Całkowite rozłączanie sieci WiFi z Smart Box Wifi 6

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16168
  • 67297
  • 871

@Jaros1  zakładam, że sesje na loginie są pełne i nie zrywa synchronizacji modem, tylko pada samo wifi? Net ada zarówno na modemie jak i na SWB? 

Po kablu w tym czasie na FB działa net? 

Ktoś od operatora to weryfikował?

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 68
  • 0

W tym czasie internet po kablu od FB6 dziala poprawnie, zrywa Wi-Fi z FB6 i SWB6. Gdy był technik u mnie to sprawdzil jedynie czy kabel światłowodowy dziala poprawnie i stwierdzil wtedy ze z tego FB10 + SWB7 mam zmienic na FB6 + SWB6.

Dziwi mnie to ze przez 4 dni od tej wymiany na te starsze modele bylo dobrze.

@Jaros1napisał(-a)

W tym czasie internet po kablu od FB6 dziala poprawnie, zrywa Wi-Fi z FB6 i SWB6. Gdy był technik u mnie to sprawdzil jedynie czy kabel światłowodowy dziala poprawnie i stwierdzil wtedy ze z tego FB10 + SWB7 mam zmienic na FB6 + SWB6.

Dziwi mnie to ze przez 4 dni od tej wymiany na te starsze modele bylo dobrze.

Dodam jeszcze ze najwięcej całkowitych rozłączeń po Wi-Fi jest od godziny 21 do mniejwiecej 23:30.

* Scaliłem wpisy i poprawiłem ich czytelność - Wiktor

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9658
  • 40047
  • 330

IMHO w tym i innych wątkach dajesz po prostu świadectwo jak działa WiFi w warunkach dużego zagęszczenia sieci WiFi.
Nic z tym nie zrobisz pozostając w paradygmacie "wszystko musi być połączone bezprzewodowo", a na pewno nie pozostając w kręgu urządzeń operatora. Przy czym zmiana na "mocniejsze" AP też może Tobie nic nie dać, choć pewnie będzie w stanie uprzykrzyć życie Twoim sąsiadom.

Może lepsze rady dostałbyś, gdybyś był mniej tajemniczy, no ale to oczywiście Twoja decyzja. Tylko licz się z tym, że jakość rad zależy od informacji którą dysponuje doradzający. Mniej kontekstu, mniej sensowne rady. Tak naprawdę w Twoich postach konkretów nie ma żadnych - nie pokazałeś nic z konfiguracji sprzętu, nie narysowałeś planu rozmieszczenia urządzeń, ani nawet odległości między nimi. Żadnych wyników pomiarów, wyłącznie "machanie rękami". Więc i rady dostajesz bezużyteczne.

Orange generalnie nie gwarantuje niczego w zakresie WiFi, i nie bez kozery. Dlatego technik sprawdzał tylko to co Orange gwarantuje, czyli poprawne działanie łącza światłowodowego. Jego spekulacje na temat WiFi okazały się kompletnie nietrafione, ale jestem pewien że doskonale zdawał sobie z tego sprawę i chciał po prostu Cię spławić nie pozostawiając wrażenia że zupełnie go Twoje WiFi nie obchodzi (mimo że dokładnie tak właśnie jest: Twoje WiFi zupełnie Operatora nie obchodzi, co najwyżej doradza jak ewentualnie je skonfigurować - przy czym najważniejszą oficjalną radą jest podłączenie wszystkiego co się da kablami).