Dziwnie (nie)działająca sieć WiFi

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 21
  • 56
  • 0

Potrzebuję pomocy z rozwiązaniem mojego problemu. Mam piętrowy dom+ strych, na którym znajduje się funbox 6. Na piętrze korzystam (chciałbym) z Wi-Fi łącząc się do funboxa, natomiast na parterze mam wzmacniacz Wi-Fi to link. Wzmacniacz jest połączony z funbox przez Wi-Fi. I teraz najlepsza część: łącząc się bezpośrednio przy pomocy telefonu/laptopa z funboxem- wyskakuje informacja że sieć nie ma dostępu do internetu. W tym samym czasie jeżeli się połączą z wzmacniaczem wifi to nagle do internetu dostęp jest 🤷🤷.

Po wyłączeniu funboxa z prądu i włączeniu ponownie działa wszystko jak należy. Raz działa 15 minut a raz kilka dni. Zdarzyło mi się że przez 2 miesiące ten problem nie wystąpił ani razu. Ostatnimi dniami problem pojawia się co chwilę, więc więcej nie mam internetu niż mam. 1 zgłoszenie o awarii - przyjechała firma od której Orange wynajmuje światłowód. Stwierdzili że z ich strony jest wszystko dobrze a wina leży po stronie Orange. Dodatkowo zasugerowali że są złe porty (czy coś takiego ) ustawione na sieci. Przy pomocy telefonicznej zmieniłem porty, podzieliłem sieci (2,4 i 5 GHz), wyłączyłem jakaś tam opcje wifi 6. Skutek? Nic nie pomogło 😐😐. Sprawdzając szybkość łącza przez Wi-Fi połączone z funboxem miałem w granicy download 200mb. Zgłosiłem problem ponownie i doszło do wymiany funboxa na inny, ale tego samego modelu. Pierwsze testy? Laptop łączy się z wi-fi 10x szybciej niż z poprzednim. Prędkość pobierania prawie 500mb. Wszystko chodzi, wszystko działa. Mijają 2 dni i powtórka z rozrywki. Cały pakiet problemów pozostał. Nie wiem co już mam robić 🥺🥺

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Ten wzmacniacz to w twojej konfiguracji jest osłabiacz a nie wzmacniacz. Mógłby dać coś użytecznego tylko gdybyś go podpiął po kablu eternetowym i przełączył w tryb AP. Ale generalnie to urzadzenie nie jest kompatybilne z twoją siecią i przeszkadza bardziej niż pomaga. FB ma WiFi co najmniej generację nowsze i dwuzakresowe. Kiedy włączasz ten wzmacniacz FB3 musi się do niego dostosować. Ze skutkiem tragicznym dla innych nowocześniejszych urządzeń połączonych przez WiFi. Wyrzuć ten zabytek, okabluj cały dom i kup jakiś lepszy AP albo i kilka w mesh.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

45 ODPOW. 45

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2845
  • 12106
  • 74

Net na LAN działa stabilnie?  Tylko z wi-fi jest problem?

• 21
  • 56
  • 0

Niestety nie mam żadnego urządzenia podłączonego kablem. Nie wiem 😔

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1224
  • 5048
  • 44

@Sonix16PL 

Poszukaj czy jest opcja akceptacji danago urządzenia lub czy nie masz ograniczone do określonych urządzeń. W opcjach routera.

Niestety niektóre urządzenia się ezamnie nie lubią.

Być może masz blisko radar wojskowy który zakłóca wi-fi.

Ps. Też miałem podobne przeboje z wi-fi i zmieniłem router, problemu póki co nie mam.

• 21
  • 56
  • 0

Co prawda w lini prostej mieszkam z 3 km od lotniska cywilnego (nie ma tam ruchu pasażerskiego), ale radar wohskowy raczej wykluczam bo u sasiada działa to normalnie. W routerze wszystkie opcje już chyba przejrzałem i nie ma nic takiego 🙂↕️

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Funbox na strychu w domu jako jedyne źródło internetu to absurd. To po prostu nie ma prawa działać. To co obserwujesz to normalna sytuacja. Jeśli nie zmienisz topologii sieci LAN to nic się nie poprawi.
Jeśli chcesz jakiejś pomocy to zacznij od pokazania testu łącza zrobionego na ruterze, trzeba upewnić się że łącze działa tak jak umowa przewiduje.

• 21
  • 56
  • 0

Mam rozumieć że jak jestem 3 metry od funboxa to jest nie będzie działał internet bo jest na strychu? Pragnę zauważyć że problem nie jest z zasięgiem tylko z dostępem do internetu. Wzmacniacz Wi-Fi ma dostęp do internetu od funboxa i go przekazuje dalej a funbox nie ma. To jest bardzo dziwne.

Ps kupiłem skrętki dziś spróbuję na kable wrzucić co się da 

• 2845
  • 12106
  • 74

Funbox 6 ma taki mechanizm, że obcina łącze kiedy tylko może. To się nazywa SMART.  Repeater może ma mocniejsze anteny to utrzymuje linka.

• 21
  • 56
  • 0

Czyli hipotetycznie jeżeli odciąże go z urządzeń podłączonych na Wi-Fi, ale nie wszystkich to będzie działało wtedy na tych które zostaną? 

• 2845
  • 12106
  • 74

Nie. To tak nie działa.  W ogóle też jest szansa, że na strychu masz za gorąco i router obcina parametry, żeby się nie spalił.