widzę, że są do kupienia za 20-30zl wtyczki zapalniczki z wyprowadzonymi przewodami, dorobić wtyczkę do rutera i może zadziała 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
@bluesmanniakinapisał(-a)...
chodzi o sytuację gdy prądu nie ma przez wiele godzin i wtedy chcę awaryjnie podłączyć coś co zasili ruter na te powiedzmy 10 godzin.
...
No jak chcesz to możesz podłączyć FB nawet bezpośrednio do klem akumulatora samochodowego.
Ale opisany scenariusz ("awaryjnie podłączyć..") to definicja UPSa. Nic na to nie poradzisz. Nie lubisz nazwy UPS, ale chcesz coś co będzie funkcjonować jako UPS.
Sam nie wyprodukujesz całej otoczki która zapewni niezbędne minimum bezpieczeństwa i funkcjonalności, nawet na poziomie prowizorki, skoro deklarujesz że nie podejmiesz się zrobić nawet kabelka z odpowiednimi wtyczkami na końcach.
Opisałem co rozumiem przez "awaryjne":
Wyłączają prąd, przez godzinę działa ten nasz upsik a jak nadal nie ma prądu i wiem że to grubsza awaria to biorę "z piwnicy" to coś czego szukam, podłączam i spokojnie ruter działa aż Energa usunie awarię 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Są UPSy dające także wyjście DC.
Można też po prostu mieć w piwnicy naładowane ogniwa do tego mini-UPSa, i po wyczerpaniu jednego podłaczyć kolejne.
Jest zwykle wiele sposobów żeby kota ze skóry obedrzeć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokładnie. To się nazywa DC-UPS https://astat.pl/produkty/zasilacze-m-ad-cbi6012a0000/
+ aku https://astat.pl/produkty/akumulatory-m-wam-sbl-9-12000/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)Dokładnie. To się nazywa DC-UPS https://astat.pl/produkty/zasilacze-m-ad-cbi6012a0000/
+ aku https://astat.pl/produkty/akumulatory-m-wam-sbl-9-12000/
Łomatkobosko! A ile to kosztuje, bo nawet ceny nie podają i strach pytać;)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)Są UPSy dające także wyjście DC.
Można też po prostu mieć w piwnicy naładowane ogniwa do tego mini-UPSa, i po wyczerpaniu jednego podłaczyć kolejne.
Jest zwykle wiele sposobów żeby kota ze skóry obedrzeć.
Czasami najprostsze metody są najlepsze 😉
- « Poprzedni
- Następny »