Dziwnie (nie)działająca sieć WiFi

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 21
  • 56
  • 0

Tak. Dajcie chwilę na przeniesienie routera i testy 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Coś masz grubo nie tak. Podłącz tylko FB do światłowodu i wtedy zrób na nim test połączenia. Ten test robisz wchodząc na stronę konfiguracyjną funboxa z dowolnej przegladarki, z urządzenia podłączonego do LAN Funboxa. Jeśli to jest dla ciebie trudne do ogarnięcia, to otwórz na telefonie apke MO i na niej zleć diagnostykę usługi. W tym ostatnim przypadku pozostaw FB podłączony, a telefon możesz mieć do internetu podłączony w sposób dowolny.

• 21
  • 56
  • 0

Teraz opiszę komediodramat wraz z wykonanymi rzeczami. Mając na strychu puszczone skrętki w różne miejsca domu (łącznie 😎 postanowiłem w 1 kolejności przenieść funboxa w inne miejsce. Dla pewności sprawdziliśmy z kolegą urządzeniem bliżej mi nieznanej nazwy czy te skrętki działają (8kanalow ładnie działało). W 1 kolejności włączyłem speedtesta gdy FB podłączony był bezpośrednio (jak wcześniej zawsze) do halnego. Wynik ping 5 download okolice 200mb upload okolice 100. Podłączony wyłącznie telefon gdzie sprawdzałem speedtesta. Internet na umowie 600mb jak coś. No to odpielismy FB i przenieśliśmy piętro niżej. Szybko test na speedtest i ping 30 download 25 mb upload 1 mb. Więc przepielismy na inną skrętkę efekt jeszcze gorzej. No to na kolejną. Efekt? Brak internetu. No to wracamy na strych gdzie jako tako działało. Trzeba było resetować ale przy dobrych wiatrach i kilka godzin był internet. Niestety internetu brak. NNie wiem co się wydarzyło. Na. FB 1 dioda świeci na biało a 2 na czerwono. Internetu nie mam. Jutro wezmę od kolegi nowy kabel i podłącze nowy od halnego do FB. Jak to nie pomoże będę wzywał majstrów z Orange 🤦🤦🤦

• 8678
  • 35100
  • 293

Nie wiem co ty kombinujesz i jakie skretki przelaczasz tudzież co to jest halny. Po raz trzeci proszę cię przestań cudować i zrób wreszcie ten test NA RUTERZE. Nie na urządzeniach podłączonych do rutera. Bez wyniku rego testu wszelkie twoje dywagacje będą ignorowane.

• 21
  • 56
  • 0

Halny to jest takie urządzenie do którego jest podpięty 1 prąd 2 zielony kabel co był w zestawie z funboxem 3 wtyczka rj45 z kablem - która idzie do funboxa (tak mi panowie podłączyli za 1 razem jak byli i tak jest). Proszę wytłumacz mi krok po kroku jak zrobić ten test bo naprawdę nie wiem. Jestem lajkiem 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40645
  • 1403

Halny to ont na niektórych łączach.

• 21
  • 56
  • 0

Panie i panowie rozwiązałem póki co częściowo problem. Poodpinalem wszystkie kable jakie się dało i od czego się dało i ponownie włożyłem na swoje miejsca. Internet wrócił. Z rozmachu wziąłem FB ze strychu na 1 piętro i Internet nadal działa. Co do tych dziwnych rozłączen internetu na Wi-Fi to jeszcze trochę muszę poczekać i wytestować. Za parę dni dam znać 

• 8678
  • 35100
  • 293

Żeby sprawdzić łącze ppzostaw tylko ONT i Funbox. Kable eternetowy łączący je powinien być pewny. W tej konfiguracji podłącz do FB jakikolwiek terminal, w dowolny sposób. Może byc PC po kablu, może być telefon. Na tym terminalu odpal przeglądarkę. Wejdź na stronę rutera. Adres jest na naklejce. Hasło też. Poszukaj w menu testu połączenia i zrób go.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Sonix16PL  i tu rodzi się pytanie: jakie kable o od czego poodpinales? 

Do zestawu obowiązkowego wchodzi kabel zewnętrzny przychodzący na strych zakończony gniazdkiem optycznym. Do niego patchcordem optycznym podłączony musi być ONT o nazwie Halny. To taka niewielka puszka z wejściem optycznym, wyjściem RJ45 czyli ethernet i zasilaczem. Z portu eth Halnego powinien wychodzić patchcord ethernet ( najlepiej fabrycznie zaciskamy) do wejścia eth w Funboxie, który musi również mieć zasilacz. 

Reszta kablu i urządzeń podłączonych do zestawu obowiązkowego jest zbędna. 

Testy można,a nawet trzeba zrobić po kolejnym kablu ethernet dołączonym do switcha FB i kompa/laptopa, lub jednego, sprawdzonego smartfona po wifi. Możesz przetestować u sąsiada, jeśli się zgodzi, jaką prędkość max osiąga po wifi 

Tu po testach kablowych MUSISZ mieć 600Mb/ sek 

Inne pomiary swiadczą o uszkodzeniu usługi.

Możesz również wykonać speedtest z poziomu modemu wchodząc na adres 192.168.1.1 i logując się do menu. Tam jest zakładka speedtestu, który będzie wiarygodny i od tego bym zaczął 

• 21
  • 56
  • 0

Mam nadzieję że to chodziło w łączach. A teraz tak. Problem chyba rozwiązałem. Otóż gdy pisałem że po odłączeniu to linka problem też występuje to się troszkę minąłem z prawdą. Okazało się że występował on wtedy nie dlatego że sieć Wi-Fi nie dawała internetu, a po prostu urządzenia były na granicy zasięgu. Dziś rano (FB przeniesiony ze strychu) na moim telefonie przestał działać internet na Wi-Fi. Na telewizorze i laptopie działał bardzo dobrze. Wszystkie te urządzenia były podpięte do dzieci Wi-Fi bezpośrednio z funboxa. Ja patrzę a moja żona nieświadoma moich nocnych"napraw" włączyła ten wzmacniacz tp linka do prądu. W momencie gdy wypisałem ten wzmacniacz z kontaktu internet mi w telefonie powrócił. Tak jakby przycisk ON ktoś włączył 🤣. Na chwilę obecną wydaje mi się problem rozwiązany. Ale jeszcze potestuje z 2 dni. Dzięki wszystkim za zaangażowanie w pomoc 

Screenshot_2025-09-21-08-56-13-615_com.android.chrome.jpg