Dziwnie (nie)działająca sieć WiFi

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 21
  • 56
  • 0

Agat na dobra sprawę przepialem wszystko oprócz tego kabla światłowodowego co z słupa idzie 🤣

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

600/150... Tyle masz na umowie?

• 21
  • 56
  • 0

Na umowie pobieranie max 600 min. 150, a wysyłanie max 100 min 15. Tu jest wszystko w porządku.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Ten wzmacniacz to w twojej konfiguracji jest osłabiacz a nie wzmacniacz. Mógłby dać coś użytecznego tylko gdybyś go podpiął po kablu eternetowym i przełączył w tryb AP. Ale generalnie to urzadzenie nie jest kompatybilne z twoją siecią i przeszkadza bardziej niż pomaga. FB ma WiFi co najmniej generację nowsze i dwuzakresowe. Kiedy włączasz ten wzmacniacz FB3 musi się do niego dostosować. Ze skutkiem tragicznym dla innych nowocześniejszych urządzeń połączonych przez WiFi. Wyrzuć ten zabytek, okabluj cały dom i kup jakiś lepszy AP albo i kilka w mesh.

• 21
  • 56
  • 0

Dom ma 4 lata i jest okablowany na szczęście. Zobaczymy czy będzie taka potrzeba żeby jakiś wzmacniacz kupić 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Niektóre wzmacniacze mogą mieć serwer DHCP,  który robi bałagan w sieci.   Same w sobie wzmacniacze są ok ale , niektóre wymagają konfiguracji.

• 21
  • 56
  • 0

Mam w aplikacji możliwość zamówienia wzmacniacza tylko pytanie czy on idzie. Po kablu czy po. Wifi 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Sonix16PL  już tu https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Dziwnie-nie-dzia%C5%82aj%C4%85ca-sie%C4%87-WiFi/td-p/4422... zwracałem uwagę na wzmacniacz, odpisałeś, że przy wyłączonym jest tak samo.....a jednak nie...

Widzisz więc sam jak istotna jest wiarygodność testów, bo odpowiedzi niezgodne z prawdą prowadzą w ślepą uliczkę 

Wzmacniacz wifi pracuje zarówno po kablu ( bez strat na przesyłkę po wifi między urządzeniami) i po wifi retransmitują sygnał z możliwą mniejszą prędkością końcowa ( jeśli nie jest ustawiony w odpowiednim zasięgu)

• 21
  • 56
  • 0

Po przedstawieniu funboxa mam internet w całym domu oprócz garażu. W garażu jest falownik od fv i tam potrzebuję internetu byle by był. Nawet jak będzie działał jakiś wolny przez godzinę dziennie to mi wystarczy 🤣 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Sonix16PL  skoro masz kable eth w różne miejsca w domu, wypożycz za grosze SWB od operatora, pidlacz najbliżej zakończonym względem garażu kablem i może zadziałać