- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód Orange, zewnętrzny ONT i własny router
@vas1122 Nie ma sensu. Lepiej zastosować zestaw mesh.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@vas1122 potwierdzam, Mesh robi robotę, ale w bloku może być problemem głównie dla sąsiadów
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Opcja 1 jest prostsza i łatwiej ją skonfigurować. Ale obie są wykonalne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Za 300-400 zł to raczej nic porządnego nie sklecisz. Kolejne extendery zwiększą koszt.
Ja polecam Asus RT-AX88U Pro z AsusWRT-Merlin https://www.asuswrt-merlin.net/ za 1200 zł.
WiFi powinien "pokryć" 90 m2.
Jeżeli nie, to dokupisz jakąś staroć typu Asus RT-AX45U za 200 zł i zrobisz AiMesh.
Dwa routery z całą pewnością pokryją 90 m2 jeśli będą w odpowiednich lokalizacjach.
Jesteś pewien, że Orange sprzeda ci usługę internetu bez "wciskania" Fun Boxa?
Ja go odłączyłem ale z opłaty 16 zł za Fun Boxa mnie nie zwolnili.
I uważaj na umowę.
Mi "wcisnęli" upgrade światłowodu z 600 Mbit/s na 900 Mbit/s a prędkość mam 680 Mbit/s i jestem na ścieżce wojennej z nimi.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli nie interesuje cię w ogóle temat IP TV oraz VOIP a tylko Internet, to tak naprawdę nada się każdy prosty router który obsłuży 802.1q (VLAN) na porcie WAN oraz będzie posiadał w miarę dobrze działający firewall lub nawet dodatkowe funkcje IDS/IPS.
Od tego routera możesz poprowadzić jeden kabel do AP z WiFi umieszczonym w centrum mieszkania (dla przykładu BE9300 ma dość dobrą propagację sygnału oraz sporo fajnych funkcji).
Jeżeli jednak myślisz o MESH to najprostsze rozwiązania są najlepsze i tak naprawdę każdy MESH i nie ma znaczenia czy to będzie: DECO TP-Link lub ZenWiFi AX XD4 Plus MESH Asus`a czy też UAP-nanoHD-3 Ubique.
Jeżeli zostanie zainstalowany ONT od dostawcy w skrzynce to bez względu na jaką konfigurację się zdecydujesz, nie powinieneś napotkać problemów.
Co jest ważne to to aby interfejs routera / AP (urządzeń) był dla Ciebie przejrzysty i prosty - nie powodujący bólu głowy podczas konfiguracji oraz spełniający twoje założenia projektowe.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »