- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Potrzebuję pomocy z rozwiązaniem mojego problemu. Mam piętrowy dom+ strych, na którym znajduje się funbox 6. Na piętrze korzystam (chciałbym) z Wi-Fi łącząc się do funboxa, natomiast na parterze mam wzmacniacz Wi-Fi to link. Wzmacniacz jest połączony z funbox przez Wi-Fi. I teraz najlepsza część: łącząc się bezpośrednio przy pomocy telefonu/laptopa z funboxem- wyskakuje informacja że sieć nie ma dostępu do internetu. W tym samym czasie jeżeli się połączą z wzmacniaczem wifi to nagle do internetu dostęp jest 🤷🤷.
Po wyłączeniu funboxa z prądu i włączeniu ponownie działa wszystko jak należy. Raz działa 15 minut a raz kilka dni. Zdarzyło mi się że przez 2 miesiące ten problem nie wystąpił ani razu. Ostatnimi dniami problem pojawia się co chwilę, więc więcej nie mam internetu niż mam. 1 zgłoszenie o awarii - przyjechała firma od której Orange wynajmuje światłowód. Stwierdzili że z ich strony jest wszystko dobrze a wina leży po stronie Orange. Dodatkowo zasugerowali że są złe porty (czy coś takiego ) ustawione na sieci. Przy pomocy telefonicznej zmieniłem porty, podzieliłem sieci (2,4 i 5 GHz), wyłączyłem jakaś tam opcje wifi 6. Skutek? Nic nie pomogło 😐😐. Sprawdzając szybkość łącza przez Wi-Fi połączone z funboxem miałem w granicy download 200mb. Zgłosiłem problem ponownie i doszło do wymiany funboxa na inny, ale tego samego modelu. Pierwsze testy? Laptop łączy się z wi-fi 10x szybciej niż z poprzednim. Prędkość pobierania prawie 500mb. Wszystko chodzi, wszystko działa. Mijają 2 dni i powtórka z rozrywki. Cały pakiet problemów pozostał. Nie wiem co już mam robić 🥺🥺
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ten wzmacniacz to w twojej konfiguracji jest osłabiacz a nie wzmacniacz. Mógłby dać coś użytecznego tylko gdybyś go podpiął po kablu eternetowym i przełączył w tryb AP. Ale generalnie to urzadzenie nie jest kompatybilne z twoją siecią i przeszkadza bardziej niż pomaga. FB ma WiFi co najmniej generację nowsze i dwuzakresowe. Kiedy włączasz ten wzmacniacz FB3 musi się do niego dostosować. Ze skutkiem tragicznym dla innych nowocześniejszych urządzeń połączonych przez WiFi. Wyrzuć ten zabytek, okabluj cały dom i kup jakiś lepszy AP albo i kilka w mesh.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziwnie (nie)działająca sieć WiFi
Net na LAN działa stabilnie? Tylko z wi-fi jest problem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety nie mam żadnego urządzenia podłączonego kablem. Nie wiem 😔
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poszukaj czy jest opcja akceptacji danago urządzenia lub czy nie masz ograniczone do określonych urządzeń. W opcjach routera.
Niestety niektóre urządzenia się ezamnie nie lubią.
Być może masz blisko radar wojskowy który zakłóca wi-fi.
Ps. Też miałem podobne przeboje z wi-fi i zmieniłem router, problemu póki co nie mam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co prawda w lini prostej mieszkam z 3 km od lotniska cywilnego (nie ma tam ruchu pasażerskiego), ale radar wohskowy raczej wykluczam bo u sasiada działa to normalnie. W routerze wszystkie opcje już chyba przejrzałem i nie ma nic takiego 🙂↕️
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli chcesz jakiejś pomocy to zacznij od pokazania testu łącza zrobionego na ruterze, trzeba upewnić się że łącze działa tak jak umowa przewiduje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam rozumieć że jak jestem 3 metry od funboxa to jest nie będzie działał internet bo jest na strychu? Pragnę zauważyć że problem nie jest z zasięgiem tylko z dostępem do internetu. Wzmacniacz Wi-Fi ma dostęp do internetu od funboxa i go przekazuje dalej a funbox nie ma. To jest bardzo dziwne.
Ps kupiłem skrętki dziś spróbuję na kable wrzucić co się da
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 ma taki mechanizm, że obcina łącze kiedy tylko może. To się nazywa SMART. Repeater może ma mocniejsze anteny to utrzymuje linka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli hipotetycznie jeżeli odciąże go z urządzeń podłączonych na Wi-Fi, ale nie wszystkich to będzie działało wtedy na tych które zostaną?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie. To tak nie działa. W ogóle też jest szansa, że na strychu masz za gorąco i router obcina parametry, żeby się nie spalił.
- « Poprzedni
- Następny »