- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Formularz odczytu stanu licznika energii elektrycznej (dla Orange Energii) w aplikacji Mój Orange
Zainspirowany podobnym "ideowo" tematem oraz pewnym historycznym wpisem ze starego FORUM - pomyślałem, że może warto byłoby rozważyć wdrożenie takiej funkcjonalności
Przy okazji Orange mogłoby w ten sposób rozpowszechnić sprzedawany przez siebie prąd.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Formularz odczytu stanu licznika energii elektrycznej (dla Orange Energii) w aplikacji Mój Orange
@seginus na zwiększenie liczby klientów, którzy kupowaliby energię od Orange tylko dzięki takiemu rozwiązaniu podawania stanu licznika bym nie liczył, ale popieram każde rozwiązanie mające na celu uproszczenia/ułatwienia dla kilentów. Z tym że trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że rozbudowywanie jakiejś aplikacji o nowe funkcje zazwyczaj kończy się znacznym zwiększeniem wymagań które taka aplikacja stawia urządzeniu na któym ma pracować, jej objętości w Mb itd. Zauważ np. że Mój Orange w obecnej wersji wymaga Androida od 4.1, ciekawe ile używanych smartfonów to eliminuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja proponuje zrobić automatyczny odczyt stanu licznika poprzez moduł dołączany do routera na którym jest neostrada. Może to by zmobilizowało Orange do poprawy infrastruktury.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niedłuuuuuuuuuuuuuuuuuugo (jakieś 2025 ale nie jest pewien) wchodzą przepisy o inteligentnych licznikach na prąd.
Wtedy operator/dystrybutor prądu będzie miał stan licznika online.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
(...) popieram każde rozwiązanie mające na celu uproszczenia/ułatwienia dla kilentów. Z tym że trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że rozbudowywanie jakiejś aplikacji o nowe funkcje zazwyczaj kończy się znacznym zwiększeniem wymagań które taka aplikacja stawia urządzeniu na któym ma pracować, jej objętości w Mb itd. Zauważ np. że Mój Orange w obecnej wersji wymaga Androida od 4.1, ciekawe ile używanych smartfonów to eliminuje.
Myślę, że mimo wszystko taki formularz nie zwiększyłby znacząco wymagań (w tym objętości) samej apki. Chodzi w końcu o kilka podstawowych informacji: nr klienta (to apka mogłaby zapamiętywać), nr tel. kontaktowego (to również), rodzaj licznika (jak wcześniej) oraz stan licznika (wpisywany ręcznie* - będący zwykle cztero lub pięciocyfrową liczbą). Ostatnio dodane funkcje - wykonywanie pomiaru takich usług jak Orange TV czy VoIP - bardziej chyba "absorbują" pod tym kątem apkę.
Potencjał widzę w tym, że przy okazji można "przemycić" podstawową informację - "Yyy... Sprzedajemy też energię. Hellooooooo! " i np. dołożyć coś w tym rodzaju.
* nawiązując do wymiany zdań między @rafaello1231 a @Piotrekk85 dodam, że jeden z moich znajomych w Orange testuje zdalny odczyt stanu licznika poprzez moduł Bluetooth: apka zainstalowana na komórce łączy się tym kanałem z urządzeniem przymocowanym do licznika elektrycznego i uzyskane tą drogą dane (chyba w założeniu) przekazuje dalej; oczywiście otwierając przy tym wachlarz o wiele większych możliwości, np. analizę zużycia energii w konkretnych interwałach czasowych
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Moja spółdzielnia w przyszłym roku ma zmieniać wodomierze i dodać tam karty M2M (nie wiem jak jak poradzą sobie z zasięgiem, bo w łazience go nie mam).
Podobnie można z gazem itp itd.
Na razie jest to robione w ramach projektu Inteligentny Dom.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@seginus Archeolog ze mnie ale zacytuje @Wiktora
"... taki stan licznika podajemy w tym miejscu."
oryginał tutaj.