Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód Orange, zewnętrzny ONT i własny router

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 24
  • 0

Cześć,

planuję zdecydować się na światłowód od Orange (do 1Gb/s), z prośbą o montaż zewnętrznego ONT od Orange, aby podpiąć własny router i zrezygnować z FB. Biorę pod uwagę wyłącznie internet, więc temat IPTV kompletnie można pominąć. Mam kilka pytań do osób bardziej doświadczonych:

1. Rozumiem, że własny router musi obsługiwać VLAN, PPPoE oraz musi mieć możliwość wpisania loginu i hasła, zgadza się?

2. Czy mógłby ktoś polecić jakiś dobry, sprawdzony router spełniający wszystkie wymagania? Mieszkanie około 90m2. Czy w 300-400 zł powinienem się zmieścić?

3. Mam trochę problem z znalezieniem odpowiedniego miejsca w mieszkaniu dla routera. Dostęp do skrzynki technicznej jest w szafie w przedpokoju, która zawsze jest zamknięta. Najlepszym estetycznym rozwiązaniem byłoby zamknięcie tego routera w szafie, ale wiem, że to będzie tragiczne dla zasięgu WiFi. Głównie biorę pod uwagę środkowy pokój w którym na co dzień pracuję i router mógłby znajdować się idealnie na biurku (więc w sumie wysokość idealna dla sygnału oraz połóżenie pokoju - w centrum mieszkania). Do wszystkich pokoi w mieszkaniu mam pociągnięte gniazda ethernetowe. Jak to najlepiej rozwiązać, jeśli chciałbym aby router znajdował się w środkowym pokoju, ONT w skrzynce technicznej w przedpokoju oraz chciałbym puścić sygnał po wszystkich gniazdach ethernetowych w całym mieszkaniu?

Dzięki wielkie z góry za pomoc 🙂 

14 ODPOW. 14

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2214
  • 10596
  • 88

@vas1122 Ja bym zostawił w szafie ONT i router a tam gdzie potrzeba zamontował AP (ewentualnie switch). Jednym punktem dostępowym może być trudno ogarnąć całe mieszkanie o tej powierzchni. Router bez WiFi, jakiś Mikrotik, Ubiquiti.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6319
  • 25811
  • 216

@vas1122napisał(-a)

...

2. Czy mógłby ktoś polecić jakiś dobry, sprawdzony router spełniający wszystkie wymagania? Mieszkanie około 90m2. Czy w 300-400 zł powinienem się zmieścić?

...

Jeśli uda ci się wywalczyć ONT, to naturalnym rozwiązaniem będzie zostawienie go w skrzynce i poprowadzenie stamtąd eternetem sygnału do centralnego punktu w którym masz mieć ruter. Ale jeśli kable do wszystkich pokojów zbiegają się (jak można podejrzewać) w skrzynce (a nie w tym punkcie gdzie chcesz mieć ruter), to nici z takiego rozwiązania. Chyba że masz, albo masz możliwość mieć dwa kable eternetowe między skrzynką a centralnym punktem, wtedy można od rutera wrócić z sygnałem do skrzynki, dołożyć w niej jeszcze switch, i z niego rozprowadzić sieć do pokojów. Jednak najprościej i najpewniej byłoby dać sobie spokój z WiFi rutera (wtedy może on sobie być w skrzynce, razem z ONT i nie trzeba kombinować z kablami), i tak jak radzi @Samotnick kupić ruter bez WiFi oraz AP rozmieszczone po pokojach, tak żeby pokrywały całe mieszkanie. Jeśli w eterze nie ma zbyt dużego tłoku to mogłyby być w układzie mesh. Tylko wtedy na pewno przekroczysz budżet, minimum kilkukrotnie.

Możesz też na początek nic nie kupować i po prostu podłaczyć FB6, którego i tak dostaniesz i za którego wynajęcie i tak będziesz musiał płacić. Na żywym organizmie możesz wtedy przetestować jak się to sprawdzi w różnych konfiguracjach, i dopiero wtedy podjąć ostateczną decyzję.

