Orange Światłowód / ONT] Asus RT-AX92U zamiast Funboxa – brak połączenia

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 12
  • 0

Cześć Wszystkim,

próbuję pozbyć się  routera FUNBOX i podłączyć własnego Asusa RT-AX92U bezpośrednio do terminala ONT w Orange Światłowód. Obecnie mam podłaczony ONT-FUNBOX-ASUS AX92U, włączona usługa CYBERTARCZA.
Mimo teorii zgodnej ze sztuką, internet nie wstaje (status WAN: rozłączony).

Moja konfiguracja w Asusie:

1. LAN -> IPTV: Profil ręczny, Internet VID (VLAN): 35, PRIO: 0.

2. WAN -> Typ połączenia: PPPoE (WAN, NAT i UPnP włączone).

3. Dane logowania:

• Login w formacie [email protected] (testowałem też wariant z prefiksem bez_ochrony-)

• Hasło z umowy (zweryfikowane)

• Uwierzytelnianie PPP: Automat

• MTU / MRU: 1492

4. Dodatkowe kroki, które zrobiłem: sklonowany MAC adres Funboxa, wyłączone IPv6, robione twarde restarty prądowe w odpowiedniej kolejności (najpierw ONT do pełnego podniesienia diody PON, potem Asus).

Dioda na terminalu ONT świeci prawidłowo na zielono, kabel z ONT wpięty w niebieski port WAN Asusa, a router za nic nie chce nawiązać sesji i dostać IP.

Czy ktoś z Was przerabiał ten konkretny model Asusa na sieci Orange i miał podobny problem? Czy oprogramowanie Asusa ma jakiś ukryty "haczyk" (np. w ustawieniach Dual WAN albo pppd), który blokuje ruch na VLAN 35?

Będę mega wdzięczny za każdą wskazówkę!

* W temacie doprecyzowałem etykiety - Wiktor

12 ODPOW. 12

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2273
  • 10358
  • 72

@mp_goral  pokaż logi z tego Asusa.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9601
  • 39696
  • 329

Przez "obecnie mam podłączony ONT-FB-ASUS" mam rozumieć że chcesz skonfigurować sieć z dwoma ruterami w kaskadzie, czy też wcale nie o takim połączeniu mowa, tylko o połączeniu ONT-ASUS i tyle, bez FB po drodze?
Prio na VLAN 35 nie powinno być IMHO na zero, tylko wysoko - na 5 lub 6, bez tego albo w ogóle sesji PPPoE nie nawiąże, albo będzie ona niestabilna. Ale nie znam tych ruterów, więc nie wiem czy w ogóle ma to w nich znaczenie co się w tę formatkę wpisze.

IIRC jest jakiś alternatywny soft oparty na OpenWRT dla tego rutera, tam byłoby pewnie prościej doradzić. Ale pewnie gra nie jest warta świeczki, ryzyko zepsucia sprzętu istnieje.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 4038
  • 19205
  • 98

VLAN 35 ma być na WAN a nie na LAN. 

• 9601
  • 39696
  • 329

Tak szczerze, to nie widzę nigdzie w GUI tego rutera, ani w materiałach na szybko skonsultowanych w internecie żadnego wsparcia dla VLAN. Bez skonfigurowania VLAN 35 na porcie WAN usługi dostępu do internetu w umowach Orange FTTH  nie da się skonfigurować.
Podobno istnieją jakieś metody obejścia tego drobnego problemu dla tego rutera, ale zdaje się że najprostszy już znasz: zostaw w spokoju FB, wyłącz mu tylko WiFi i tego Asusa używaj w trybie AP. To na 100% zadziała i nie będzie wymagało żadnej skomplikowanej konfiguracji.

PS. Chyba nic się nie zmieniło od tych pięciu lat:

https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/problem-z-modemem/m-p/290484

• 4
  • 12
  • 0

@j131napisał(-a)

Przez "obecnie mam podłączony ONT-FB-ASUS" mam rozumieć że chcesz skonfigurować sieć z dwoma ruterami w kaskadzie, czy też wcale nie o takim połączeniu mowa, tylko o połączeniu ONT-ASUS i tyle, bez FB po drodze?
Prio na VLAN 35 nie powinno być IMHO na zero, tylko wysoko - na 5 lub 6, bez tego albo w ogóle sesji PPPoE nie nawiąże, albo będzie ona niestabilna. Ale nie znam tych ruterów, więc nie wiem czy w ogóle ma to w nich znaczenie co się w tę formatkę wpisze.

IIRC jest jakiś alternatywny soft oparty na OpenWRT dla tego rutera, tam byłoby pewnie prościej doradzić. Ale pewnie gra nie jest warta świeczki, ryzyko zepsucia sprzętu istnieje.

Chcę mieć konfigurację ONT - Asus, nie chce używać FB.

• 4
  • 12
  • 0

Czy jeżeli byly przywracanie na Asusie ustawienia fabryczne ( tak zrobiłem po braku możliwości konfiguracji)to będę miał dostęp do tych logów,  czy po resecie już dostępu do tych logów nie będzie?

• 4
  • 12
  • 0

Nie ma możliwości ustawienia takiej wartości na WAN - bo po prostu nie ma tam takiego pola.

• 9601
  • 39696
  • 329

@mp_goralnapisał(-a)

Nie ma możliwości ustawienia takiej wartości na WAN - bo po prostu nie ma tam takiego pola.

No właśnie.

PS. Jakikolwiek  log pokazujący jak Asus próbuje nawiązać połączenie byłby do jakiegoś stopnia informatywny. 

Ale nikt z nas nie dysponuje tym ruterem, i jestem (podobnie jak pewnie i inni koledzy) dość sceptyczny co do możliwości skonfigurowania go. W każdym razie na pewno na NO nikt nie raportował udanej próby. To naturalnie nie znaczy że się na pewno nie da, ale to drastycznie obniża szanse że w czymś ci pomożemy.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 4038
  • 19205
  • 98