Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód Orange, zewnętrzny ONT i własny router

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2213
  • 10588
  • 88

@vas1122 Nie ma sensu. Lepiej zastosować zestaw mesh.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14211
  • 58408
  • 706

@vas1122  potwierdzam, Mesh robi robotę, ale w bloku może być problemem głównie dla sąsiadów 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6318
  • 25808
  • 216

Opcja 1 jest prostsza i łatwiej ją skonfigurować. Ale obie są wykonalne.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 26
  • 41
  • 2

Za 300-400 zł to raczej nic porządnego nie sklecisz. Kolejne extendery zwiększą koszt.

Ja polecam Asus RT-AX88U Pro z AsusWRT-Merlin https://www.asuswrt-merlin.net/ za 1200 zł.

WiFi powinien "pokryć" 90 m2.

Jeżeli nie, to dokupisz jakąś staroć typu Asus RT-AX45U za 200 zł i zrobisz AiMesh.

Dwa routery z całą pewnością pokryją 90 m2 jeśli będą w odpowiednich lokalizacjach.

Jesteś pewien, że Orange sprzeda ci usługę internetu bez "wciskania" Fun Boxa?

Ja go odłączyłem ale z opłaty 16 zł za Fun Boxa mnie nie zwolnili.

I uważaj na umowę.

Mi "wcisnęli" upgrade światłowodu z 600 Mbit/s na 900 Mbit/s a prędkość mam 680 Mbit/s i jestem na ścieżce wojennej z nimi.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 4
  • 0

Jeśli nie interesuje cię w ogóle temat IP TV oraz VOIP a tylko Internet, to tak naprawdę nada się każdy prosty router który obsłuży 802.1q (VLAN) na porcie WAN oraz będzie posiadał w miarę dobrze działający firewall lub nawet dodatkowe funkcje IDS/IPS.

Od tego routera możesz poprowadzić jeden kabel do AP z WiFi umieszczonym w centrum mieszkania (dla przykładu BE9300 ma dość dobrą propagację sygnału oraz sporo fajnych funkcji).

Jeżeli jednak myślisz o MESH to najprostsze rozwiązania są najlepsze i tak naprawdę każdy MESH i nie ma znaczenia czy to będzie: DECO TP-Link lub ZenWiFi AX XD4 Plus MESH Asus`a czy też UAP-nanoHD-3 Ubique.

Jeżeli zostanie zainstalowany ONT od dostawcy w skrzynce to bez względu na jaką konfigurację się zdecydujesz, nie powinieneś napotkać problemów.

Co jest ważne to to aby interfejs routera / AP (urządzeń) był dla Ciebie przejrzysty i prosty - nie powodujący bólu głowy podczas konfiguracji oraz spełniający twoje założenia projektowe.