• 2214
  • 10596
  • 88

@vas1122 Jeżeli uprzesz się na jeden (swój, nie FB) router w pokoju o którym wspomniałeś a chciałbyś wrócić z siecią do skrzynki w przedpokoju (mając przeciągnięty tylko jeden przewód) to możesz to zrobić za pomocą jednego przewodu ethernet. Potrzebujesz do takiej konfiguracji switcha (w szafie) który umożliwia utworzenie VLANów i skonfigurowanie routera tak aby na jednym porcie obsługiwał WAN i LAN.

• 4
  • 24
  • 0

@Samotnick @j131 

Dzięki wielkie za pomysły i opinie 🙂

Pomysł użycia AP i routera bez WiFi podoba mi się, lecz w sumie nie wyjdzie to za tanio jak przeglądam sobie ceny.

@Samotnick 
Właśnie zastanawiałem się czy jest możliwy powrót z pokoju do skrzynki mając przeciągniety jeden przewód ethernetowy. Mam w sumie jeden switch tp-link TL-SG1008D, ale jak domyślam się on raczej tutaj nie pomoże, zgadza się?

Czy jesteście w stanie polecić jakiś sprawdzony router (z WiFi oraz bez WiFi), switch (z możliwością utworzenia VLANów) i ewentualnie AP, które mogłyby się tutaj nadać? Chciałbym sobie jakoś te wszystkie scenariusze przekalkulować.

Oczywiście jeśli macie jeszcze jakieś pomysły inne to jestem otwarty! 😄

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6319
  • 25811
  • 216

Zarówno switch jak i ruter do takiej jednokablowej instalacji musiałby być mocno zaawansowane. Budżetowe sprzęty sobie z taką egzotyką nie poradzą. Jak chcesz po taniości to tylko drugi kabel i FB6 w pokoju. Wtedy ten switch który masz może iść do skrzynki. Trudno doradzać coś konkretnego w zakresie cenowym w którym nic godnego polecenia nie ma.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14211
  • 58416
  • 706

@vas1122  zaproponuję dziwoląga. Oczywiście jestem za rozwiązaniem kablowym ( dwa kable do miejsca w którym stoi FB- jeden jako uplink dał FB od ONT, a drugi jako powrót od FB do switcha w skrzynce z ONT), ale jeśli nie możesz mieć kabla, to wypożycz SWB6 od Orange. Zrób most pomiędzy FB, a skrzynka i za pomocą wyjścia ethernet połącz switchu i resztę sieci w skrzynce.

To jest niezła przewrotka, ale może zadziałać i na innym sprzęcie 

• 4
  • 24
  • 0

@j131 
Chyba nieprecyzjnie napisałem, nie miałem na myśli żadnego budżetu. Po prostu chciałbym poznać mniej więcej ceny dla każdego scenariusza, z tego powodu zapytałem co Waszym zdaniem w tych dwóch scenariuszach dobrze by się sprawdziło dla mieszkania 90m2 (pomijając budżet):

1. (Skrzynka) ONT + router bez WiFi ---> (Salon) AP ---> (Sypialnia) AP 
2. (Skrzynka) ONT + switch (z możliwościa utworzenia VLANów ---> (Pokój) router z WiFi

• 2214
  • 10596
  • 88

@vas1122 Co do switcha to ma po prostu obsługiwać VLAN tagowany (802.1q). Ilość portów: ilość pokoi plus jeden dla ONT. Twój model to absolutny basic więc się nie nadaje. Router z WiFi do tej konfiguracji to może coś na OpenWRT. https://www.reddit.com/r/openwrt/comments/1f8ensv/wan_lan_on_the_same_port_is_it_possible/

Do pierwszej konfiguracji wziąłbym router od Ubiquiti i AP od nich.

• 4
  • 24
  • 0

A w sumie, co uważacie o jeszcze jednym pomyśle, może ktoś ma doświadczenie z WiFi Range Extenderami (np. od Xiaomi)

(Skrzynka) ONT + router z WiFi + switch (który mam) ---> (Salon) Range Extender --- (Sypialnia) Range Extender

Ma to w ogóle jakikolwiek sens? 😄